Vatra na području općine Jablanica i dalje bukti. Građani se nadaju kanaderima iz Hrvatske!

tačno.net
Autor/ica 6.8.2013. u 08:46

Vatra na području općine Jablanica i dalje bukti. Građani se nadaju kanaderima iz Hrvatske!

Situacija s požarima na području općine Jabalnica pogoršala se tokom noći. Više od stotinu građana i vatrogasaca borilo se na području Tretišća sa vatrenom stihijom koja je prijetila kućama.

“Borimo se i sa požarima u Donjoj Jablanici i dijelovima prema Mostaru. U akciji je učestvovao i helikopter Oružanih snaga BiH. Požar kod Donje Jablanice je lokaliziran, ali i dalje se borimo s požarima kod Tretišća. Nastojimo da se odupremo kako vatra ne bi zahvatila kuće”, rekao je za Klix.ba Omer Nezirić iz Civilne zaštite Jablanica.

Nezirić ističe kako je situacija ozbiljna, a da visoke temperature dodatno otežavaju gašenje požara. Civilna zaštita Jablanice zatražila je jučer i pomoć kanadera, ali još nisu dobili povratne informacije o svom zahtjevu.

Najteža situacija je na područjima Ravno, Bijela, Dragan selo i Tretišće, gdje se stanovnici na sve moguće načine bore kako ne bi izgubili svoje domove.

“Građani su vrlo solidarni i pomažu jedni drugima, na smjene dežuraju i gase požare. Ali je to stjenovito područje i stalno se obrušavaju užarene stijene, tako da je pristup nemoguć. Bez pomoći iz zraka nemamo ništa. Plamen u borovim šumama doseže visinu i do 30 metara. Nadamo se da će nam poslati dva kanadera iz Hrvatske u pomoć, jer helikopter stalno radi”, rekao je za naš portal Ibrahim Čilić Dune, koordinator mjesnih zajednica Općine Jablanica.

Vijeće ministara BiH sinoć je održalo telefonsku sjednicu na kojoj je odlučeno da BiH zatraži međunarodnu pomoć. Pomoć će biti zatražena putem Monitoring centra EU u Briselu, a najvjerovatnije će biti upućena iz Hrvatske.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 6.8.2013. u 08:46