Visoka komesarka UN-a pozvala Kinu da preispita borbu protiv terorizma

tačno.net
Autor/ica 29.5.2022. u 10:07

Visoka komesarka UN-a pozvala Kinu da preispita borbu protiv terorizma

Foto: Sophie Garcia/AP

Visoka komesarka Ujedinjenih nacija za ljudska prava Michelle Bachelet, čiju su rijetku posjetu Kini kritikovale grupe za ljudska prava i zapadne zemlje, izjavila je da je pozvala Peking da preispita svoju politiku borbe protiv terorizma kako bi osigurao da bude usklađen sa međunarodnim standardima ljudskih prava.

Bachelet je rekla je da je “čula” one koji su je posljednjih dana kritikovali jer ona nije kritikovala kineske vlasti.

Ona je, međutim, ponovila da njeno šestodnevno putovanje, koje je završeno u subotu, a koje je uključivalo posjetu zapadnom regionu Xinjiang, nije bilo istraga o kineskoj politici ljudskih prava, već prilika da razgovara sa kineskom vladom, prenio je Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Bachelet je počela svoje putovanje u Kinu, prvo od strane jednog visokog komesara UN-a za ljudska prava u poslednjih 17 godina, u ponedeljak u južnom gradu Guangzhou prije nego što je krenula u Xinjiang.

Njen ured je prošle godine objavio da vjeruje da se muslimansku manjinu Ujgure u Xinjiangu nezakonito pritvara, zlostavlja i tjera na rad.

“Postavila sam pitanja i zabrinutost u vezi sa primjenom mjera protiv terorizma i deradikalizacije u širokoj primjeni, posebno uticaja na prava Ujgura i drugih pretežno muslimanskih manjina”, rekla je.

‘Pritvaranje aktivista advokata i novinara’

Bachelet je rekla da je pred kineskom vladom istakla nedostatak nezavisnog sudskog nadzora nad radom centara i navode o upotrebi sile, zlostavljanju i oštrim ograničenjima vezanim za vjeru.

Tokom brifinga, ocijenila kao veoma zabrinjavajućim pritvaranje aktivista, advokata i novinara u Hong Kongu.

Kina je dugo na meti kritika zapadnih zemalja i grupa za ljudska prava, između ostalog, zbog tretmana muslimanske manjine Ujgura u Xinjiangu.

Zapadne studije optužuju Peking da je više od milion Ujgura i pripadnika drugih muslimanskih etničkih grupa zatvorio u “logore za prevaspitavanje”, čak i uz nametanje “prinudnog rada” i “prisilne sterilizacije”, a  SAD kaže da sve to predstavlja “genocid”.

AJB

tačno.net
Autor/ica 29.5.2022. u 10:07