ZAVNOBIH je naš temelj i putokaz!

Edin Osmančević
Autor/ica 26.11.2018. u 10:56

Izdvajamo

  • Vrijednosti Rezolucije ZAVNOBIHa, Povelje Kulin bana i svih ostalih kao svjedoka kontinuiteta državnosti Bosne i Hercegovine su naša BAŠTINA. Baštinu iz 1943. su gradili antifašisti a uništavali je nacionalšovinisti sa svojim nacinalističkim konceptima. Baštinu baštine današnje generacije preuzimajući je kao kulturno nasljeđe prethodnih generacija da je njeguju i čuvaju. Bez te svijesti nema ni baštine a mi baštinici smo prepušteni zaboravu i nestanku.

Povezani članci

ZAVNOBIH je naš temelj i putokaz!

Foto: shutterstock

Dan državnosti BiH se ovih dana proslavlja širom svijeta, svugdje tamo gdje bosanski čovjek  svoju zemlju nosi u svom srcu. Niti ovo vrijeme nije nikakav izuzetak. Borba dobrog i zla je i danas prisutna. Ako u datom historisjkom momentu nismo bili u stanju da odbranimo vrijednosti i tekovine ZAVNOBIHa, to ne znači da ih ne možemo ponovo graditi!

Nepobitna je činjenica da su suživot i tolerancija uvijek bili smisao egzistencije svih naroda koji živi na prostoru BiH. To je upravo i potvrđeno 25 novembra 1943. kojim je iskazana odlučnost naroda BiH i ostalih da naša zemlja, koja nije ”nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvarska” bude zajednica ravnopravnih naroda.

I tako, od Povelje Kulina bana iz 1189. godine, pa do dana današnjeg se svjedoči o kontinuitetu državnosti Bosne i Hercegovine i njene besmrtnosti. Bosna nadživi mnoga carstva i državne zajednice, a ona opstaje kao ideja u kojoj je vječna borba između dobra i zla.

Rezolucija Zemaljskog Antifašističkog Vijeća Narodnog Oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBIH-a) je po svojoj važnosti jednako važna kao i Povelja Kulina bana mada su dva događaja  historijski zabilježena u različitim vremenskim kontekstima. Oba ova događaja ne govore samo o kontinutetu državnosti Bosne već o društvenim vrijednostima koja prožimaju bitak bosanskog čovjeka čineći ga istinskim humanistom; borba za slobodu i jednakost među ljudima, afirmaciju slobode i prava ljudi, pravo na pravdu i toleranciju. Dakle, istim onim vrijednsotima na kojima je kasnije izgrađena  Evropska unija i sva moderna demokratska društva.

Živimo u vremenu koje je jako daleko od duha ZAVNOBIHa. Zašto su nam te vrijednosti nasilno ”otrgnute”? Dakako da im se treba vratiti u prošlost jer se u njima krije formula naše budućnosti i suživota. ZAVNOBIH nas je naučio da mi to možemo, jer nam omogućio 45 godina mira, u kome smo vidali teške ratne rane, gradili zajednicu ravnopravnih građana, ekonomskog progresa i obrazovanih stručnjaka.

Vrijednosti Rezolucije ZAVNOBIHa, Povelje Kulin bana i svih ostalih kao svjedoka kontinuiteta državnosti Bosne i Hercegovine su naša BAŠTINA. Baštinu iz 1943. su gradili antifašisti a uništavali je nacionalšovinisti sa svojim nacinalističkim konceptima. Baštinu baštine današnje generacije preuzimajući je kao kulturno nasljeđe prethodnih generacija da je njeguju i čuvaju. Bez te svijesti nema ni baštine a mi baštinici  smo  prepušteni zaboravu i nestanku.

Ovdje se krije i odgovor zašto prošli, današnji i budući neprijatelji Bosne i Hercegovine negiraju našu baštinu i zašto mi kao baštinici ni po koju cijenu ne smijemo zaboravljati svoju baštinu. Vještom manipulacijom društva revidiraući historijske činjenice, neprijatellj vjeruje da mogu stvoriti stanje kolektivne amnezije građana što će u krajnjem rezultatu voditi disoluciji i nestanku Bosne i Hercegovine.

Kao najeklatantniji primjer jeste iskustvo naših građana poslije raspada SFRJa. Mnogi zaboravljaju svoju osobnu povijest, koja ima svoj korijen u urušenoj i derogiranoj državi. Zaboravlja se da smo živjeli unutar kompaktnih društvenih grupa koje je povezivala ista kultura, jezik i kolektivne vrijednosti. U Srbiji se rahabilitira Draža Mihajlović, Ravnogorski pokret i ratni zločinci, relavitiziraju se zločini iz II. svjestkog i poslednjeg rata. U Hrvatskoj jača ustaštvo, postavljaju se spomen ploče u Jasenovcu sa napisom ”Za dom spremni!” te negiraju presude Haškog tribunala o udruženom zločinačkom pokretu. Dakle, negira se ZAVNOBIH kao ideja, vrijednost i baština!

Stvaranjem stanja kolektivne amnezije otvara se prostor političke manipulacije i zavjere u kojoj je građaninu, sa upitnom budućnosti, postavljena uloga žrtve.

Kultura sjećana je naša obaveza i najefikasniji metod zaštite naše zajedničke baštine i onih vrijednosti koji su garant da nam se u budućnosti ne bi ponovila uloga žrtve. Svi narodi na ovom prostoru trebaju  ljude poput Willia Branta, bivšeg predsjednika Savezne Republike Njemačke koji je kleknuvši pred spomenikom jevrejske žrtve u Varšavi iskreno i ljudski trašio oprost za svoj narod čime je njemačkom narodu vratio njegov dignitet utrvši put ka ujedinjenju Njemačke samo dvadestetak godina kasnije.

Dan državnosti BiH  se  ovih dana proslavlja širom svijeta, svugdje tamo gdje bosanski čovjek  svoju zemlju nosi u svom srcu. Niti ovo vrijeme nije nikakav izuzetak. Borba dobrog i zla je i danas prisutna. Ako u datom historisjkom momentu nismo bili u stanju da odbranimo vrijednosti i tekovine ZAVNOBIHa, to ne znači da ih ne možemo ponovo graditi!

Kao zalog budućnosti, sad daleko svijesniji njihovog značaja i odlučniji da to branimo!

Edin Osmančević
Autor/ica 26.11.2018. u 10:56