Japan od subote krenuo u sporni lov na kitove

tačno.net
Autor/ica 13.4.2015. u 11:27

Japan od subote krenuo u sporni lov na kitove

Flota od četiri japanska kitolovca napustila je u subotu sjeveroistočni Japan i uputila se u lov na 50-ak kitova usana u obalnim vodama sjeverozapadnog Tihog ocena u, kako tvrde japanske vlasti, istraživačke svrhe.

Tijekom ceremonije kojom se obilježio odlazak kitolovaca, Yoshiichi Shimomichi, predsjednik Udruge za kitolov, izrazio je nadu da će taj “istraživački lov” na kitove biti uspješan i pomoći da se obnovi komercijalni izlov kitova.

Kako je izvijestila novinska agencija Kyodo, kitolov je planiran u 90 kilometarskom radijusu od luke Ayzukawa sve do kraja svibnja kako bi se istražio utjecaj te vrste kita (Balaenoptera acutorostrata) na morske resurse.

Međunarodni sud pravde (ICJ) je početkom 2014. godine presudio da bi Japan trebao obustaviti desetljećima staru praksu lova na kitove jer predstavlja kršenje odluke o moratoriju iz 1986., a Tokio je kao odgovor ICJ-u te godine odgodio lov na Antarktici i proveo to ljeto reduciranu verziju manje poznatog lova na Sjevernom Pacifiku.

Odlukom Međunarodne komisije 1986. na snagu je stupio moratorij kojim je zabranjen kitolov u komercijalne svrhe, a Japan, Norveška i Rusija zadržavaju privilegiju kitolova u ”znanstvene svrhe”.

Na sastanku u Australiji 1994. Japan je zahtijevao ponovnu dozvolu kitolova, no zbog brojnih protivljenja aktivističkih organizacija diljem svijeta prijedlog nije prošao. Prihvaćen je protuprijedlog Francuske koji je podrazumijevao uspostavljanje rezervata za kitove, tzv. Rezervata Južnog mora, koji se protezao sve do 40. paralele izuzimajući teritorijalne vode zemalja Južne Amerike.

Pod izlikom lova u ”znanstvene svrhe”, Japanci su između 1987. i 2009. izlovili više od 10.000 jedinki. Nastojanja brojnih aktivista da zaustave japanske kitolovce ometajući ih u kitolovu redovito su rezultirala sukobima koji su u nekoliko navrata završili kobno po aktiviste. Tako je 5. siječnja 2010. japanski brod Shonan Maru 2 napao plovilo Ady Gil organizacije Sea Shepard koje je pritom prepolovljeno i potopljeno.

Norveški kitolovci ubili su prošle godine 729 kitova, što je najveći broj u protekla dva desetljeća. Uz Japan i Island, Norveška također nastavlja tu okrutnu praksu ignorirajući međunarodni moratorij na komercijalni kitolov.

Unutar Međunarodne komisije za kitolov djeluje skupina Walewatch koja okuplja nekolicinu nevladinih organizacija s ciljem provođenja kampanja kojima se naglašava nehumanost čina ubijanja kitova te poziva vlade zemalja na suradnju.

croenergo.eu

tačno.net
Autor/ica 13.4.2015. u 11:27