Zašto vas mačka stalno liže – tri su moguća razloga

tačno.net
Autor/ica 13.1.2022. u 14:24

Zašto vas mačka stalno liže – tri su moguća razloga

Foto: Pixabay

Svim vlasnicima maca je na početku slatko kada ih njihova voljena ljubimica lizne, piše Zadovoljna.rs. Međutim, ukoliko mačka to radi baš često, možda se pitate šta je uzrok.

Mačke ližu ljude iz nekoliko razloga, od kojih je većina prilično tipična za mačke – drugim rečima, nema razloga za brigu, piše Zadovoljna.rs.

Preterano lizanje, međutim, može da ukaže na problem, tako da je možda nešto što treba istražiti uz pomoć veterinara.

Šta su mogući razlozi?

Obeležavaju svoju teritoriju

Mačke koriste mirisne žlezde u obrazima, stopalima i repovima da obeleže stvari svojim jedinstvenim mirisom.

“Mačke ližu svoje vlasnike da bi ih označile kao svoje”, kaže Lovelia Horn, spasiteljka životinja.

Čak i ako mačka nije vaš ljubimac, ipak će vas obeležiti svojom pljuvačkom, jer to pokazuje da vas smatraju delom svoje teritorije.

Lizanje je jedan od načina na koji mačke šire svoj miris. Pošto je čulo mirisa vaše mačke 14 puta moćnije od vašeg, verovatno nećete osetiti miris koji ostavlja. Ali za vašeg krznenog prijatelja, mirišete sjajno jer mirišete kao oni.

“Čiste” vas

Mačji jezici nisu samo za degustaciju. Oni su takođe moćni alati za negu.

Dok jezik mačke prelazi po krznu, bodlje u obliku kuke hvataju se za pramenove i postaju prirodna četka za raspetljavanje.

Mačići nisu baš dobri u održavanju čistoće. Treba im majka da ih liže i pokaže kako se to radi. Vaša mačka vas, najverovatnije, nikada nije videla da se ližete, pa je moguće da veruje da vam je potrebna lekcija iz osnovne higijene.

“Mačke su majstori za doterivanje i provode dobar deo svog dana negujući se. Ponekad se ovo ponašanje nege može proširiti i na društvene partnere, uključujući i ljude”, kaže Krista Kopola, sertifikovani stručnjak za ponašanje životinja.

Žele vašu pažnju

Ako mačka želi da vas upozori na problem, lizanje često pomaže. Možda žele da se maze, ili vam daju do znanja da je vreme da očistite posudu za nuždu.

“U manje uobičajenim slučajevima, lizanje vlasnika može biti znak stresa”, kaže Kopola.

U ovom slučaju, mačka će obično pokazati dodatne znakove stresa kao što su skrivanje i odbijanje hrane.

N1

tačno.net
Autor/ica 13.1.2022. u 14:24