“Žena stoji, kao kapija, na izlazu kao i na ulazu ovoga svijeta”

Edin Osmančević
Autor/ica 8.3.2019. u 12:23

Izdvajamo

  • Podržati  apel svjetskih lidera i mijenjati svoju svijest je jednako važno koliko i boriti se protiv rastućeg populizma i historijskog revizonizma!

Povezani članci

“Žena stoji, kao kapija, na izlazu kao i na ulazu ovoga svijeta”

Foto: Shutterstock

Ivo Andrić:

“Žena stoji, kao kapija, na izlazu kao i na ulazu ovoga svijeta.”

Nisha je 30-godišnja djevojka, uspješna doktorica hemije iz Indije. Potiče iz ugledne indijske porodice u kojoj je otac bio visoki vojni oficir a majka službenica. Nakon doktorskih studija u Geteborgu život ju je odveo sa suprugom u Kanadu gdje danas nastavlja svoj istraživački rad u jednoj velikoj kanadskoj korporaciji. Kako smo je ugostili nekoliko puta u našem domu, imao sam priliku da razgovaram sa ovom uspješnom  djevojkom čiji me je kritički odnos prema položaju žene u Indiji fascinirao i otvorio oči kada se radi o problemima sa kojima se ova populacija danas sreće.

Indija, sa svojih 1,3 milijarde stanovnika je druga po veličini najmnogoljudnija država svijeta. Po jednom istraživanju koje je je sprovelo Thomson Reuters Foundation, Indija je najopasnija država po žene kada se u obzir uzmu 3 najvažnija pitanja – rizik od seksualng zlostavljanja i svakog drugog fizičkog nasilja, opasnosti kojima se žena sreće u segmentima  kulture, tradicije i predrasuda te seksualnog trafikinga.

Erupcija nasilja nad ženama u Indijii je kulminirala 2012. godine nakon što je jedna banda silovala i ubila studenticu u Nju Delhiju (New Delhi), prouzrokujući masovne proteste. Kako se epidemija seksualnog nasilja širila, prst se uperio na tadašnju vladu na čijem se čelu nalazio predsjednik Narendra Modi. Napadi sumpornom kiselinom, aranžirani brakovi uključujući i dječije, kamenovanja, upotreba silovanja kao metoda rata, operativni zahvati nad ženskim genitalijama i niz drugih su samo djelić patnji sa kojim se danas sreće indijska žena.

Prema istom istraživanju sa sličnim problemima se sreću i žene Avganistana, Sirije, Somalije, Saudijske Arabije, Pakistana, Demokratske Republike Kongo, Jemena, Nigerije ali i Sjedinjenih Američkih Država gdje je #MeToo kampanja pokazala na stotine primjera seksualnog nasilja na radnom mjestu, politici i filmskoj industriji.

Svjetski lideri su prije tri godine proklamovali zajednički cilj o eliminaciji svih formi nasilja i diskriminacije žene do 2030. godine. U aprilu se zahtjeva da ravnopravnije učestvuju u političkom, ekonomskom i javnom životu. Uprkos apelima danas jedna od tri žene globalno su iskusile neki vid fizičkog i seksulanog nasilja. Prema zvaničnim podacima gotovo 750 milina djevojčica se udalo prije nego što su napunile 18 godina što je rezultiralo ranim trudnoćama, zdravstvenim rizicima i ograničenim  mogućnostima obrazovanja.

Učiniti ovaj svijet ljepšim nužno podrazumijeva promjenu slike i položaja žene kao ravnopravnog i jednakopravnog člana svake društvene zajednice. Nisha nema namjeru da se vrati u Indiju, ali nije odustala od borbe da mijenja položaj žene u Indiji. Angažovana je internacionalnoj organizaciji čiji je cilj unapređenje položaja i uloge žene u Indiji, razbijanje stereotipa o ženi kao domaćici i seksulanom objektu.

Podržati apel svjetskih lidera i mijenjati svoju svijest je jednako važno koliko i boriti se protiv rastućeg populizma i historijskog revizonizma!

Edin Osmančević
Autor/ica 8.3.2019. u 12:23