‘Av-Mau’: Dokle ćemo samo gledati samovolju načelnika Semira Efendića?

tačno.net
Autor/ica 18.2.2015. u 11:24

‘Av-Mau’: Dokle ćemo samo gledati samovolju načelnika Semira Efendića?

Piše: Turalić Amela 

A dok napušteni i veterinarski obrađeni psi u koje je prethodno uložen novac, bestraga nestaju, „Lokom“ Ministarstvu pravde BiH podnosi Zahtjev za pokretanje postupka o prestanku rada i brisanju udruženja iz registra po SILI zakona- URGENTNO. Da li to u slobodnom prijevodu znači da vlastima smetaju samo oni koji žrtvujući sebe nastoje pomoći nemoćnima? I zašto se ne kažnjavaju svi oni koji su doveli do svega ovoga?

Na grubo kršenje Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja BiH ukazivali smo bezbroj puta još od, ne tako davne 2009. Godine, kada je pomenuti Zakon stupio na snagu. Ovoga puta želimo upoznati javnost sa nizom primjera kršenja Zakona koju čini higijenski servis „Lokom“ Općine Novi Grad Sarajevo, od korištenja puhaljke u naseljenim mjestima od strane hvatača a ne veterinara koji jedino to mogu i raditi do neselektivnog i sistematskog odvođenja  svih pasa iz ulice u koju dođu…

Naime, kao potpisnici petogodišnjeg Ugovora o saradnji sa predstavništvom britanske fondacije Dogs Trust, naše ekipe su stalno na terenu kako bismo sterilisali što veći broj napuštenih pasa, te samim tim i uticali na smanjenje populacije neželjenih životinja. U stalnom smo kontaktu sa građanima koji nam neprekidno, sa svih lokacija u gradu, javljaju da je „Lokom“ u smrt odveo prethodno potpuno veterinarski obrađene pse koji imaju hranitelje. Odnose i hvataju kučiće, odvajaju bebe od majki koje doje i isti dan ih ubijaju. Humana eutanazija nije adekvatna za ono što Lokom radi.

Podsjetimo, Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja BiH je jasno definisao nadležnosti i obaveze institucija nadležnih za rješavanje problema napuštenih životinja. Isti taj Zakon, na snazi je već sedmu godinu zaredom, krši se na svakom koraku, psi se nemilosrdno ubijaju i/ili im se jednostavno izgubi svaki trag kada ih preuzmu „nadležni“ a pristup, konkretan u ovom slučaju Lokomovom logoru za pse smještenim u kasarni Safet Zajko i u veterinarskoj stanici u Reljevu- zabranjen je kako svim udruženjima i članovima istih, tako i običnim građanima/hraniteljima koji o tim psima brinu na ulicama našeg grada.

Samovolji mladog načelnika Općine Novi Grad Semira Efendića i njegovog druga, dokazanog mesara među veterinarima – Mustafe Mrkulića, očito nema kraja. Novcem svih građana i poreznih obveznika su otvorili veterinarsku stanicu koju čuva Interventna jedinica službe civilne zaštite Općine Novi Grad i u koju  pristupa -nema, dok im je blagoslov za otvaranje logora za pse u kasarni Safet Zajko velikodušno na „korištenje“ dala Vlada FBiH. Ni tamo niko nema pristupa!

Kazne koje bi trebale da stignu najvećim i direktnim kršiocima zakona  koji ubijaju svakodnevno po 15 pasa ako ne i više stižu na adrese Udruženja jer udomljavamo pse, hvatamo i sterilizujemo pse. Koji apsurd i non-sens zar ne??… ali kakva država i Vlast takvi i Vlastodršci..  a nezaposleni, gladni, bolesni i najnemoćniji neka umru, pardon neka budu HUMANO EUTANIZIRANI!

Razmislite: Danas život psa, sutra Vas i Vašeg djeteta…

Udruženje za  zaštitu životinja , ”Av-Mau”

tačno.net
Autor/ica 18.2.2015. u 11:24