Izbori u Slovačkoj: „Riješili smo se mafije“

Jan Puhl/spiegel.de
Autor/ica 4.3.2020. u 12:55

Izbori u Slovačkoj: „Riješili smo se mafije“

Foto:DAVID W CERNY/ REUTERS:  Pobjednik izbora Igor Matovič: to je bio iznenađujući triumf

U Slovačkoj je autsajder Igor Matovič iznenađujuće dobio izbore: Političar protiv establišmenta, koji hoće da odstrani korupciju prethodne vlade.

Preveo: Ešref Zaimbegović

Pobjednik se zove Igor Matovič a njegova partija „Obični ljudi i neovisne osobe“ (Olano). Ovaj naziv je program: Matovič se u predizbornoj kampanji profilirao prije svega kao antiestablišment političar, kao čovjek koji želi odstraniti uvezanost i korupciju prethodne vlade. To mu je na glasačkim kutijama donijelo 25 posto glasova. Dosada vladajući ljevičarski populisti iz Smera pali su sa oko 18 posto na loše drugo mjesto. Deklasirani su i desničarski ekstremisti sa oko 8 posto – a pritom su mjesecima u anketama bili druga najjača snaga.

To je iznenađujuća pobjeda. Olano je tek kratko pred izbore pristigao druge, posljednjih mjeseci kretao se u anketama oko 5 posto.

Vjerovatno je zaprepaštenje oko ubistva novinara bilo to što je uticalo na odluku većine birača. Posljednjih tjedana zemlja je slijedila proces protiv oligarha Mariana Kocnera. On je optužen da je prije dvije godine naručio ubistvo istraživačkog novinara Jana Kuciaka i njegove zaručnice – kao zastrašivanje ostalih novinara koji bi se usudili da izvještavaju o njegovim tajnim poslovima.

Zaprepaštenje oko ubistva novinara uticalo je na izbornu odluku

Tek nekoliko dana prije izbora Kocner je bio osuđen na 19 godina zatvora, ali uopšte ne za ubistvo nego samo za finansijske delikte. Postupak protiv njega je političku klasu u Bratislavi u očima većine Slovaka konačno učinio neprihvatljivom, prije svega ljevičarskopopulistički Smer. Oni su od 2006. skoro neprekidno vladali zemljom. U tom periodu izgradila se koruptivna mreža između politike, biznisa i polusvijeta. Kocner je simbol za to. Dobijao je tendere širom zemlje, održavao najbolje kontake sa vrhom Smera i držao je tužioce, sudije i visoke činovnike u šaci.

Izbor Igora Matoviča bilo je prije svega glasanje protiv takvoga sistema. „1989. smo se rješili komunizma, 1998. Mečiarizma „, rekao je Matovič to veče – Vladimir Mečier je zemlju kratko nakon zaokreta pretvorio skoro u diktaturu bjeloruskog tipa: „A 2020. riješili smo se mafije“, trijumfovao je pobjednik.

Već je telefonirao sa predsjednicom Zuzanom Čaputovom. Da bi mogao formirati vladu mora se dogovoriti sa još nekim drugim partijama centra.

Kako brzo će to uspjeti nije jasno. Šta Matovič politički želi, osim da razvlasti establišment, je prepoznatljivo samo sjenovito. Možda će morati u koaliciju zajedno sakupiti konzervativnu partiju „Mi smo porodica“ sa gospodarsko liberalnim SaS i jednom daljom više desničarsko liberalnom partijom – to je poduhvat koji će od 46 – godišnjeg poduzetnika zahtijevati strpljivost i sposobnost pregovaranja.

Nisu podlegli nacionalističkim pokušajima

Dugo je u anketama izgledalo da bi desničarski ekstremisti mogli frustraciju zbog sistema Smer iskoristiti za sebe. Njihov vođa zove se Marian Kotleba, a njegovi neprijatelji su „asocijalni Romi“, migranti i EU. Međutim očigledno je da velika većina Slovaka nije podlegla ovim nacionalističkim pokušajima.

Kotlebine tirade djelovale su mimo vremena: U Slovačkoj praktično nema migranata, avet „muslimanske invazije“ potiče iz 2015. godine, kada je vlada Smera pomogla da se spriječi mehanizam raspodjele izbjeglica EU. EU ima u osnovi veliku podršku u Slovačkoj. Zemlja profitira od članstva, već godinama dobija značajnu pomoć iz Brisela, a investitori iz autoindustrije kao Kia, Volkswagen i PSA pripadaju najvećim poslodavcima. Bratislava je još 2009. uvela evro.

Uprkos tomu jasno proevropski savez partija „Progresivna Slovačka/Zajedno“, iz koga potiče i predsjednica Zuzana Čaputova, nije uspio ući u parlament.

Najveći gubitnik izbora je međutim Robert Fico. On je nekada osnovao Smer, bio je ukupno deset godina premijer – i stanovao je vrata do vrata u luksuznim apartmanima sa Marianom Kocnerom. Nakon ubistva dao je ostavku ali mogao je još uvijek u pozadini vući konce. Sad njegova partija mora u opoziciju i tamo će – toliko su posmatrači jedinstveni – dugo ostati.

Šef Olano je „klovn“, „idiot“ ili čak „psihopat“ govorio je Fico o Igoru Matoviču – posebno neugodno da je baš on vjerovatno konačno završio Ficovu političku karijeru.

spiegel.de

Jan Puhl/spiegel.de
Autor/ica 4.3.2020. u 12:55