Zbog čega sve više životinja postaje “noćnim pticama”?

Marin Pasarić
Autor/ica 17.7.2018. u 10:21

Zbog čega sve više životinja postaje “noćnim pticama”?

Pojedine životinje počele su mijenjati svoje navike i sve više postaju “noćnim pticama”, kako bi izbjegle pritisak ljudskog zadiranja u svoja staništa, pokazalo je novo istraživanje koje je su proveli ekolozi sa Sveučilišta Berkley.

Rezultati istraživanja pokazuju da rast ljudske populacije utječe na način funkcioniranja životinja, a čini se da je određeni broj sisavaca postao aktivniji noću kako bi izbjegao kontakt s ljudima.

Znanstvenici su u istraživanju istaknuli da se ta transformacija odnosi samo na životinje, no da bi mogla imati i potencijalne posljedice na cjelokupni ekosustav.

Sisavci su se u potrazi za hranom, pokazala su ranija istraživanja, prilagođavali ljudima, tako što su se povlačili pred širenjem naselja, no danas se zna da aktivnosti poput planinarenja i kampiranja mogu imati negativan utjecaj na biljni i životinjski svijet te sve te promjene uzrokuju stres životinjama.

Istraživanje je koncipirano kao metaanaliza ukupno 76 različitih istraživanja na 62 vrste na šest kontinenata. Gotovo isti rezultati dobiveni su na svim kontinentima, među svim vrstama i ljudskim aktivnostima na tim područjima, od lova do poljoprivrede.

Neke od životinjskih vrsta koje su bile promatrane uključuju lavove u Tanzaniji, vidre u Brazilu, kojote u Kaliforniji, divlje svinje u Poljskoj i tigrove u Nepalu. Sve vrste pokazale su neobičnu različitost u ponašanju životinja koje se mijenja kroz okoliš i vrste.

croenergo.eu

Marin Pasarić
Autor/ica 17.7.2018. u 10:21