ŽENA, PRVI PUT U PREDSJEDNIŠTVU BiH

Radomir Lazić
Autor/ica 16.7.2014. u 17:03

ŽENA, PRVI PUT U PREDSJEDNIŠTVU BiH

Ovaj članak napisan je prije nego što je javnosti objavljeno da je Zora Terzić- Šeremet, zbog prijetnji, napustila zemlju. Ironičnim, a više sarkastičnim načinom, pokušao sam opisati svu bijedu i prljavštinu u koju nas  politika, međunarodna zajednica a prvenstveno BH stranke guraju već decenijama i iz koje se teško možemo izvući. Još preciznije ne želimo se izvući. Ova vijest je samo dokaz više za to.

Piše: Radomir Lazić

Kako funkcioniše mozak prosječnog BH glasača na nadražaje zvane „kandidati za člana Predsjedništva BiH“, pri čemu većina njih nije pročitala Ustav i upoznala se sa njihovim stvarnim nadležnostima i ovlaštenjima, vidi se po, samo letimičnom, pogledu na spisak svih onih koji su, do sada, obavljali tu funkciju.

Neki od izabranih svojom elementarnom kulturom, obrazovanjem pa čak ni fizičkim izgledom nisu, prilikom kandidovanja, odavali utisak da su sposobni da vode i predstavljaju državu pa su ipak izabrani. Doduše ta ista država i skrojena je u Dejtonu po mjeri njihovih sposobnosti.

Tragikomičnost njihovog kolektivnog nastupanja, primanja i posjećivanja stranih državnika predstavljao je i predstavlja još uvijek predmet podsmijeha u diplomatskim krugovima. Istina ni te diplomate, bar one prisutne u BiH, nisu često puta, bili baš reprezentativni primjerci onoga što se u njihovim državama podrazumijeva pod tim pojmom. Više je izgledalo da su ovdje poslati po kazni, u ovu zemlju čije Predsjedništvo je nakazno kao i njen Ustav po kojem se biraju.

O učinku nekih, izabranih do sada, članova Predsjedništva dali su ili će tek dati, ocjenu sudovi i tužilaštva, o nekima bi mogli i trebali dati ocjenu psihijatri a bilo bi posla i za antropologe.

Tek, ulazimo u novi krug izbora, mada bi to radije nazvao jednim od Danteovih krugova, onoga što su stranačke firme izabrale kao najbolje, da zastupa i predstavlja nas ovakve kakvi jesmo. Našu elitu.

Među kandidatima se, čini mi se drugi put, nalazi i jedna žena. Lijep gest i usamljen primjer dosljednosti predlagača u borbi protiv svih oblika diskriminacije. Pre OSTALI će morati sačekati neku drugu priliku ili, za utjehu ili spas, tražiti mogućnost i šansu da budu izabrani u neki od parlamenata država članica EU, koja im tu mogućnost pruža.

Dajem svoj glas, unaprijed, za ženu, za kandidatkinju za člana Predsjedništva BiH iako do sada nisu dostupni ni osnovni podaci o radnoj i političkoj biografiji buduće članice.

Ni jednog trenutka nisam posumnjao da je taj prijedlog proizvod nekog međustranačkog dogovora ili kako bi to opozicija nazvala inžinjeringa. Time se ozbiljne stranke ne bave.

Takođe, kao legalista, od referenduma za nezavisnost BiH do danas, poštujem volju većine te nemam namjeru osporavati legalitet i legitimitet izabranih članova Predsjedništva iz reda sva tri konstitutivna naroda, bar ne onih za koje po Ustavu mogu glasati.

Buduće Predsjedništvo će i dalje raditi u okviru svojih, Ustavom određenih,  obaveza i nadležnosti ali će bar izgledati ljepše.

Zato unaprijed sve čestitke budućoj članici i želje za uspjeh u radu.

Možda je jednog dana budemo birali kao državnicu.

Radomir Lazić
Autor/ica 16.7.2014. u 17:03