„Rat protiv moga tijela“

Apsolventkinja srednje škole osuđuje zabranu pobačaja u Teksasu

 Kristin Haug
Autor/ica 7.6.2021. u 10:18

Apsolventkinja srednje škole osuđuje zabranu pobačaja u Teksasu

Paxton Smith: „Uzeli su kontrolu nad našom budućnošću“ – Foto: Juan Figueroa / AP

Spor oko prava na pobačaj dijeli SAD. Sada se jedna mlada žena umiješala u debatu svojim govorom na završetku srednje škole. Na mrežama je Paxton Smith oslovila milionsku publiku.

Piše: Kristin Haug – spiegel.de – 04.06.2021.

Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Ona je ustvari trebala držati govor o medijima. Pošto su mediji tako važni u naše doba, ona se tako dogovorila sa svojom školom. Međutim, onda je odlučila drugačije i govorila o novom zakonu u saveznoj državi Teksas. Prema tom zakonu žena nakon šestog tjedna trudnoće ne smije prekinuti trudnoću, bez obzira da li je silovana, da li je fizički i psihički sposobna da dovede dijete na svijet, da li je otac član porodice.

Paxton Smith, stara 18 godina, to ne može, ona ne može održati taj govor o medijima. Apsolventkinja srednje škole iz Dalasa stoji na podiju, slušaju je stotine ljudi. “Ja se ne mogu zalagati za mir, kad se vodi rat protiv mog tijela”, kaže Smith u govoru, kako izvještava BBC. Mnoge žene u šestom tjednu trudnoće čak ne bi uopšte ni znale da su trudne.

„Gledajući na najnovije događaje smatrala bih pogrešnim govoriti o nečemu drugom nego o tome šta mene i milione drugih žena trenutno pogađa“, rekla je Paxton svojim drugovima iz Lake Highlands High School. „Ja imam snove, nade i ambicije“, rekla je Smith. „Svaka mlada žena ovdje čini to isto. Mi smo čitav svoj život provele s tim da radimo na našoj budućnosti, a bez naše saglasnosti ili našeg doprinosa uzeta nam je kontrola nad našom budućnošću. Ja se bojim da moje nade, nastojanja, napori i snovi ne igraju više za mene nikakvu ulogu, ako moja sredstva za kontracepciju zakažu ili ja budem silovana.”

“Srceparajuće“ i „dehumanizirajuće” je oduzeti joj autonomiju nad njenim tijelom. To je „problem koji ne može čekati“. To je rat protiv prava tvoje majke, rat protiv prava tvojih sestara, rat protiv prava tvojih kćerki. „Mi ne možemo šutjeti.“

Video sa njenim govorom pregledan je više miliona puta na YouTube-u, Twitteru i TikTok-u i od mnogih pohvaljen. Hillary Clinton je twitovala da je za to trebala hrabrost i zahvalila se Smithovoj.

Za BBC Smith je rekla da je iznenađena što je njen govor tako dobro prihvaćen. „Kod svake rečenice koju sam rekla, bila sam šokirana da mikrofon nije isključen.“ Jedini ljudi kojima je Smith ispričala da će držati drugačiji govor nego kako je dogovoreno sa školom, bili su njeni roditelji.

Richardson Independent School District, kome pripada Lake Highlands School, prema izvještajima, samo je najavio da će pisane govore učenika ispitivati prije budućih proslava mature.

spiegel.de

 Kristin Haug
Autor/ica 7.6.2021. u 10:18