Esad Bajtal:BiH će svoj manji dio, RS, ponijeti sa sobom u EU

Autor/ica 17.8.2012. u 09:54

Esad Bajtal:BiH će svoj manji dio, RS, ponijeti sa sobom u EU

Kod Dodika je sve politikantski blef u službi obmane vlastitih, siromaštvom i glađu pritisnutih podanika. Pa i priča o regionalnom povezivanju ‘jednog naroda’, usput govoreći, ionako, i odvajkada, sasvim kontinuirano i bez smetnji, teče svojim neformalnim putevima, pa mu pozivanje na neko posebno povezivanje dođe samo kao dnevnopolitička igra jednog karijeristički debelo isprofanisanog lidera frustriranog osjećanjem realnog predizbornog silaska s političke scene, kaže u izjavi za Fenu publicist Esad Bajtal komentirajući posljednje Dodikovo negiranje države BiH i po ko zna koji put iskazani animozitet i netrpeljivost prema Federaciji i BiH.

 [24 sata info] 

Kad je riječ o Dodikovoj izjavi da bi entiteti trebali “odvojenim“ putevima u Evropsku uniju, jer je Republika Srpska “bolji i uspješniji entitet” Bajtal ističe da postoji samo jedan put u Evropsku uniju, koji je sasvim jasno i pravno-politički nedvosmisleno određen aktualnom legislativom EU za državu BiH. 
 
“U EU ulaze samo DRŽAVE, a nikako regije ili dijelovi njihovog teritorija entitetskog ili nekog drugog prostorno-geografski definisanog tipa. Manji entitet je samo i upravo – to: manji dio Bosne i Hercegovine koja će ga ponijeti sa sobom u EU. 
 
I ništa više. Svaka druga priča o tome je kvazipolitička kaza; bajka o neostvarivom u službi dnevne politike i predizborne retorike lidera na zalasku“, naglašava Bajtal.

 

Autor/ica 17.8.2012. u 09:54