Stručnjaci su otkrili najčešće strahove i fobije u pasa

Index Ljubimci
Autor/ica 20.7.2023. u 13:37

Stručnjaci su otkrili najčešće strahove i fobije u pasa

Foto: šg

Mnogi psi imaju strahove i fobije, iza kojih stoje razni uzroci, od manjka socijalizacije kada su bili štenad, do negativnih iskustava. Znakovi koji upućuju na to da se pas nečega boji uključuju drhtanje, skrivanje, slinjenje, lajanje, destruktivno ponašanje, a ponekad i agresiju. Stručnjaci za The Spruce Pets su otkrili deset najčešćih strahova i fobija u pasa, a u nastavku donosimo koji su to.

1. Strah od grmljavine

Strah od grmljavine je čest kod pasa, a razina straha se razlikuje od psa do psa. Neki psi će možda drhtati ili imati spuštene uši i širom otvorene oči, dok će drugi postati destruktivni, bježati ili izgubiti kontrolu nad probavnim sustavom čim čuju zvuk grmljavine. Ako se pas boji grmljavine, velike su šanse da se boji i drugih glasnih zvukova.

2. Strah od vatrometa

Strah od vatrometa sličan je strahu od grmljavine, zbog čega postoji šansa da će vaš pas pobjeći i izgubiti se ako čuje zvuk vatrometa. Neke pse je moguće priviknuti na ovaj zvuk kako bi se eliminirala fobija, ali drugi nisu te sreće. Kod nekih pasa je ovaj strah toliko jak da se pretvara u fobiju i trebaju koristiti lijekove za anksioznost ili sedative za vrijeme pucanja vatrometa.

3. Separacijska anksioznost (strah od usamljenosti)

Psi koji pate od separacijske anksioznosti često su destruktivni i problematični čim ih njihovi vlasnici ostave same u kući. Pse koji se boje usamljenosti i napuštanja vlasnika trebalo bi postupno navikavati na činjenicu da vlasnik ne može uvijek biti uz njih. U težim slučajevima, potrebni su lijekovi za anksioznost.

4. Strah od veterinara

Do straha od veterinara često dolazi zbog prvog odlaska veterinaru kada je pas štene i prvi put ide na pregled i dobiva cjepivo. Ako se pas boji veterinara, bilo bi dobro odvesti ga par puta u posjet veterinaru bez ikakvog pregleda i nagraditi ga kako bi ostao miran.

5. Strah od vožnje automobilom

Strah od vožnje automobilom se javlja ako se pas nikada nije vozio u automobilu kao štene, ili ako je imao negativno iskustvo, poput mučnine. Ovaj strah se može pobijediti tako da se psu daju poslastice, ili da ga se nakon vožnje odvede u park za pse, ili neko drugo mjesto koje voli.

6. Strah od stepenica

Do straha od stepenica također dolazi ako se pas kao štene nikad nije susreo sa stepenicama, ili ako je pao sa stepenica. Ovog straha možete se riješiti tako da hodanje stepenicama pretvorite u igru, ili vodite pse na stepenice korak po korak. Stariji psi često ne vole stepenice jer imaju problema s kostima, zbog čega bi bilo dobro izbjegavati ih kako ne bi došlo do ozljede.

7. Strah od muškaraca

Strah od muškaraca se može često javiti kod pasa, a do njega dolazi ako su ih zlostavljali muškarci, ili ako nisu provodili puno vremena s muškarcima. Psi se mogu bojati dubljih glasova, veće građe, a ponekad i brade. Pse koji se boje muškaraca polako treba navikavati na muško društvo, inače bi mogli postati agresivni i napasti nekoga. U početku je potrebno držati distancu i muškarci ih ne smiju dirati ili gledati u oči. Tek kad se pas počne osjećati ugodno, mogu se poduzeti daljnji koraci.

8. Strah od stranaca

Strah od stranaca sličan je strahu od muškaraca. Do ovoga dolazi zbog manjka socijalizacije u mladosti i nije problem koji se može lako riješiti. Ako se pas boji stranaca, potrebno ga je pustiti da sam prilazi ljudima ako to želi, a ne ga prisilno tjerati da prihvati stranca, inače bi mogao postati agresivan.

9. Strah od djece

Postoji više razloga zašto se psi ponekad boje djece. Velik broj ljudi kupi psa prije nego što ima dijete i ne dovodi ga u kontakt s djecom. Psa je potrebno priviknuti na djecu još dok je štene kako bi dobio priliku za socijalizaciju. Drugi razlog za ovaj strah mogu biti negativna iskustva s djecom jer su djeca često glasna i psi njihove nagle pokrete mogu shvatiti kao prijetnju. Ako se pas boji djece, potrebno je konzultirati trenera pasa ili stručnjaka za pseće ponašanje kako ne bi došlo do nesreće.

10. Strah od specifičnih predmeta

Neki psi mogu razviti strah od specifičnih predmeta, od igrački i dekoracije do usisivača. Ako je u pitanju neki manji predmet, lako ga je maknuti od psa, ali u slučaju većih predmeta, ili predmeta koje često koristite, poput usisivača, psa je potrebno polako navikavati na taj predmet i nagraditi ga kako bi se smirio.

Index Ljubimci

Index Ljubimci
Autor/ica 20.7.2023. u 13:37