10 Simpatičnih ljubimaca koji su upisani u Guinnessovu knjigu rekorda

tačno.net
Autor/ica 28.12.2013. u 08:13

10 Simpatičnih ljubimaca koji su upisani u Guinnessovu knjigu rekorda

Guinnessova knjiga rekorda, čiji su prvi primjerak štampari povezali 27. augusta 1955. godine, iz godine u godinu donosi liste najnovijih rekorda, a i ove godine listi su dodani brojni smiješni unosi kao što su najbrži toalet, najviše kašika zakačenih na lice, najšira usta, najveća kolekcija Hello Kitty igračaka…

Životinje su također popularni u Guinnessovoj knjizi rekorda, a psi i mačke, kao najpopularniji ljubimci, su i najpopularniji rekorderi…

10. Zeus, najviši živi pas na svijetu

najvisi-pas-1

najvisi-pas-2

“Zabavno je posmatrati reakcije ljudi, posebno male djece – oni misle da je on zapravo konj”, kaže gospođa Doorlag o svom ljubimcu Zeusu, danskoj dogi (njemačkoj dogi) koja je visoka kao prosječni magarac.

Zeus je sa svojom visinom od 111,8 cm 2013. godine ušao u Guinnessovu knjigu rekorda kao najviši pas na svijetu, zauzimajući mjesto prošlogodišnjem rekorderu, danskoj dogi Giant Georgeu od kojeg je viši za oko 2.5 cm.

9. Pukovnik Mijau, najčupavija mačka na svijetu

najcupavija-macka-1

najcupavija-macka-2

Pukovnik Mijau (‘Colonel Meow’) je zaradio mjesto u Guinnessovoj knjizi rekorda kao mačka sa najdužom ikada izmjerenom dlakom na svijetu. Ova dvogodišnja mačka, koja već ima svoju web stranicu, Facebook grupu i YouTube kanal ima dlaku dugačku 22.87cm.

“Njegove dlake se nalaze na doslovno svemu u kući”, kažu u vlasnici Anne Marie Avey i Eric Rosario i dodaju kako su “ponosni kada pokažu drugima ogromnom količinom dlaka na odjeći da su ponosni vlasnici mačke.” Pukovnik Mijau je 2013. godine prepoznat i već je zvanični rekorder, ali će u štampanom izdanju Guinnessove knjige rekorda biti tek 2014. godine.

8. Darius, najveći zec na svijetu

najveci-zec-1

najveci-zec-2

Darius, sin bivše rekorderke i ranije vlasnice krune, Amy, dolazi iz porodice navećih zečeva na svijetu, a 2010. je oborio porodični rekord i zvanično postao najveći zec koji je ikada izmjeren.

“On je doista zgodna zvijer, uvijek se vidi taj odsjaj u njegovom oku kada mu priđete”,  kaže ponosna vlasnica gospođa Edwards. “Njegova majka Amy je umrla prije nekoliko godina i to je bilo traumatično, ali mislim da bi voljela znati da je njezin sin preuzeo rekord.”

7. Puggy, pas sa najdužim jezikom na svijetu

najduzi-jezik-1

najduzi-jezik-2

Puggy, pekinezer koji živi u Teksasu sa svojom vlasnicom Becky Stanford, je ušao u Guinnessovu knjgu rekorda 2009. godine kao pas sa najdužim jezikom na svijetu – dugačkim 11.43 cm.

Uzgajivači pasa su napustili Puggyja zbog njegovog izgleda kada je bio štene, ali na sreću, Becky i njezin suprug su ga usvojili, a devet godina kasnije, on je postao i svjetski rekorder. Njegovi vlasnici se moraju posebno brinuti o njemu i uvijek mu sitno sjeckati hranu, jer Puggyjev jezik zauzima toliko prostora u ustima da mu onemogućuje normalno žvakanje.

6. Scarlett’s Magic, najviša živa domaća mačka na svijetu

Scarlett's-Magic-1

Scarlett's-Magic-2

Scarlett’s Magic se našla u Guinnessovoj knjizi rekorda 2011. godine kao najviša živa domaća mačka na svijetu. Visoka je 45.9 cm, a dugačka 108.51 cm – što je također svjetski rekord za najdužu domaću mačku na svijetu. Scarlett’s Magic je prva životinja koja istovremeno drži dva Guinnessova rekorda.

