U Mostaru policija zabranila ponovne proteste: Sva prava su danas suspendirana

tačno.net
Autor/ica 8.2.2014. u 13:28

U Mostaru policija zabranila ponovne proteste: Sva prava su danas suspendirana

U Mostaru su danas  ponovo zakazani protesti u 14 sati. Policija je zabranila proteste te uhapsila 3 demonstranta, tjerajući  ljude sa Španskog trga u Mostaru.

Sva prava su danas suspendirana, riječi su jednog  od policajaca koji je tjerao ljude koji su se okupili na Španskom trgu.

Kordon policije stoji na Španskom trgu i ne dozvoljava demonstrantima da se okupljaju. Stotinjak demonstranata stoji nasuprot Španskog trga i čeka razvoj događaja. Uskoro se očekuje i izjava premijera Vlade HNK Denisa Lasića.

Tokom jučerašnjih protesta u Mostaru policija je privela 38 osoba, od čega je 5 osoba zadržano, a ostali su nakon saslušanja pušteni na slobodu, izjavio je za Fenu glasnogovornik MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona Srećko Bošnjak.

Predsjednik Unije neovisnih sindikata Federacije BiH Josip Milić pušten je jutros iz policijskog pritvora. Kako je izjavio za portal starmo.ba Milić je uhapšen sinoć u svom stanu od strane četvorice policajaca.

Noć je proveo u pritvoru a kako mu je pojašnjeno pritvoren je zbog podstrekivanja na nerede u Mostaru. Policija kaže, tvrdi Milić, da je imao megafon preko kojega je pozivao okupljene na proteste.

„Jesam, imao sam megafon kao i na svim protestima do sada i vikao sam lopovi, lopovi“, kazao je Milić za starmo.ba.

Istaknuo je da će se u toku daljeg procesa braniti šutnjom.

Muharem Hindić-Mušica, poznati aktivista za ljudska prava, jedan od organizatora jučerašnjeg okupljanja na trgu ispred Gimnazije, nakon sinoćnjih paljenja zgrada i kasnijih sukoba demonstranata i policije, jutros je bio uhapšen, ali je iz pritvora pušten nešto iza 15 sati.

„Policija je jutros došla po mene oko 10 sati. Bio sam u podrumu MUP-a HNK. Na sve odgovore policije, odgovarao sam: Mladi će vam reći sve“, rekao  je Muharem Hindić-Mušica za Novuslobodu, napominjući da policija prema njemu nije primjenivala silu.

tačno.net
Autor/ica 8.2.2014. u 13:28