Krivokapić pristao na rekonstrukciju Vlade Crne Gore

tačno.net
Autor/ica 22.9.2021. u 09:53

Krivokapić pristao na rekonstrukciju Vlade Crne Gore

foto: Avaz

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić pristaje na rekonstrukciju Vlade i više resora, ali pod određenim uslovima od kojih je jedan da on bira ministre, saopšteno je 21. septembra iz njegovog kabineta.

Rekonstrukciju Vlade tražili su vladajući prosrpski Demokratski front (DF) i Demokratska Crna Gora, dok se tome protivi treći i najmanji konstituent vladajuće većine – Građanski pokret URA.

Demokratski front i Demokrate su 16 . septembra objavili da su postigli dogovor o neophodnosti rekonstrukcije Vlade Crne Gore na način da, umjesto dosadašnjih 12, ima 18 ministarstava i tri potpredsjednika, s tim što bi potpredsjednici ujedno mogli da budu i resorni ministri.

Rekonstrukcija predviđa da političke partije kandiduju svoje predstavnike.

Kako je saopšteno iz kabineta premijera Krivokapića, rekonstrukcija Vlade će biti zasnovana na nekoliko principa. Jedan je da predsjednik Vlade odlučuje o tome koji su ministri rezultatima u proteklom periodu odgovorili izazovima resora koje pokrivaju. Vlada će, kako je rekao premijer, imati tri potpredsjednika.

“Aktuelni potpredsjednik (Dritan Abazović) će biti prvi potpredsjednik Vlade, a svi potpredsjednici ujedno i resorni ministri. Predlaganje potpredsjednika je autonomno pravo predsjednika Vlade” naglasio je Krivokapić.

U saopštenju se navodi da je premijer odlučio da resori koji su se pokazali kao obimni sa aspekta njihove funkcionalnosti budu podijeljeni saglasno dogovoru predsjednika Vlade i parlamentarne većine.

“Kandidate za nove ministre predlaže predsjednik Vlade nakon konsultacija sa parlamentarnom većinom, posebno vodeći računa o prošlogodišnjem sporazumu nosilaca tri izborne liste, kompetentnosti i rodnoj ravnopravnosti”.

U saopštenju se navodi da je premijer Krivokapić istakao da politički subjekti koji konstituišu vlast i Vlada Crne Gore stavljaju moratorijum na sva pitanja koja nemaju široki društveni konsenzus i duboko dijele crnogorsko društvo.

“Vladavina prava i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije su ključni zadatak sve tri grane vlasti”, poručio je premijer.

Krivokapić smatra da konstituente nove vlasti treba osnažiti učešćem predstavnika partija nacionalnih manjina.

Vladu Crne Gore su 4. decembra prošle godine u Skupštini podržali poslanici prosrpskog Demokratskog fronta, Demokrata i URA. Te tri partije su predvodile liste koje su na avgustovskim izborima prošle godine osvojile vlast i nakon tri decenije poslale DPS Mila Đukanovića u opoziciju.

Krivokapić je na prijedlog Skupštine izabran za premijera, glasovima 41 poslanika ove tri koalicione liste, od ukupno 81 koliko ima crnogorski parlament.

RSE

tačno.net
Autor/ica 22.9.2021. u 09:53