ZAKUHAJ PA VLADAJ!

Jelena Paunović
Autor/ica 15.9.2014. u 21:04

ZAKUHAJ PA VLADAJ!

Na danas održanoj press konferenciji ministar privrede Kantona Sarajevo izjavio je za portal Klix.ba da su psi problem cijele države, te izrazio zahvalnost britanskoj Fondaciji Dogs trust zbog njihovog učešća u rješavanju “gorućeg” problema..

Hrenovica smatra da bi bez rada pomenute Fondacije imali još veći “haos”. Ipak, izrazio je zabrinutost zbog širenja bjesnila jer se Dogs trust, po njegovom mišljenju, bavi kontrolom razmnožavanja a ne bjesnilom. Ministar očito ne zna da je svaki pas koji ima ušnu markicu dobio i vakcinu protiv bjesnila!

Također, ministar naglašava da će se “uz prisustvo veterinarskih stručnjaka”, prema pozivu općina, građana i drugih službi, “izlaziti na teren i utvrditi da li je prijavljeni pas bijesan”. To nas dovodi do toga da ministar ne zna kako se utvrđuje bjesnilo!

Naime, bjesnilo ima tri stadija. U prvom stadiju su životinje uplašene, skrivaju se i grizu predmete. Pojavljuje im se slina na ustima. U drugom stadiju su agresivni i napadaju sve što se naše u njihovoj blizini. Glas im je podmukao i izlučuju mnogo bale na usta. Treći stadij znači ugibanje od parazita.

Dijagnoza se uspostavlja pregledom Amonovog roga na Negrijeva tjelašca i serološkim metodama. Osim odjela za patologiju veterinarskog fakulteta u Sarajevu, još uvijek nije poznato, kako ministar misli da radnici kafilerije hodaju naokolo sa veterinarom koji će “od oka” utvrditi bjesnilo kod psa.

U telefonskom razgovoru sa novinarkom našeg portala, ministar Hrenovica je izjavio da na pitanja ne može odgovarati jer se nalazi na auto-putu. Poručio je da mu se javimo za deset dana kada se vrati sa puta. Rekao je da odlazi u inostranstvo.

Ministar Petrović je danas ugasio svoj mobilni telefon i bio nedostupan za ikakve izjave.

Znači, zakuhaj, pa vladaj!

Jelena Paunović
Autor/ica 15.9.2014. u 21:04