Scarlett je F1 Savannah, pasmina stvorena križanjem obične mačke s afričkim rođacima. Kim, koji uzgaja ovakve mačke dodaje kako je ovo “najbliže divljoj mački što možete dobiti.”

5. Harbor, pas sa najdužim ušima na svijetu

Harbor-1

Harbor-2

Harbor, pas iz Bouldera, Colorado, ušao je u Guinnessovu knjgu rekorda 2012. godine kao pas sa najdužim ušima na svijetu. Njegovo lijevo uho je dugačko 30.48 cm, a desno 33.02 cm.

Harbora su njegove uši učinile poznatim, no, one također mogu biti i teret. Guinnessov press release piše da se Harbor, dok je još bio štene, često spotaknjiao i padao niz stepenice. Sada, kada ima 9 godina, samo se povremeno spotakne od svoje ogromne uši.

4. Oklahoma Sam, najviši magarac na svijetu

Oklahoma-Sam-1

Oklahoma-Sam-2

Visok 155.45 cm, četverogodišnji magarac, razigrani ljubimac Linde Davis iz Watsonville, Kalifornija, je zvanično i najviši magarac na svijetu. Kada ne spava, Oklahoma Sam uglavnom provodi vrijeme igrajući se sa ostalim Lindinim ljubimcima – arom, patkom, guskom i četiri mačke kojima očigledno ne smeta visina njihovog prijatelja.

Linda, koja smatra Sama “srodnom dušom”, kaže: “Zapravo i ne košta ništa imati magarca ove veličine. “On ne jede više. Zapravo, kada mu dadnem više sijena on će ga samo iskoristiti da sebi napravi ugodniji krevet. On voli svoj san.”

3. Miracle Milly, najmanji živi pas na svijetu

Miracle-Milly-1

Miracle-Milly-2

Najmanji živi pas, u smislu visine, je čivava (chihuahua) vlasnice Vanese Semler iz Dorada u Puerto Ricu koja se zove Miracle Milly, visoka tek 9,65 cm.

Kada je rođena u decembru 2011. godine, Miracle Milly je mogla stati u kašiku, a usta su joj bila toliko malena da su je morali posebno hraniti iz šprice. Ova đepna čivava je danas teška oko pola kilograma, a već je postala prava dama – jede samo kuhanu hranu i spava u bebinoj kolibici.

2. Smokey, mačka koja prede najglasnije na svijetu

Smokey-2

Smokey-1

Kada Smokey, najglasnija mačka na svijetu, prede, zvuk je glasan kao da imate kosilicu u dnevnoj sobi. Većina mačaka prede na oko 25 decibela, ali Smokeyjev prosjek je nevjerojatnih 80 decibela. Kada se izmjeri iz blizine, zvuk predenja dosegne nevjerovatnih 92 decibela, što je ekvivalent buke koju stvara kosilica, sušilo za kosu ili slijetanje Boeinga 737.

Vlasnici Ruth i Mark Adams kažu da je od Smokeyjevog zaglušujućeg predenja nemoguće čuti televiziju ili radio kada je u sobu, te da se s njim redovno ‘bore’ kada trebaju razgovarati na telefon. “Kada razgovaram telefonom s prijateljima često pitaju kakva je to glasna buka, i ne mogu da vjeruju da dolazi od mačke”, dodje Ruth.

1. Tubby, pas koji je reciklirao  najviše plastičnih boca

Tubby-1

Tubby-2

Tubby je postao poznat u svijetu nakon što je pomogao da se prikupi i reciklira na hiljade plastičnih boca. Njegovi napori su mu donijeli mnoge medalje, i konačno i upis u Guinnessovu knjigu rekorda 2011. godine kao pas koji je reciklirao najviše plastičnih boca, tačnjije 26,000 (do trenutka upisa).

Tubby skuplja boce dok šeta sa svojim vlasnikom (dva puta dnevno), a čim nađe bocu odmah je nosi vlasniku koji je stavlja u svoju kutiju za reciklažu.

Pixelizam

tačno.net
Autor/ica 28.12.2013. u 08:13