USKOK i ratni sudovi pod povećalom EK

Autor/ica 19.5.2011. u 02:03

USKOK i ratni sudovi pod povećalom EK

Vivian Reding, europska povjerenica, dala je zeleno svjetlo da se poglavlje 23, “Pravosuđe i temeljna prava”, zatvori do ljeta. Time je postalo izgledno da će Hrvatska doista u lipnju dobiti datum svojeg ulaska u EU. No iako se čini da otpada posljednja prepreka ulasku Hrvatske u EU, službeni Zagreb do svoga punopravnog članstva čeka dosta posla u pravosuđu.

Određene obveze su dio reformskih procesa, a njihovo provođenje bit će pod nadzorom. Uz jako dobru vijest iz Bruxellesa da je Hrvatska ispunila svih 12 mjerila, zbog koje i strani diplomati ocjenjuju da je moguć završetak pregovora u lipnju, Francuska navodno priprema prijedlog forme nadzora nad tim poglavljem. S nadzorom o kojem je ovdje riječ tek ćemo biti detaljnije upoznati. Zasad se može čuti da će se razlikovati od monitoringa koji su imale Rumunjska i Bugarska, no fokus će biti na konkretnim rezultatima.

Pozitivno izvješće Reding koje je već dobio Štefan Füle, povjerenik za proširenje, i po kojem je pokrenuta procedura koja bi mogla brzo dovesti do kraja mukotrpnih pregovora o hrvatskom članstvu u EU, imat će epilog koji se nekima u Hrvatskoj, blago rečeno, neće svidjeti. Riječ je i o onima koji će se naći na novom udaru pravosuđa. Novi procesi dio su priče o nadzoru ispunjava li Hrvatska svoje obveze. Tako preporuka Reding da se poglavlje 23 zatvori, ako ne bude velikog iznenađenja, dovodi Hrvatsku u situaciju da se pregovori s EU formalno brzo završavaju i da se mora pojačati rad njezina pravosuđa u vezi sa “starim-novim” obvezama. Da to slijedi najavljuju političari s obje strane kad kažu da je “proces pravosudnih reformi u Hrvatskoj nepovratan”.

Tako zadovoljstvo učinjenim u poglavlju 23 objašnjavaju i Reding i premijerka Jadranka Kosor, a uskoro će mnogi. Što pak znači da je tako čvrsto zavezano napredovanje reformskih procesa u hrvatskom pravosuđu, da nema natrag, što tvrde i Zagreb i Bruxelles?

Navodno slijedi pod nadzorom EK žestok nastavak protukorupcijske borbe protiv velikih riba na državnoj i lokalnoj razini za koje postoje debeli dosjei kaznenih prijava. Isto tako slijedi intenzivan rad ratnih sudova koji su prošlog mjeseca i osnovani zbog suđenja u desecima novih procesa ratnih zločina protiv nižerangiranih pripadnika koje Hrvatska neće isporučiti Haagu.

poslovni.hr

Tagovi:
Autor/ica 19.5.2011. u 02:03