Policija: Nisu pederi Papa da moraju biti bezbjedni

Autor/ica 11.6.2011. u 23:52

Policija: Nisu pederi Papa da moraju biti bezbjedni

Skup ocijenjen visokorizičnim doveden je do kraja zahvaljujući dobrom radu policije, zaključio je Slobodan Marendić, načelnik sektora policije u subotu navečer nakon prve splitske parade ponosa u kojoj je, prema procjeni policije, bilo 150 sudionika koje je, službeno, osiguravalo 400 policajaca, iako ih je bilo najmanje 600. AdLINK Internet Media AG


foto
null

foto

Uz to je povorku stalno nadlijetao policijski helikopter, a ispred rive je bilo i policijsko plovilo. Policija ima informacije o šest ozljeđenih osoba, a niti jedna osoba nije ozlijeđena u izravnom kontaktu sudionika parade i anti-prosvjednika nego bacanjem različitih predmeta, naglasio je Ivica Tolušić, načelnik PU Splitsko-dalmatinske.

Ozlijeđena su dva policajca, jedan od topovskog udara, drugoga je ugrizao pas. Dva novinara, snimatelj RTL-a i novinar Hine, zatražili su pomoć u kolima Hitne koja je dežurala na rivi, te jedan prosvjednik koji je dobio kamenom u glavu. Jedan je anti-gay prosvjednik ozlijeđen prilikom privođenja i uvođenja u maricu. Policija ispituje postupanje svoga kolege. Policija je u subotu privela 137 osoba, među kojima i bacača topovskog udara. Protiv njih će biti podnesene kaznene ili prekršajne prijave. Među privedenima je 25 maloljetnika. – To nije konačan broj, istaknuo je Tolušić.

jednom mestu

Policija će tek pregledati snimke događaja i identificirati vođe nereda. Povorka se sigurno kretala od Đardina preko ulice kralja Tomislava do Marmontove, a onda je u jednom trenutku, na križanju Marmontove i rive, kolona zastala zasuta kamenjem, topovskim udarima, petardama, jajima, rajčicama, cvijećem s korijenjem izvađenim iz lončanica na rivi, a na začelje kolone bačen je suzavac.

– Masa ipak nije krenula na povorku, ističu u policiji svoje zasluge. Povorka je nakon petnaestak minuta krenula dalje preko rive do pozornice ispred Splitske banke, gdje su ih protivnici LGBT prava ponovno gađali kamenjem i rajčicama i vrijeđali.

Policija je zatim raščistila i taj dio rive te se program, krnji, ali ipak održao. Na rivi je, prema procjeni policije bilo između osam i deset tisuća ljudi među kojima su bili roditelji s djecom, starije osobe, turisti, a to je policiji otežavalo rad.

Nisu, naime, svi oni bili prijetnja sigurnosti učesnicima Split Pridea. Na pitanje je li policija mogla napraviti širu tampon zonu između prosvjednika i anti-prosvjednika Tolušić je uzvratio da bi policiji bilo najlakše da je mogla zatvoriti sve kafiće na trasi kretanja parade, ali to nije bilo moguće.

Tagovi:
Autor/ica 11.6.2011. u 23:52