Grabar-Kitarović proglasila svoj reakcionarni politički svjetonazor službenom stvarnošću

Boris Pavelić
Autor/ica 16.2.2016. u 11:56

Izdvajamo

  • Sad samo trebamo čekati da se ulica obračuna s onima koje je označila kao metu. Volio bih čuti što će reći kad njezino pismo, nakon izljeva mržnje koje je izazvalo na društvenim mrežama, urodi fizičkim nasiljem nad onima za koje smatra da »svojim javnim djelovanjem godinama provociraju, iritiraju, pa i vrijeđaju najveći dio hrvatske javnosti«

Povezani članci

Grabar-Kitarović proglasila svoj reakcionarni politički svjetonazor službenom stvarnošću

foto: girltalkhq

Vrijeme je da se hrvatski građani počnu bojati, kaže analitičar Tomislav Jakić koji odgovor predsjednice Pupovcu  svodi na jednu rečenicu: »Dobili ste što ste tražili«

Vrijeme je da se hrvatski građani počnu bojati – tako dugogodišnji novinar i analitičar Tomislav Jakić ocjenjuje odgovor predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović na upozorenje Milorada Pupovca o porastu nesnošljivosti u društvu. Po Jakićevoj ocjeni, predsjedničin se odgovor Pupovcu »svodi na jednu jedinu rečenicu: ‘Dobili ste što ste tražili’«. Predsjednica Republike odgovorila je u subotu na pismo Milorada Pupovca, u kojemu joj se predstavnik hrvatskih Srba požalio kako je nekoliko javnih osoba, pa i on osobno, posljednjih tjedana doživjelo ozbiljne prijetnje, pa i fizičke napade. Pupovac je izrijekom spomenuo Olivera Frljića, Zorana Pusića, glumicu Ninu Violić, Mirjanu Rakić i mitropolita Srpske pravoslavne crkve Porfirija. Predsjednica je u opširnome pismu, uz ostalo, odgovorila kako »među osobama koje ste naveli ima i onih koji svojim javnim djelovanjem godinama provociraju, iritiraju, pa i vrijeđaju najveći dio hrvatske javnosti, neistinito prikazuju i čak izruguju Domovinski rat i, u osnovi, niječu stvarnost, a implicitno i samu ideju hrvatske države, stvarajući tako ozračje napetosti, isključivosti i netolerancije«.

Zaživljava registar?

– Na prvi pogled, predsjedničino je pismo vrlo uljuđeno, gotovo blješti od celofana rečenica koje počinju s »Potpuno se slažem s vama, ali…« ili »I ja takve pojave osuđujem, ali…«. Međutim, kad uklonite taj celofan, ostaje zastrašujuća poruka koja se svodi na jednu jedinu rečenicu: »Dobili ste što ste tražili«. Kad takva poruka dođe od osobe koja je na čelu države, onda je vrijeme da se građani te države počnu bojati, ocjenjuje Tomislav Jakić.

Redatelj Oliver Frljić, kojega Pupovac spominje kao jednoga od žrtava prijetnji, za naš je list jučer komentirao kako je predsjednica svojim odgovorom pokazala »da radi na neformalnom zaživljavanju Crnojinog Registra izdajnika«.

– Sad samo trebamo čekati da se ulica obračuna s onima koje je označila kao metu. Volio bih čuti što će reći kad njezino pismo, nakon izljeva mržnje koje je izazvalo na društvenim mrežama, urodi fizičkim nasiljem nad onima za koje smatra da »svojim javnim djelovanjem godinama provociraju, iritiraju, pa i vrijeđaju najveći dio hrvatske javnosti«, kazao nam je Frljić.

»Mračni manifest«

Novinar tjednika Novosti Nikola Bajto, čiju parodiju hrvatske himne predsjednica u svom pismu izravno osuđuje, kaže da je Grabar-Kitarović prekršila članke Ustava koji jamče slobodu izražavanja, zabranjuju cenzuru i definiraju najviše vrednote ustavnog poretka. To je pismo, drži Bajto, »mračni totalitaristički manifest«.

– Karamarkovu poruku da svatko u svojoj sobi »može misliti što hoće, ali na javnoj sceni sigurno ne«, ona je sadržajno produbila i dopunila operativnim mjerama, precizirajući da će neposlušni pojedinci biti prepušteni maltretiranju nahuškanih hordi. Predsjednica se i sama svrstala među huškače, dapače, stala im je na čelo, označivši »provokatorima« ljude koji se usuđuju misliti svojom glavom. Propisujući svetinje o kojima se ne smije kritički govoriti, Grabar-Kitarović proglasila je svoj reakcionarni politički svjetonazor službenom stvarnošću, a svoj je odgovor završila neprikrivenim pozivom na provođenje cenzure. Pismo predsjednice Republike zaslužuje najodlučniju osudu svih slobodarskih snaga u društvu, jer to je opasan put u suspenziju demokracije i u vladavinu terora,  zaključuje Bajto.

Novi list

Boris Pavelić
Autor/ica 16.2.2016. u 11:56