KAOS U BELGIJI

Autor/ica 13.12.2011. u 15:48

KAOS U BELGIJI

Belgijska policija zasad je potvrdila smrt dviju osoba, od kojih je jedna napadač Nordine Amrani, te ih je najmanje 64 ranjeno, od kojih sedam teško, u pucnjavi i kaosu koji je nastao nakon bacanja eksplozivnih naprava na glavnom gradskom trgu Saint Lambert u gradu Liegeu, na kojem je smještena Palača pravde, a pored kojeg je i božićni sajam. U MVPEI-ju su rekli da, prema podacima veleposlanstva Hrvatske u Bruxellesu, nema ozlijeđenih hrvatskih građana

Dvogodišnje dijete bori se za život u bolnici Saint-Joseph, piše belgijski Le Soir. Mediji izvještavaju da se radilo o tri napadača koji su bacali eksplozivne naprave te pucali prema ljudima na autobusnom stajalištu.

Jedan od napadača je nakon aktiviranja eksplozivnih naprava presudio sam sebi, drugoga je uhitila policija, a treći napadač je u bijegu. Le Soir navodi da su napadači koristili eksploziv tipa thunderflash i kalašnjikove. Preminuli napadač Nordine Amrani otprije je poznat policiji. Prije tri godine, sud u Liegeu osudio je tada 29-godišnjaka za posjedovanje oružja i kanabisa.

Na trgu Saint Lambert pronađeni su sumnjivi objekti, a specijalne policijske jedinice ušle su u Palaču pravde. Policija je blokirala i cijelo područje oko trga Saint Lambert na kojem je zavladao opći kaos. Motivi napada zasad su nepoznati.

Prema prvim svjedočanstvima, ljudi koji su se zatekli na trgu Saint Lambert su razbježali ili sakrili u obližnje trgovine nakon što su odjeknule eksplozije i započela pucnjava.

Josip Kečkeš , Hrvat koji živi i radi u Belgiji, kaže da je u trenutku napada nastao mali stampedo među ljudima i izbila je panika jer su napadači bacali granate na okupljene. ‘Policija je brzo došla i sklonila je ljude u dućane na trgu Saint Lambert’, rekao je Kečkeš. Kaže da je policija oko pola tri malo smanjila ograđeno područje. Što se tiče Hrvata, kaže, da ih je vrlo malo, koliko on zna, živi u Liegeu.

T-portal.hr

Autor/ica 13.12.2011. u 15:48