Velika pobuna poljoprivrednika: Ovo je zadnje upozorenje vlasti, blokirat ćemo cijelu Federacije BiH

Predrag Blagovčanin
Autor/ica 7.3.2013. u 16:18

Velika pobuna poljoprivrednika: Ovo je zadnje upozorenje vlasti, blokirat ćemo cijelu Federacije BiH

Danas u 12 sati ispred zgrade Vlade Federacija Bosne i Hercegovine počeli su mirni protesti članova Saveza poljoprivrednih udruženja FBiH.

Oko 300 članova Saveza poljoprivrednih udruženja FBiH od Vlade traže isplatu poticaja za 2012 god. i usvajanje programa poticaja za 2013. godinu.

U obraćanju novinarima predsjednik Saveza Avdo Muslimović naglasio je da je budžetom Federacije za 2013. god.  predviđeno 68 miliona KM.  Muslimović je naglasio kako je ova svota nedovoljna  te kako očekuje da  rebalansom budžeta dobiju još 40 miliona KM.

„Napominjem da je ovo privremeni sporazom koji smo mi potpisali sa ministarstvom. Znači sporazum koji važi do rebalansa budžeta.  Vlada treba ispuniti još 12 naših zahtjeva, a da bi to učinila mora ispoštovati svoju strategiju,  koju je potpisala kada i sporazum Cefta“, rekao je novinarima prije početka sastanka  Muslimović.

Muslimović se osvrnuo i na podjele među poljoprivrednicima u Federaciji BiH.

„Do te mjere se ide da pojedine kolege poljoprivrednici traže obustavljanje današnjih protesta. Još nisam vidio nekog normalnog da obustavlja ono od čega živi.“

Predstavnici poljoprivrednika su se nakon obraćanja novinarima  uputili  u zgradu Vlade FBIH gdje ih je primio resorni ministar Jerko Ivanokvić Lijanović.

Nakon sastanka koji je trajao dva sata Muslimović je rekao da se Vlada FBiH obavezala da će na sjednici zakazanoj za ponedjeljak razmatrati program poticaja poljoprivrednim proizvođačima za 2013. Muslimović je dodao da se Vlada obavezala i da će osigurati provedbu Zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH kako bi povećali zastupljenost domaćih prozvoda na bh. tržištu,  kao i da će podnijeti inicijativu Vijeću ministara BiH za uspostavu IPARD strukture kako bi bilo omogućeno korištenje sredstava Evropske unije za poljoprivredne proizvođače u BiH.

Muslimović je najavio i održavanje vanredne sjednice Predsjedništva Saveza poljoprivrednih udruženja FBiH u ponedjeljak na kojoj će, nakon što dobiju informaciju da li je program usvojen, odlučiti o narednim koracima.

„Ako program ne bude usvojen pristupit ćemo radikalnim mjerama, blokadi putnih komunikacija u Federaciji,  federalnih i kantonalnih ministarstava, kao i Parlamenta, do raspisivanja prijevremenih izbora“,  rekao je Muslimović.

Okupljenim poljoprivrednicima obratio se i resorni ministar Jerko Ivanković Lijanović koji je rekao kako vjeruje da će agonija oko statusa poljoprivrednika biti okončana u ponedjeljak  nakon sjednice Vlade. Lijanović je dodao kako nema opravdanih razloga za neusvajanje programa poticaja  te da bi poljoprivrednici  početkom narednog mijeseca mogli dobiti sredstva za poticaje.

Lijanović je za neusvajanje programa poticaja okrivio političku situaciju u Federacij BIH i određene opstrukcije rada Vlade Federacije BIH. Također,  naglasio je kako misli da je to stvar prošlosti te da će poljoprivrednici uskoro dobiti svoja sredstva.

Hoće li doći do kompletne blokade Federacije BiH,  vidjet ćemo nakon sjednice Vlade u ponedjeljak.

 Foto: P.B.

Predrag Blagovčanin
Autor/ica 7.3.2013. u 16:18