Zapad našao novog lidera u regiji: Vučić kao srpski Nikson

tačno.net
Autor/ica 8.8.2013. u 06:45

Aleksandar Vučić je čovek koga na Zapadu vide kao nekog ko je spreman da prihvati rizik, ko je glasnik umerenosti i modernizacije, neko ko Srbiju vraća “u klub”. Ovu ocenu izrekao je britanski “Indipendent” u opširnom članku posvećenom, kako list ističe, najmoćnijem političaru u Srbiji. I zapadni sagovornici Radija Slobodna Evropa ocenjuju da je srpski vicepremijer i lider vladajuće Srpske napredne stranke, uprkos političkom bagažu iz prošlosti, u očima zapadnih političara ubedljivo najmoćniji političar u Srbiji i da se s njim može sarađivati.

Verovatano su visoka predstavnica Evropske unije Catherine Ashton i njeno okruženje tokom dijaloga Beograd-Priština prvi shvatili ko u Srbiji kosi, a ko vodu nosi. Uprkos tome što je srpski pregovarački tim predvodio sam premijer Ivica Dačić, oni su tražili da se u pregovore uključi političar koji vedri i oblači Srbijom iako stoji hijerarhijski niže od Dačića – vicepremijer i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić.

“Evropska unija je veoma brzo shvatila da joj nije dovoljan samo Dačićev glas”, podseća dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Brisela Rikard Jozwiak.

“Kada god je Vučić bio u Briselu, Dačić je bio izuzetno nervozan jer je bio svestan da u Vučićevom prisustvu njegov uticaj slabi”, priseća se naš novinar.

Britanski dnevnik će istaći da je gospodin Vučić, kada je o Srbiji reč, postao glavni sagovornik Zapada, a sve česće i čitavog regiona. Neće, međutim, zaboraviti da nije uvek bio ovakav, da je pre deceniju i po bio gnevni momak koji se protivio NATO tvrdeći da Zapad demonizuje Srbiju. Podsetiće da je nekada bio na strani radikalnih nacionalista Vojislava Šešelja i Ratka Mladića.

Ipak, list konstatuje da Vučića bagaž iz prošlosti nije sprečio da se od demagoga devedesetih konvertuje u demokratu. Podseća na to da je nedavno osudio masakr koji su srpske snage počinile u Srebrenici, u kojem je stradalo više od 8.000 Bošnjaka, kao “stravičan, užasan zločin koji je toliko strašan da bi svako trebalo da se stidi što neko, ko je u tome učestvovao, pripada tom narodu.” Britanski dnevnik izdvaja njegovu izjavu da Srbija posebno mora da raskrsti sa starom navikom da mobiliše društvo za rat, kao što je činila toliko puta u prošlosti, često s katastrofalnim rezultatima, da bitke sa kojima se zemlja sada suočava nisu bitke sa pištoljima i tenkovima, već sa ekonomijom.

Branka Trivić RSE

tačno.net
Autor/ica 8.8.2013. u 06:45