Zahtjev Incku i međunarodnoj upravi da suspenduje izborne kandidature i CIK BiH!

tačno.net
Autor/ica 9.10.2014. u 10:05

Zahtjev Incku i međunarodnoj upravi da suspenduje izborne kandidature i CIK BiH!

Ilustracija: radiosarajevo.ba

Piše: Mirsad Delić, novinar

Uvažena gospodo,

sve kandidate je nužno vratiti na početni postupak ovjere i razmatranja-verifikacije kandidatura, koji prema trenutnoj šemi Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine ne spadaju među najvažnije aktivosti u provođenju izbora:

izbori2014

Ono što nas je uvelo u ovu ”manje važnu” fazu je CIK-ova odluka da pred raspisivanje izbora udvostruči iznos prijavnih taksi. I dok se u bh. Izborni zakon godinama ne mogu ugraditi elementarni kriteriji za ocjenu kandidata, ovom sramnom operacijom smo po hitnom postupku dobili najveće prijavne takse u Evropi. Kandidati su skupo kupili svoje kandidature  te im je oko 1,5 miliona KM bilo dovoljno da bez ikakvih normalnih provjera i kriterija budu ”pušteni” u izborni proces.

Od CIK-a je izvršena provjera i konačna ovjera kandidata i kandidatskih listi koji su ispunjavali uvjete propisane Izbornim zakonom BiH – to je objavljeno u medijima, i to je standardna i jedina transparentnost ove komisije, u ovoj fazi, u protekle dvije decenije.

No, uvjeti Izbornog zakona ponovo nam nude da biramo kandidate koji nisu prošli nikakvu psiho-fizičku provjeru, kao najbanalniji preduslov za bilo koju radnu aktivnost. Izabrani kandidati su do sada u svojim mandatima obilato koristili zakonsku mogućnost da budu ludi, gluhi, slijepi…

Gospodine Incko, ako nijednom od preko 7000 kandidata nije bitno hoće li se utvrditi njihova psihička i fizička sposobnost za obavljanje najvažnijih funkcija u zemlji, onda oni zaista zaslužuju suspenziju!

Kandidati za oktobarske Opće izbore u BiH nisu ni usmeno ni pismeno iskazali lojalnost državi u kojoj se kandiduju, tako   da su im u naredne četiri godine širom otvorena vrata za antidržavno djelovanje. Sadašnja BiH to ne može izdržati a  međunarodna administracija u BiH je, u skladu sa svojom dejtonskom misijom, dužna da ovo spriječi i da do daljnjeg suspenduje kandidature i Komisiju koja ih je odobrila. Ako to ne učinite, bićete istinski promotori uništenja BiH!

Izbori su kriminalizirani jer se pod plaštom Izbornog zakona CIK nije bavio kriminalnom prošlošću i sadašnjošću kandidata. Najviše kandidata prijavile su najveće stranke koje pretenduju na zastupnička mjesta u parlamentima na svim nivoima, a skoro svi lideri stranaka i vodeći izborni kandidati bili su mete optužbi za teške afere i kriminal. Pri ovjeri kandidatura nije konsultovano tužilaštvo, iako optužbe po slovu zakona moraju biti provjerene, dokazane ili odbačene.

Gospodo iz Međunarodne uprave, vi djelujete direktno protiv sebe i bh. pravosudnog sistema ukoliko ne suspendujete CIK!  A vidimo da CIK, između ostalih, ovjerava kandidaturu predsjedniku FBiH kojem je ranije izrečena zatvorska kazna, ne poništava kandidature federalnih ministara koji se nalaze u pritvoru, a ovjerom kandidature bivšem ministru sigurnosti djeluje i protiv državnog Parlamenta koji ga je smijenio zbog tolerisanja rušenje države i protuustavnog djelovanja.

Stranački kandidati za državni vrh su političari koji su u proteklim mandatima obnašali važne funkcije u entitetskim i državnim institucijama i oni su do sada uglavnom imali negativne revizorske izvještaje spram funkcija na kojima su bili i jesu, ali i to je za CIK nevažno.

Međunarodna administracija mora suspendovati CIK i sve kandidature i zbog činjenice da su lideri najjačih stranaka, zbog neprovođenja “Sejdić – Finci” presude, počinili teško međunarodno kazneno djelo, dok Izborni zakon ne priznaje građanima ljudska prava jer je pri izborima relevantna samo etnička pripadnost. Gospodo Incko, Sorensen, Mur… zar se i vi smijete oglušiti o presudu iz Strazbura i dozvoliti da državljani BiH imaju etničke, umjesto demokratskih izbora?

Zar Evropa nije prevazišla ovaj vid diskriminacije, ili je BiH na nekom drugom kontinetu? Možda ste vi neka viša rasa od nas, pa smatrate da bh. primitivci ne zaslužuju bolje?  Dokažite da to nije tako i reagujte jer imate mehanizme!
Od milionske iseljeničke populacije ponovo će samo neznatan procenat birača imati priliku da se izborno izjasni, a konfuzija sa proteklim popisom govori da u pojedinim lokalnim sredinama ima više birača nego stanovnika. To je nedopustivo, kako za CIK, tako i za međunarodnu upravu!

Nisu izmijenjeni Izborni i krivični zakoni u BiH, koji bi najoštrije kaznili izborne krađe, ali su zato političari-kandidati sami zaštitili svoju imovinu Zakonom o zaštiti ličnih podataka.
Kriminalno je i to da CIK izborno zahvata 8,5 miliona KM od bh. sirotinje a da nijednom riječju ne pominje mogućnost provedbe elektronskog neposrednog tajnog glasanja, koji je izvanredno testiran u lokalnim sredinama, i kojim bi se postigla skoro dvostruka ušteda na izborima.

Zar je moguće odobriti izbornu kandidaturu predstavnicima političkih partija na sva tri nivoa vlasti koji su u proteklom četverogodišnjem mandatu ispunili tek 3% datih obećanja?!  Može li se dodijeliti kandidatura zastupnicima Parlamentarne skupštine BiH, u čijem sazivu je više opozicionih poslanika nego onih iz vladajuće većine, koji od aprila imaju ”time out” od izvršnih i drugih aktivnosti? Zar postoji opravdanje da se u izborne kandidature ponovo uvedu ovi ljudi koji su dokazali da umjesto javnog zastupaju stranački, grupaški i lični interes?

Gospodo Stranci, vi to ne smijete dozvoliti baš zato što CIK, po smjernicama bh. vlastodržaca, to dozvoljava!
Međunarodna zajednica mora spriječiti ovu antidemokratsku izboru farsu, u kojoj je nesposobna vlast iskreirala kandidature protiv svojih građana. Politički kandidati upravo u procesu ovjere i razmatranja kandidatura moraju proći javnu opsežnu provjeru, koja je uvod u regularne i kvalitetne izbore.

Ja kao građanin Bosne i Hercegovine, pripadnik korpusa od tri miliona birača, koristim bonske ovlasti koje ste neformalno prebacili na mene i naređujem vam – Djelujte na čelu te međunarodne mašinerije i proglasite suspenzije izbornih kandidata i CIK-a, gospodine Incko! To spada u vaš zvanični međunarodni mandat. Ako je to prevelik zalogaj za vas, onda bi bilo pošteno da sami sebe suspendujete.

 

tačno.net
Autor/ica 9.10.2014. u 10:05