Preko sedam mora – preko sedam gora – preko Brazila – do Bosne i Hercegovine

tačno.net
Autor/ica 16.6.2014. u 13:07

Izdvajamo

  • Jedna legenda engleskog fudbala je jednom prilikom, dala ovakvu definiciju fudbala: "Fudbal, je igra u kojoj 22 igrača 90 minuta trče za loptom, a na kraju uvijek pobijede Nijemci". Jedan njemački fudbalski trener, koji je bio svjetski prvak sa njemačkom fudbalskom reprezentacijom, čiji reprezentativci na dresovima tradicionalno nose njemačkog orla, imao je običaj reći: "poslije utakmice je UVIJEK prije utakmice".

Povezani članci

Preko sedam mora – preko sedam gora – preko Brazila – do Bosne i Hercegovine

Poslije utakmice reprezentacije Bosne i Hercegovine,
je UVIJEK,
prije utakmice reprezentacije Bosne i Hercegovine!

Pise: Sergio Šotrić

Preko sedam mora – preko sedam gora – sedam bosanskohercegovačkih fudbalera / nogometaša, koji trenutno igraju u Njemačkoj, otputovali su jutros (po srednjeevropskom vremenu) sa ostalim reprezentativcima i sa svim građanima Bosne i Hercegovine definitivno u istoriju / povijest.

Trešti naša himna na zapadu Njemačke, u našoj kući u njemačkom gradu Kelnu iako je pola noći – iako je kućni red – iako ovdje vladaju red i zakon.
Ne interesuje me danas kućni red moja dobra Germany!
Naša himna se intonuje na fudbalskom svetištu – brazilskoj Marakani, a naši momci stoje bez straha pred više od 50.000 protivničkih navijača – navijača Argentine.
Naši momci stoje kao stećci – uspravno – ponosno.

Njemački televizijski spiker prisjeća njemačku TV- publiku, da je naš trener Safet Sušić nekad davno, u Beogradu, zabio tadašnjem prvaku svijeta – Argentini 3 gola.
Davno je to bilo – ali je bilo! Ostalo je zapisano u fudbalskim knjigama i Nijemac se u kasne sate toga sjeća i nas podsjeća. Tada je Argentina izgubila od Jugoslavije, a šta će biti večeras? Da li će mala Bosna i Hercegovina večeras doživjeti blamažu od fudbalske svjetske sile Argentine, koja je čvsta u namjeri, da ove godine po treći put postane prvak svijeta.

Kakav karakter, kakav moral imaju ovi Bosanci i Hercegovci? Hoće li se preplašiti, hoće li pokleknuti, hoće li se predati?

Lopta je u našoj mreži, brže nego što sam uspio natočiti prvu čašu hladnog njemačkog piva…
Najbrži auto- gol u istoriji svjetskih prvenstava u fudbalu je u našoj mreži…

Kakav karakter, kakav moral imaju ovi Bosanci i Hercegovci? Hoće li se preplašiti, hoće li pokleknuti, hoće li se predati?

Naši momci stoje kao stećci – uspravno – ponosno.
Kao da se ništa nije desilo, kotrljaju loptu, kombinuju, napadaju…
Sjajne zvijezde svjetskog fudbala – fudbaleri Argentine se preznojavaju, nemogu proći, skoro ništa im ne polazi za rukom – u očima im vidim strah od blamaže…
Svjetska TV- publika dobiva lekciju iz morala i čvrstog karaktera, od onih, od kojih se tome najmanje nadala. Od naših momaka, koji stoje kao stećci – uspravno – ponosno.

Njemački TV- spiker nam objašnjava da, većina bosanskohercegovačkih igrača, ovu igru sa loptom, nije naučila na zelenim terenima Bosne i Hercegovine, nego u izbjeglištvu – u tuđini, gdje su provodili djetinjstvo zajedno sa svojim roditeljima. A njihovi roditelji su Bošnjaci, Srbi, Hrvati itd.
Sve nam je fino objasnio njemacki TV- spiker…
A naši momci stoje kao stećci – uspravno – ponosno… Kotrljaju loptu, kombinuju, napadaju…
I počinje nas hvaliti njemački TV- spiker, kako igramo dobro, kao se ne predajemo, kako imamo visok moral…Kako se nije nadao…Kako velika Argentina teško može proći…
A Nasi momci stoje kao stečci – uspravno – ponosno.
A naši momci kotrljaju loptu, kombinuju, napadaju…
A naši momci postižu i prvi gol za Bosnu i Hercegovinu na jednom svjetskom prvenstvu!

Svjetska fudbalska sila – Argentina, jedva spašava ovu pobjedu u bodovima, ali gubi u utakmici morala – gubi u utakmici simpatija svjetske publike.

Priznajem, nisam stručnjak za fudbal, ali ipak znam neke stvari.
Jedna legenda engleskog fudbala je jednom prilikom, dala ovakvu definiciju fudbala:
“Fudbal, je igra u kojoj 22 igrača 90 minuta trče za loptom, a na kraju uvijek pobijede Nijemci”.
Jedan njemački fudbalski trener, koji je bio svjetski prvak sa njemačkom fudbalskom reprezentacijom, čiji reprezentativci na dresovima tradicionalno nose njemačkog orla, imao je običaj reći:
“poslije utakmice je UVIJEK prije utakmice”.

Ni ovaj Englez, ni ovaj Nijemac, nisu tada imali pojma, da će 15.06.2014. svjetska fudbalska sila Argentina imati obavezu, da u Brazilu trči za loptom, zajedno sa mojom domovinom Bosnom i Hercegovinom.

Ni ovaj Englez, ni ovaj Nijemac nisu tada imali pojma, da će u sastavu reprezentacije BiH, na put na svjetsko prvenstvo u Brazil, putovati i sedam fudbalera, koji trenutno igraju u njemačkim klubovima.
Ni ovaj Englez, ni ovaj Nijemac, nisu tada imali pojma, da ja volim broj 7 – da mi je broj 7 sretan!

Niko tada nije znao, da će danas milioni, a možda i milijarde ljudi na našoj planeti na današnji dan izgovoriti ime jedne suverene države – ime moje domovine BOSNE I HERCEGOVINE.

Niko tada nije znao, da će danas naši momci u Brazilu, da će danas Bosanci i Hercegovci u domovini, da će danas Bosanci i Hercegovci širom svijeta, da ćemo danas svi mi zajedno OPET:
stajati kao stećci – uspravno – ponosno.

I nije danas uopšte važno, da li sam ja stručnjak za fudbal!
Danas je (samo) važno reći:

Poslije utakmice reprezentacije Bosne i Hercegovine,
je UVIJEK,
prije utakmice reprezentacije Bosne i Hercegovine!

tačno.net
Autor/ica 16.6.2014. u 13:07