Info štandovi o provedbi zakona o zaštiti i dobrobiti životinja BiH

tačno.net
Autor/ica 15.11.2013. u 15:58

Info štandovi o provedbi zakona o zaštiti i dobrobiti životinja BiH

Foto: Srećko Niketić / CROPIX

Bh. udruženja za zaštitu i dobrobit životinja u subotu (16. novembra) će širom Bosne i Hercegovine organizovati info štandove, na kojim će sve zainteresovane građane informisati o najefikasnijim metodama za rješenje problema napuštenih pasa.

Građane želimo upoznati sa činjenicom da predložene izmjene Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja BiH, odnosno prijedlog da se zdrave pse usmrćuje nakon 15 dana provedenih u azilima, neće riješiti problem.

Višedecenijska praksa tokom koje su šintori i lovci uklanjali napuštene životinje sa ulica pokazala je svu neefikasnost te metode. Istovremeno, netačne su tvrdnje predlagača izmjena Zakona da je usmrćivanje jeftinija metoda od humane.

Jedino će dosljednom primjenom Zakona, a što se nije činilo duže od četiri godine, doći do rješenja problema napuštenih životinja. Dosljedna primjena Zakona podrazumijeva kontinuirane sterilizacije pasa, njihovo udomljavanje, te posebno kažnjavanje neodgovornih vlasnika koji napuštaju kućne ljubimce ili ih puštaju da se nekontrolisano razmnožavaju, što je glavni uzrok problema.

Zbog toga građane pozivamo da ne podrže prijedloge političkih stranaka i njihovih dužnosnika da legaliziraju usmrćivanje. Vjerujemo da poreski obveznici ove zemlje ne žele da se njihovim novcem plaća ubijanje. Zato ih pozivamo da nam se pridruže – zahtijevamo da se budžetski novac troši na poboljšanje sigurnosti na ulicama uz humane metode.

U Sarajevu će info štand biti održan u subotu, 16. novembra u Vilsonovom šetalištu, u periodu od 10 do 17 sati, te u utorak, 19. novembra od 10 do 17 sati ispred Katedrale, te u Vilsonovom šetalištu.

Savez udruženja za zaštitu i dobrobit životinja BiH

tačno.net
Autor/ica 15.11.2013. u 15:58