Albanija na dve godine zakonom “ukida” lov i lovce

tačno.net
Autor/ica 5.2.2014. u 13:54

Albanija na dve godine zakonom “ukida” lov i lovce

Albanija će na dve godine zabraniti sav lov da bi zaštitila životinje kojima zbog krivolova preti izumiranje, izjavio je danas albanski ministar za životnu sredinu Lefter Koka.

“Primorani smo da primenimo stroge mere kako bismo zaštitili divlje vrste kojima preti izumiranje zbog krivolova”, rekao je Koka, ocenjujući da ono što se već dve decenije dešava sa faunom u Albaniji – predstavlja pravi masakr.

Za kršenje moratorijuma na lov, predviđene su pre svega vrlo visoke novčane kazne koje će biti određene do polovine februara, kada na snagu stupa zakon
o zabrani lova.

Prema izveštaju Ministarstva životne sredine, broj lisica, zečeva i prepelica opao je za 30 do 50 odsto, dok su mrki medved, fazan i orao potpuno nestali.

“Nesposobnost vlasti da stave pod kontrolu lov i nelegalnu trgovinu divljim životinjama, uzrok je ovog nepodnošljivog masakra”, rekao je predstavnik Udruženja lovaca Albanije, Astrit Beko.

Po podacima policije, u Albaniji koja ima tri miliona stanovnika, registrovano je 75.000 lovačkih pušaka, a neprijavljenog oružja je mnogo više.

Moratorijum na lov odnosiće se i na domaće i na strane lovce.

Blic

tačno.net
Autor/ica 5.2.2014. u 13:54