4 najbolja kućna ljubimca za starije osobe

Index Ljubimci
Autor/ica 21.4.2022. u 10:08

4 najbolja kućna ljubimca za starije osobe

Photo by Ron Lach/pexels.com

Umirovljena udovica Lynn dijeli svoj dom s dva psa i jednom mačkom. U sklopu istraživačke studije objavljene u International Journal of Community Wellbeing, Lynn je rekla da su joj kućni ljubimci najvažniji u životu.

“Volim svaku minutu koju provedem s njima”, izjavila je.

Iako nema sumnje da kućni ljubimci igraju veliku ulogu u životima svojih vlasnika, studije otkrivaju da pružaju ogromne zdravstvene prednosti starijim osobama. Osobama poput Lynn, koje žive same, pomažu prevladati usamljenost. Osim toga, pružaju osjećaj sigurnosti, a briga o kućnim ljubimcima daje im i svrhu.

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, posjedovanje kućnog ljubimca može smanjiti krvni tlak, razinu kolesterola, stres i tjeskobu. Uz to, svakodnevne šetnje sa psima povećavaju mobilnost starijih osoba.

Svaka odrasla osoba je drugačija. Neki umirovljenici vole putovati i tražit će suputnika. Drugi žele ljubimca koji će im se sklupčati u krilu pred televizorom. Starije životinje obično su omiljeni kućni ljubimci za umirovljenike jer se lako prilagođavaju mirnijem načinu života. Za starije osobe s alergijama ptice i ribe čest su izbor.

Koji su najbolji ljubimci za starije osobe?

Prije nego što kući dovedete životinju, potrebno je razmotriti zdravstveno stanje starije osobe, njezinu mobilnost, financijsku situaciju i osobnost, kažu stručnjaci. Sustav podrške je također važan jer će starijim osobama možda biti potrebna pomoć u brizi za kućnog ljubimca. Udomljavanjem kućnog ljubimca starija osoba stječe dragog prijatelja i pritom spašava život.

Psi

Manji stariji psi savršeni su pratitelji za starije osobe. Oni su mirni, većinom im odgovara život u kući, obučeni su da mirno hodaju na uzici i poslušni su. Stariji psi uživaju u šetnjama i jednako se rado sklupčaju na kauču sa svojim vlasnikom dok gleda televiziju ili čita knjigu.

Mačke

Starije mačke su izvrsna opcija za starije osobe, posebno one koji provode puno vremena kod kuće. Mačke rado ostaju u zatvorenom prostoru i uživaju provoditi duge sate sklupčane u toplom krilu. Prema American Humaneu, većini odraslih mačaka potrebno je samo 20 do 30 minuta igre dnevno. Za zabavu mačića mogu se iz udobnosti fotelje koristiti igračke u obliku lasera ili štapa za pecanje, što je prednost za starije osobe sa smanjenom pokretljivošću.

Papagaji

Ptice, a posebno papagaji, odličan su izbor za starije osobe. Zahtijevaju minimalno čišćenje i održavanje, a istovremeno pružaju društvo. Oni su inteligentne, privržene ptice koje uživaju u ljudskoj interakciji.

Zečevi

Prema riječima stručnjaka, zečevi starijim osobama pružaju mnoge prednosti. Mali su i tihi, društveni i vole maženje. Mogu se naučiti na korištenje kutije za obavljanje nužde, a i relativno je lako brinuti se o njima jer trebaju samo hranu, vodu i čistu kutiju za nuždu. Osim toga, uživaju u četkanju, što starije osobe može opustiti i pomoći im da se povežu sa svojim pahuljastim prijateljima.

Index Ljubimci

Index Ljubimci
Autor/ica 21.4.2022. u 10:08