Deset zemalja je sebi osiguralo 76 procenata doza vakcine

Stefan Schultz/Reuters
Autor/ica 30.3.2021. u 09:59

Deset zemalja je sebi osiguralo 76 procenata doza vakcine

Foto: Nicolas Armer/DPA

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, podjela vakcina protiv korone protiče izuzetno nepravedno. Time se povećava i rizik od novih mutacija.

Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Od trenutno globalno raspoloživih doza vakcine deset zemalja su, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije WHO, osigurale za sebe 76 posto. Generalni sekretar Tedros Adhanom Ghebreyesus to je oštro kritikovao. Globalna kriza traži globalne odgovore, rekao je on.

I njemački ministar za pomoć u razvoju Gerd Müller rekao je prilikom svoje posjete WHO: „To nije solidarnost koja će zaustaviti ovaj virus.“ Afrika i Latinska Amerika su posebno pogođene pandemijom. „Mi ćemo pobijediti samo ako pobijedimo pandemiju širom svijeta.“

Nedostatak zaštite vakcinom u mnogim zemljama povećava rizik od nove mutacije. Prvi naučnici već upozoravaju na varijante korona virusa koje su rezistentne na vakcinu.

Prema Mülleru, za globalnu kampanju vakcinisanja nedostaje trenutno 25 milijardi eura. Njemačka je svoj doprinos nedavno povećala za 1,5 milijardi eura. Ministar zahtijeva od međunarodne zajednice, uključujući i EU, da brzo popune ovaj nedostatak. Ovaj apel upućen je i na SAD, arapske države, Kinu i Rusiju. HIV kriza iz devedesetih godina ne bi se smjela ponoviti.Tada su najsiromašniji ostavljeni na cjedilu. To nije bilo samo nehumano, nego nam se vratilo kao bumerang”, rekao je ministar.

spiegel.de

Stefan Schultz/Reuters
Autor/ica 30.3.2021. u 09:59