Pesma kitova otkrila jednu od tajni Antarktika

NationalGeographic / Srbija
Autor/ica 18.7.2019. u 10:08

Pesma kitova otkrila jednu od tajni Antarktika

Foto: Wikimedia Commons

I ta tajna nije mala – naučnici koji beleže pesmu kitova u ledenim vodama Južnog okeana oko Antarktika otkrili su jedinstveni signal eholokacije koji možda pripada ranije nepoznatoj vrsti kljunastog kita.

Kljunasti kitovi čine drugu po redu najveću porodicu kitova, ali pošto su toliko tajnoviti i žive daleko od obala, ujedno su i najmanje istraženi. Na primer, samo prošle godine, dva kita  Ziphius cavirostris postavila su nove rekorde za najdublje zaranjanje sisara i vreme provedeno pod vodom: 2.992 metra ispod površine i dva sata, 17 minuta i 30 sekundi.

Kljunasti kitovi su, takođe, jedini za koje je poznato da koriste FM signale za eholokaciju – i oni deluju jedinstveni za svaku vrstu. Međunarodni tim koji predvodi Dženifer Triki iz Instituta za okeanografiju “Skrips” beležio je ove vrste signala pomoću hidrofonske antene prikačene iza istraživačkog plovila nedaleko od Južnih Orknijskih ostrva, Južnih Šetlandskih ostrva i Antarktičkog poluostrva.

Tim je zabeležio jedan signal – Antarktik BW29 – više od 1.000 puta tokom 14 nezavisnih snimanja, a vremenski okvir i tip zvuka čine ga jedinstvenim: njegova struktura se ne poklapa ni sa jednim poznatim kljunastim kitom.

National Geographic Srbija

NationalGeographic / Srbija
Autor/ica 18.7.2019. u 10:08