Okončana talačka kriza na Filipinima, svi taoci spašeni

tačno.net
Autor/ica 28.9.2013. u 11:24

Okončana talačka kriza na Filipinima, svi taoci spašeni

Ministar Gazmin ističe da je talačka kriza trajala tri sedmice i da je u operacijama u kojima je učestvovalo 4.500 pripadnika snaga sigurnosti spašeno 195 taoca, a da su neki i sami uspjeli pobjeći iz ruku otmičara

 Filipinski ministar odbrane Voltaire Gazmin potvrdio je da je okončana talačka kriza u filipinskoj regiji Zamboanga, te da su svi taoci oslobođeni, javlja Anadolu Agency (AA).

On je kazao da vojska i dalje provodi akciju potjere za militantnom grupom Nacionalnog fronta spasa Moro.

U saopćenju se, također, navodi da još uvijek nema potvrda o pogibiji komandanta militantne grupe Habiera Malika.

Ministar Gazmin ističe da je talačka kriza trajala tri sedmice i da je u operacijama u kojima je učestvovalo 4.500 pripadnika snaga sigurnosti spašeno 195 taoca, a da su neki i sami uspjeli pobjeći iz ruku otmičara.

Sukobi su ugrozili živote oko 158.000 stanovnika te filipinske regije, a materijalna šteta pričinjena je na oko 10.000 stambenih objekata.

Pripadnici militantnog Nacionalnog fronta spasa Moro su 9. septembra okupirali pet priobalnih mjesta u gradu Zamboanga i zarobili na stotine civila.

U sukobima vojske i militanata poginulo je 206 osoba, od čega su 183 pripadnika militantne grupe i 23 pripadnika vojske. Nacionalni pokret Moro je 1996. godine postigao sporazum sa filipinskim vlastima. Sporazum je propao, a pripadnici Pokreta tvrde da vlasti nisu ispoštovale obećanje da će dozvoliti osnivanje autonomne muslimanske pokrajine na jugu zemlje.

 

izvor: anadolija
tačno.net
Autor/ica 28.9.2013. u 11:24