Zlatko Jelisavac:Otvoreno pismo predsedniku Hrvatske Ivi Josipoviću

Zlatko Jelisavac
Autor/ica 23.10.2011. u 09:28

Zlatko Jelisavac:Otvoreno pismo predsedniku Hrvatske Ivi Josipoviću

Upozoravam da tekst/pismo sadrži uznemirujuće detalje koji mogu  fatalno da utiču na svest/savest kako Predsednika tako i čitateljki/čitatelja (prim. aut.)

Hrvatski predsednik Ivo Josipović ocenio je danas da je usvojeni Zakon o ništavnosti određenih pravnih akata pravosudnih tela bivše JNA, SFRJ i Srbije štetan i najavio da će Ustavnom sudu uputiti zahtev da se ispita njegova ustavnost.

On je istakao da je zakon štetan jer je, zatvarajući vrata dobroj saradnji, koja je “čistila” neosnovane optužnice, neodređeni broj hrvatskih građana izložen mogućnosti da budu uhapšeni u inostranstvu.

Zakon je u političkom smislu izuzetno štetan, jer se o njemu izjasnila i međunarodna zajednica, koja dovodi  i sumnju našu predanost progonu ratnih zločina, rekao je Josipović.

On smatra i da će zakon uticati i na međunarodnu saradnju, koja već postoji i koja je rezultirala većim brojem predmeta koje su sudovi u Srbiji proveli protiv zločinaca koji su dela počinili u Hrvatskoj. (Danas, 22.10.2011. – Josipović: Ispitati ustavnost)

Vidi vraga, da ne kažem k…. u slamnatom šeširu. Lepo od vas Predsedniče  što ćete uputiti zahtev Ustavnom sudu radi ispitivanja ustavnosti sramnog zakona o ništavnosti, ali Predsedniče: zar niste i vi krivi za njegovo donošenje?! Šta vam je trebalo da slavite ‘Oluju’ i da dajete izjave koje su, u dobroj meri, i stvorile atmosferu za donošenje ovakvog jednog zakona? I sami ste, Predsedniče, učestvovali u tome… Niste neposredno, ali posredno jeste. Niste ‘tukli’, ali ste ‘čuvali stražu’ i to ne mogu oprati nikavi sudovi jer vaša odgovornost postoji kao istorijska/povijesna činjenica. Da vas podsetim:

Hrvatski predsednik Ivo Josipović rekao je za akciju Oluja da su to bili dani ponosa i slave, prenosi “Slobodna Dalmacija”.

“Nažalost zbog jednog malog dela događanja koji nisu bili dobrodošli često se dovodi u pitanje cela operacija, što je netačno i nije dobro s istorijskog, političkog i moralnog stanovišta. Žalimo za svakom nevinom žrtvom, za svakim nepotrebnim razaranjem, ali našu briljantnu pobedu ne dovodimo u pitanje”, rekao je Josipović.

Nažalost, gospodine Josipoviću, «zbog jednog malog dela događanja» i vi ste odgovorni i to zbog svojih neodgovornih izjava.

A kako stvari stoje:

«250 000 izbeglica, 850-3000 nestalih, stotine spaljenih kuća, maltretiranje u logorima su bilans tragičnih događanja  vojne akcije Oluja iz 1995. godine. Ne sme se zaboraviti da su glavni krivci užasa u Krajini: Slobodan Milošević  i Franjo Tuđman pre svih, a zatim generali Šušak i Gotovina, «vojvoda»  Šešelj, akademik Dobrica Ćosić i svi oni koji su, ništa manje krivi, učestvovali u zajedničkom zločinu. U Krajini je organizovana i dirigovana etnička mržnja, a potom etničko čišćenje i na kraju egzodus stanovništva.

Pravi uzrok i pozadina svih ovih događanja u Krajini bio je interes nekolicine političara i generala. Jedni su ostajali bez svega dok su drugi uzimali sve! Poznavati pravu pozadinu onog što se desilo u Krajini, kao i na drugim prostorima bivše Jugoslavije, može iskreno izazvati samo gađenje. Gađenje nad onima koji su zaboravili celu predhistoriju i pretpostavke za Oluju, i činili od naroda sledbenike samoubilačke opcije. Gađenje prema onima koji su likovali nad činjenicom da nema više Srba: «Otišli su, a nisu stigli ponjeti ni prljave gaće! Neka im je sretan put», kako je u to vreme izjavio Franjo Tuđman. Ne manje od pet stotina aktivnih učesnika akcije Oluja «presudilo je sebi» u godinama posle. Sigurno nije manji broj izbeglica koji su svoj život završili na isti način. Teško je naći precizne podatke!“      Lino Veljak – profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu

Ovako govore pravi ljudi, odgovorni prema sebi i drugima!

 Ima jedna narodna poslovica koja kaže: lako je tuđim k….m gloginje mlatiti. Tako i vi sada mlatite vaše političke protivnike zbog sramnog zakona. Na isti način, kao što su ti politički protivnici i doneli ovaj zakon radi sopstvene promocije, sada i vi se ’eksponirate’ ne bi li nešto ušićarili… Trebali ste uradite sve da ne dođe do mogućnosti da se ovakav zakon i donese, a ne sada da se prenemažete i pozivate na Ustavni sud.  No dobro, želim vam sreću u vašoj borbi sa HDZ-ovskim avetima, dabogda uspeli u svojoj nakani i oborili taj zakon o ništavnosti jer je, kako mu i ime kaže, sramotan za vašu zemlju i ništavan sa stanovišta onih koji su bili žrtve Oluja i Bljeskova. Zločin je zločin i tu ne sme biti kompromisa… A ako ne uspete u svojoj nakani onda vam preporučujem da podnesete neopozivu ostavku i tako spasete obraz i sebi, ali i Hrvatskoj. Vratite se komponovanju i muzici jer tako bolje i lepše predstavljate svoju domovinu.

Zlatko Jelisavac
Autor/ica 23.10.2011. u 09:28