Deset najčešćih zdravstvenih problema kod pasa i mačaka

tačno.net
Autor/ica 19.5.2021. u 15:29

Deset najčešćih zdravstvenih problema kod pasa i mačaka

Foto: Pixabay

Kada psa ili mačku vodite veterinaru zbog alergije, infekcije mokraćnog mjehura ili zubnih bolesti, budite sigurni da veterinar vjerovatno ima puno iskustva u rješavanju ovih problema. Zašto? Jer su to neke od bolesti koje najčešće pogađaju mačke i pse. Animal Wellness magazin kreirao je listu 10 najčešćih zdravstvenih probema sa kojima se suočavaju mačke i psi.

KOJI SU ZDRAVSTVENI PROBLEMI NA VRHU LISTE?

Psi: Između 2011. i 2018. godine, prema izvještajima korisnika zdravstvenog osiguranja kućnih ljubimaca Veterinary Pet Insurance i Nationwide, alergije na koži, upala uha i dermatitis bili su najčešći zdravstveni problemi kod pasa (vidi Tabelu 1). Ove statistike odražavaju činjenicu da se broj pasa s dokumentiranim poremećajima kože i uha povećavao u posljednjih deset godina za čak 15% do 20%.

Tabela 1

Mačke: Problemi s mokraćnim mjehurom i mokraćnim kanalima najčešći su poremećaji kod mačaka, a potom i zubne bolesti (vidi Tabelu 2).

Tabela 2

OSTALI ČESTI ZDRAVSTVENI PROBLEMI

Probavni problemi prevladavaju i kod pasa i kod mačaka. Statistika dalje ukazuje da psi imaju više problema sa analnim žlijezdama i artritisom, dok su mačke sklonije dijabetesu i infekcijama gornjih disajnih puteva.

Endokrini poremećaji štitnjače postaju sve češći, posebno kod pasa  i starijih mačaka. Više srednjovječnih i starijih pasa ima dijagnozu preaktivne nadbubrežne funkcije (Cushingova sindrom), dok više starijih mačaka ima hronično zatajenje bubrega. Vjeruje se da povećanje ovih stanja odražava ne samo povećanu svijest i pouzdaniju dijagnostiku, već i povećani utjecaj zagađenja okoliša i globalnog zagrijavanja.

MEDICINSKI TROŠKOVI ZA LIJEČENJE OVIH STANJA

Prema ovdje prikazanim tabelama, čini se da se učestalost i rangiranje ovih zdravstvenih stanja nisu mnogo promijenili od 2011. godine, iako su troškovi terapije znatno porasli. U 2011. godini vlasnici polisa osiguranja kućnih ljubimaca potrošili su 46 miliona dolara na liječenje ovih deset zdravstvenih problema. Podaci o paralelnim medicinskim troškovima za 2015., 2017. i 2018. bili su viši od 68, 96, odnosno 119 miliona američkih dolara.

Analizom 725.000 osiguranih životinja u 2018. godini, utvrđeno je da je prosječni zahtjev za osiguranje od alergija na koži kod 180.000 pasa iznosio 279 dolara po psu. Za 8.700 zahtjeva za mačke s bolestima mokraćnog mjehura i mokraćnog  kanala, prosječni trošak iznosio je 515 dolara po mački. Najskuplje zdravstveno stanje pasa odnosilo se na zubne bolesti koje je iznosilo 450 dolara po psu, ali je to premašeno sa osiguranjem za mačke sa dijabetesom, koje je iznosilo 871 dolara po mački.

LIJEČENJE I PREVENCIJA UOBIČAJENIH ZDRAVSTVENIH PROBLEMA VAŠEG PSA ILI MAČKE

Uprkos rasprostranjenosti ovih medicinskih stanja, puno toga možete učiniti kako biste spriječili njihovo ispoljavanje kod vašeg psa ili mačke. Zdrava, visokokvalitetna dijeta na bazi mesa sa sirovim kostima i svježom, čistom vodom dobar je početak. Također, pokušajte eliminirati ili barem smanjiti njegovu izloženost toksinima iz okoline. Pobrinite se da adekvatno vježba i da ostane zdrave težine. Smanjite nivo stresa i dajte mu puno pažnje, ljubavi i brige te se pobrinite da ide na redovne preglede kod veterinara.

“Potičem vlasnike kućnih ljubimaca da zakazuju redovne medicinske preglede, po preporuci njihovih veterinara kako bi spriječili mnoga uobičajna, ali i problematična zdravstvena stanja”, kaže veterinarka dr. Carol McConnell. “Većina medicinskih stanja u ovoj listi najučestalijih može se uspješno riješiti ako ih veterinar odmah liječi. Rano otkrivanje može spriječiti da ovi problemi postanu ozbiljni.”

tačno.net
Autor/ica 19.5.2021. u 15:29