Posljednji glas za krznašice u BiH

Maida Šabeta
Autor/ica 24.1.2018. u 13:33

Posljednji glas za krznašice u BiH

Iako je zabrana uzgoja krznašica u BiH stupila na snagu 1. januara 2018. godine, Predstavnički dom PSBiH će na 56. sjednici, zakazanoj za 31. januar odlučiti da li će se postojeća zabrana poštovati ili prekršiti svi principi zakonitosti te produžiti rok zabrane za dodatnih 10 godina.

Tim povodom u BiH, Srbiji i Hrvatskoj održat će se protesti.

S početkom u 13 sati, 31. januara u Sarajevu, ispred Trga Bosne i Hercegovine  okupit će se aktivisti Koalicije bez krzna BiH i pozvati sve one predstavnike vlasti, koji do sada nisu, da ipak odluče poštovati zakon i odbace Izvještaj zajedničke komisije oba doma parlamenta, kojim se produžava rok zabrane do 2028. godine.

Hrvatski rapper i aktivist za prava životinja IFEEL dolazi podržati protest podrške BIH – zaustavimo uzgoj krznašica. IFEEL kroz muziku progovara u ime životinja koje ne mogu govoriti za sebe.

IFEEL je ujedno i World Animal Day celebrity ambassador.

U isto vrijeme okupit će se aktivisti Koalicije u Tuzli, ispred Mercator Centra, pružajući podršku protestu u Sarajevu.

U Beogradu će se istovremeno okupiti prijatelji Koalicije bez krzna BiH – aktivisti udruženja “Sloboda za životinje” ispred ambasade Bosne i Hercegovine, a u Zagrebu će se aktivisti udruge “Prijatelji životinja” okupiti ispred ambasade dan kasnije, u ponedjeljak, kada će predati i dopis BiH ambasadoru sa apelom na Parlamentarnu skupštinu BiH da odbaci sporni prijedlog zakona.

Napominjemo još jednom da produženje roka zabrane uzgoja krznašica u BiH građanima ove zemlje donosi dolazak velikog broja farmi kuna iz Poljske, te samim tim i enormno zagađenje zraka, vode, uništenja lokalne poljoprivrede zbog učestalog bijega kuna, pad vrijednosti nekretnina i gubitak turističkog potencijala, a da pri tome neće niti jednog bosanca i hercegovca zaposliti.

Maida Šabeta
Autor/ica 24.1.2018. u 13:33