Kako učiniti dom ugodnim za mačke

I.S/Klix.ba
Autor/ica 11.5.2021. u 15:21

Kako učiniti dom ugodnim za mačke

Foto: Pixabay

Kreiranje zabavnog i opuštajućeg okruženja će poboljšati život vašem ljubimcu. Napravite tek nekoliko malih promjena u prostornom okruženju i mačka će vam biti zahvalna.

Ovo su savjeti portala Your Cat koji mogu pomoći da mačka bude sretnija i zadovoljnija:

Omogućite joj pogled na vanjsko okruženje

Čak i mačke koje žive isključivo u zatvorenom mogu imati koristi od vanjskog svijeta. Mačke često provode vrijeme gledajući kroz prozor. Žele biti upućene u sva zbivanja iz sigurnosti i udobnosti vlastitog doma. Dakle, dobra je ideja stvoriti joj mjesto u blizini prozora. To možete uraditi u nagibu ili izbočini, ali može poslužiti i stolica koju ćete pozicionirati tu. Imajte u vidu da se trebate pobrinuti da se mačka ne povrijedi ili ne bude zastrašena nečim izvana (npr. drugim životinjama).

Napravite joj odgovarajuća mjesta za skrivanje

Mački trebaju mjesta za sakrivanje, uspavljivanje i bijeg od svega. Vole da iz manjih prostora posmatraju sve što se događa oko njih ili drijemaju. Čak i kartonska kutija može postati njeno omiljeno mjesto.

Postoje i inovativni proizvodi koji vašoj mački mogu pomoći da se sakrije u kući. Kupovina kreveta ili kućice odličan je način da joj pružite siguran prostor. Stavite ih u dnevnu sobu ili tamo gdje većinu vremena provodite s porodicom. Ako ustanovite da ih mačka ne koristi, pokušajte ih smjestiti na mirnije mjesto.

Obezbijedite joj ugodan prostor

Kada stvarate dom mački, razmišljajte iz njene perspektive. Ona treba prostor za istraživanje, skrivanje i penjanje. Ako imate više mačaka, sjetite se da svakoj od njih morate omogućiti dovoljno prostora da se mogu udaljiti jedna od druge kad god to žele.

Razmislite i o rasporedu i opremanju kuće – je li namještaj prikladan za mačku? Da li položaj stvari olakšava mački kretanje? Da li podovi i tepisi prijaju njenim šapama? Penjalice joj mogu pružiti drugačiju tačku gledanja i biće vam zahvalna na tome.

Postavite površine za grebanje

Grebanje je u prirodi vaše mačke te joj stoga morate omogućiti pristup površinama koje može slobodno grebati. Možete joj kupiti grebalicu koja odgovara njenoj veličini. Dobra je ideja postaviti joj i horizontalne površine koje će grebati. Mogu se napraviti od kartona ili odjeće i postaviti svuda po kući kako biste napravili malu stazu za grebanje.

Kutiju s pijeskom stavite na odgovarajuće mjesto

Mačke u prirodi vole ostavljati svoj trag. Međutim, prilikom obavljanja nužde vole biti što diskretnije jer se osjećaju ranjivo. Ni u kom slučaju ne stavljajte kutiju s pijeskom u blizini posude s hranom. Također je ne biste trebali stavljati u skučene prostore.

klix.ba

I.S/Klix.ba
Autor/ica 11.5.2021. u 15:21