Bravo Mary Ann Hennessey: Šefica ureda Vijeća Evrope uspjela izdejstvovati postavljanje spomenika civilnim žrtvama rata u Prijedoru

tačno.net
Autor/ica 14.8.2013. u 06:22

Bravo Mary Ann Hennessey: Šefica ureda Vijeća  Evrope uspjela izdejstvovati postavljanje spomenika civilnim žrtvama rata u Prijedoru

Šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennessey boravila je nedavno u Prijedoru kako bi u objektu logora Omarska položila vijenac i odala počast logorašima stradalim u ovom koncentracionom logoru.

Nakon sastanka s gradonačelnikom Grada Prijedora Markom Pavićem, Hennessey je iskazala zadovoljstvo što gradonačelnik ne želi biti prepreka izgradnji odgovarajućeg spomen obilježja civilnim žrtvama iz njegovog grada, koje bi služilo za sjećanja i obrazovanje.

“Nadam se da će sve zajednice koje žive u gradu sudjelovati u dijalogu o spomen obilježju i da će njihovi predstavnici u Skupštini grada učiniti pravu stvar”, izjavila je Hennessey.

Također, izrazila je očekivanje da će Investicijski forum bh. dijaspore održan u Prijedoru 11. i 12. augusta dodatno ohrabriti građane BiH u inozemstvu da se uključe u ekonomski i socijalni razvoj domovine, kao i u njenu evropsku integraciju.

“Povratnici u cijeloj BiH trpjeli su dovoljno dugo. Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma poziva sve relevantne organe da se uključe u nastojanju da se stvori okruženje bez diskriminacije, zastrašivanja ili uznemiravanja, u kom se ljudi mogu slobodno vratiti da žive u svojim predratnim domovima i izgraditi uspješne živote za svoju porodicu, bilo da su u Prijedoru, Zvorniku, Posavini ili Sarajevu”, navela je Hennessey, saopćeno je iz Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu.

tačno.net
Autor/ica 14.8.2013. u 06:22