BALKANIZIRANA EUROPA

Autor/ica 13.10.2011. u 16:09

BALKANIZIRANA EUROPA

Povijest će zabilježiti da se u Bratislavi, a kao što svi znamo to je glavni grad Slovačke, voz spašavanja eura umalo nije zaustavio, a takva mogućnost još uvijek visi u zraku. Juče su se slovački parlamentarci, posljednji u nizu od sedamnaest zemalja koje imaju jedinstvenu monetu, izjašnjavali o proširenju misije EFSF (European Financial Stability Facility, zajednički europski fond za dugove), embriona istinskog Europskog monetarnog fonda koji treba postaviti vatrobran protiv prijeteće epidemije. Tako je bilo predviđeno u kalendaru, nakon dva i pol mjeseca  pošto su tu proceduru usvojili šefovi dražava onog već famoznog plana od 21. jula. Ali puuuuf! Vladina većina u Slovačkoj je na rubu eksplozije i Parlament nije bio sposoban dati pozitivno mišljenje za taj tekst. Jučer uveče se govorilo o odobrenju koje će se postići u roku od nekoliko sati ili “ovog tjedna”. Zašto te neizvjesnosti? Liberalna stranka Sloboda i solidarnost (SaS), član vladine koalicije, neprijateljski je raspoložena prema EFSF, koju vidi kao neku vrstu “socijalista” i čak želi da Bratislava izađe iz euro-zone. Što se njene tiče, socijaldemokratska opozicija podržava europski plan, ali zahtijeva nove izbore…

Ova zapetljancija bi mogla biti samo izraz normalne političke debate  u normalnoj demokratskoj zemlji  – da zalog nije toliko značajan. Cijeli su dan finansijska tržišta visila u zraku zbog te eventualne blokade proseca ratifikacije. Cijeli dan je zbog toga bio zaustavljen “Wall Street Journal” online.

Interni pregovori u slovačkoj koaliciji su se odvijali u trenutku u kojem je Jean-Claude Trichet, predsjednik Centralne europske banke (BCE) u rukama držao alarmno zvono: „Dužnička kriza je dosegla dimenzije sustava“.

Ova epizoda, bez obzira kakav bude njen nastavak, ilustrira još jedanput, apsurdnost funkcioniranja Europe. Za budućnost Grčke i eura glas Slovačke, sa 5 milijuna stanovnika, ima jednaku težinu kao glas Njemačke, Francuske ili Italije. Legitimno je da postoji, kao što je to slučaj sa američkim Senatom, mjesto na kojem sve zemlje imaju jednak značaj. Ali takva jednakost država je neprimijenjiva kad se tiče srca sustava odluka i kad one moraju biti urgentno donešene, kao što je to ovaj put bio slučaj. Prelazak sa pravila jednoglasja na  pravilo većine, napuštanje principa: jedna zemlja jednako jedan glas, više scenarija je moguće. Ali Europa, ako želi napredovati, mora promijeniti zupčanike.

 

Odabrala i sa francuskog prevela Nada Zdravič

Les Echos/Eurotopics

 

 

Autor/ica 13.10.2011. u 16:09