Udomite napuštenu životinju, nahranite gladnu, pomilujte kučića koji trči za vama i spasite ga

tačno.net
Autor/ica 4.10.2014. u 12:12

Udomite napuštenu životinju, nahranite gladnu, pomilujte kučića koji trči za vama i spasite ga

4. OKTOBAR SVJETSKI DAN ZAŠTITE ŽIVOTINJA: PET GODINA NERADA JE UZROK STANJA NA TERENU!

ZAKON O ZAŠTITI I DOBROBITI ŽIVOTINJA POTREBNO JE PROVODITI!

Piše: Turalić Amela, Udruženje ‘’Av-Mau’’       

Kao i svake godine želimo se oglasiti na ovaj simbolični dan u sferi zaštite životinja.

Svjedoci smo zadnjih mjeseci u jeku predizbornih kampanja da se psi stavljaju u prvi plan kao krivci za sve loše u našoj državi. Krivi su što su živi, što imamo korupciju i lopove na svim bitnim funkcijama, krivi su za kriminal, pljačku, za glad, za siromaštvo, za nezaposlenost…za sve što nije dobro u ovoj državi.

Pasa na terenu nema. Pasa na terenu mi koje se bavimo hvatanjem, sterilizacijama i kastracijama, spašavanjem i udomljavanjem odgovorno tvrdimo da pasa ima svega 1000-2000. Izađjite sa nama na teren pa ćete se uvjeriti. Pse koje na terenu možete vidjeti – obrađene / imaju usnu markicu i sterilizovani su ili ih vidjeti kako bježe od ljudi, a samim tim su i neuhvatljivi te takvi psi ne ujedaju jer ne poznaju ljudski dodir i bježe glavom bez obzira.

Muka je uhvatiti dnevno 10 pasa raznim metodama hvatanja, a mnogi urađeni psi su u sarajevskim logorima gdje se kote i razmnožavaju, a mnoge  je LOKOM na čelu sa Mustafom Mrkulicem ubio – najprije obrađene pse iz prošle godine kada je pasa de facto, bilo više.

Na današnji dan ne zaboravite da je suživot jedini način opsatnka planete, da su životinje te od kojih trebamo učiti i vratiti se pravim vriejdnostima koje smo davno zaboravili.

Udomite napuštenu životinju, nahranite gladnu, pomilujte kučića koji trči za vama i spasite ga, sklonite povrijeđenu životinju, sjetite se da je čovjek taj koji sve uništava i nismo plemeniti kao sve životinej ovog svijeta zajedno.

Ne dozvolite da vas predzborni trikovi i zamjene teza u državi bezvlašća okrenu protiv jedinog iskrenog čovjekovog prijatelja PSA.

Povećan broj pasa na ulicama je uvijek i samo direktna posljedica neprovođenja preventivnih Zakonom predviđenih mjera odgovornih. Nekažnjavanja napuštanja životinja, neprovođenja pune identifikacije vlasništva, neprovođenja projekta sterilizacija i kastracija uz vakcinaciju i obilježavanje napuštenih životinja u adekvatnom obliku i broju, te neprovođenja edukacija i info kampanja koje za cilj moraju imati dizanje svijesti građana o uzrocima problema.

Problem koji je stvorio i stvara čovjek decenijama, ne nestaje preko noći. Put rješenja je jedino HUMANO UPRAVLJANJE POPULACIJOM PASA U SKLADU SA POSTOJEĆIM ZAKONOM.

tačno.net
Autor/ica 4.10.2014. u 12:12