Željo u grupi smrti

tačno.net
Autor/ica 19.12.2013. u 15:55

Željo u grupi smrti

Nogometni komentatori posvršavali tako nad nepredvidivim i nemilosrdnim ždrijebom, koji je u grupu D na Mundijalu smjestio Urugvaj, Englesku, Kostariku i Italiju, tri svjetska prvaka u istoj skupini, pa je pretenciozno nazvali “grupom smrti”, a ovamo, kako vidimo, u grupi F – FK Željezničar, Socijalistička Republika BiH, Armija Bosne i Hercegovine i Unsko-sanski kanton!

Piše: Boris Dežulović, Oslobođenje

Zvao me nekidan u dva iza ponoći Kožo da ispriča vic. Ima on taj običaj, zovne u gluho doba noći iz kafane da ispriča vic.

Elem, veli Kožo, pitao Valentin Inzko Bakira Izetbegovića što je sinoć onako istukao Dervu Sejdića. “Sve ja razumijem i shvatam”, objasnio mu Bakir, “razumijem ja i shvatam da će Hrvati na Svjetskom prvenstvu da navijaju za Hrvatsku, a protiv Bosne i Hercegovine, razumijem i shvatam da će i Srbi da navijaju protiv BiH, razumijem ja i shvatam da će protiv Bosne da navijaju i Rusi, i Grci, i Finci, Fince možda ne razumijem al’ shvatam, ali nit’ razumijem nit’ shvatam što će Dervo Sejdić da navija protiv BiH?!”

“Odakle ti to, majke ti?”, iznenadio se Inzko. “Evo, pa vidi i sam”, izvadio Bakir Avaz, pa pročitao naslov: “Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine”.

Do svakakvih, eto, nesporazuma dolazi otkako se Bosna i Hercegovina plasirala na Svjetsko nogometno prvenstvo. Ugledna američka televizijska kuća Fox, recimo, u prijenosu izvlačenja grupa za Svjetsko prvenstvo selekciju Bosne i Hercegovine je predstavila grbom – Željezničara!

Što ti je sportska sreća: FK Sarajevo je nekidan u dvije utakmice protiv Viteza oteglo jaja, dva puta po 1:1, pa jedva nekako na penale pobijedilo da bi se na koncu plasiralo u četvrtfinale Kupa Bosne i Hercegovine, a Željo glatko išamarao Slaviju dva puta po 2:0 i plasirao se na – Svjetsko nogometno prvenstvo! Sarajevo će tako dogodine u Široki Brijeg ili Veliku Obarsku, a Željo u Rio de Janeiro, na Maracanu. Ima Allaha, ali nema sportske pravde!, rekao bi moj prijatelj Benja Isović.

Nije, međutim, Željo još ni izabrao bazu u Brazilu, a već je iranska državna televizija ispravila grešku Fox televizije, pa na predstavljanju reprezentacija sudionica Mundijala na državnoj televiziji uz Bosnu i Hercegovinu stavila grb Socijalističke Republike BiH, onaj poznati vijenac žita sa dva tvornička dimnjaka iz kojih veselo ćarlijaju stupovi dima. Braća Iranci, nije to posve neočekivano, u tim su stvarima bolje informirani od ignorantskih Amerikanaca. Ništa im sumnjivo na bosanskohercegovačkom socijalističkom grbu nije bilo: ima li, najzad, za grb bratske napaćene BiH išta pogodnije od dvije zapaljene munare?

Socijalistička Republika Bosna i Hercegovina nije, međutim, dugo bila na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Brazilu: grešku Iranaca ispravili su strogi profesionalci sa švicarske televizije, koji su, predstavljajući grupe na Mundijalu, nastojali izbjeći zbrku s grbovima bosanskih klubova i jugoslavenskih socijalističkih republika, pa su Sušićevu reprezentaciju predstavili jednostavno bosanskohercegovačkom državnom zastavom.

Naravno, onom s ljiljanima.

Ako ništa drugo, poslovično precizni Švicarci sa zastavom Armije BiH bili su najbliži. Barem dok brazilska konzultantska kuća Pluri Consultoria nije napravila procjenu vrijednosti svih nacionalnih selekcija što su se plasirale na Mundijal, pa Sušićevu momčad na svom sajtu označila zastavom – Federacije BiH.

Nije se strancima lako snaći s kompliciranom bosanskohercegovačkom heraldikom i veksilologijom. Urednici televizijskih ili konzultantskih kuća i njihovih portala ukucaju u Google internetski pretraživač “Bosnia i Herzegovina”, pa im pred očima stane igrati divlji vrtlog zastava i grbova, slika i mapa, historije i geografije. Sam Bog zna, recimo, što je točno u Google ukucao grafički urednik nigerijske državne televizije, koja je na kraju istim poslom, predstavljanjem dakle sudionica Svjetskog nogometnog prvenstva, Sušićeve zmajeve svojoj publici predstavila zastavom – Unsko-sanskog kantona!

Nogometni komentatori posvršavali tako nad nepredvidivim i nemilosrdnim ždrijebom, koji je u grupu D na Mundijalu smjestio Urugvaj, Englesku, Kostariku i Italiju, tri svjetska prvaka u istoj skupini, pa je pretenciozno nazvali “grupom smrti”, a ovamo, kako vidimo, u grupi F – FK Željezničar, Socijalistička Republika BiH, Armija Bosne i Hercegovine i Unsko-sanski kanton!

“Grupa smrti”? U odnosu na Željinu grupu, grupa s Engleskom, Urugvajom i Italijom je Mirzino jato.

Nije se, rekoh, strancima lako snaći u toj veksilološko-heraldičkoj zbrci, a nije ni čudo zna li se kako ni u samoj Bosni i Hercegovini nisu načisto kako im izgledaju zastava i grb. Prije par tjedana, recimo, na Dan državnosti Bosne i Hercegovine, državne su službe na jarbol pred zgradom Parlamenta zastavu BiH postavile okrenutu – naopako. Iste probleme imali su i na zgradi Islamske zajednice u ulici Džemaludina Čauševića, gdje je zastava BiH naopako stajala mjesecima, sve zapravo do nekidan.

Vrag će ga više nakon svega znati kako zapravo ta zastava ide, je li žuti trokut gore ili dolje, jesu li zvijezde lijevo ili desno, i jesu li zvijezde petokrake ili šestokrake: prije koji mjesec, sjetit ćete se i toga, gradonačelnik Brčkog Anton Domić hrvatskog je predsjednika Ivu Josipovića u posjetu distriktu Brčko dočekao plavo-žutom tortom u obliku grba Bosne i Hercegovine, na kojemu su se po dijagonali umjesto europskih petokraka poredale – šestokrake Davidove zvijezde.

Svega par kilometara istočnije ili južnije od Sarajeva, uostalom, već se žuto-plava zastava Bosne i Hercegovine pretvara u neobične trobojke s raznim kombinacijama crvene, bijele i plave boje, pa se tek onda više ne zna je li trobojka BiH crveno-bijelo-plava ili crveno-plavo bijela, je li prvo polje u grbu crveno ili bijelo, ima li nad grbom onaj zvjerinjak s kunama, kozama i lavovima ili nema, ima li taj zvjerinjak orlušine ili nema, i ima li ta orlušina dvije glave ili tri.

Ni Bosanci i Hercegovci se tu više ne snalaze, a kamoli Finci.

tačno.net
Autor/ica 19.12.2013. u 15:55