TOMISLAV KLAUŠKI: ZAŠTO JE SVE OKO NJEGA MISTERIJ

Autor/ica 27.7.2011. u 08:12

TOMISLAV KLAUŠKI: ZAŠTO JE SVE OKO NJEGA MISTERIJ

IVO SANADER navodno je smršavio dvadeset kilograma. Kažu da je gotovo neprepoznatljiv. Govori se o tome da su šokirani svi koji ga vide. Osim što ga nitko ne smije vidjeti.

Piše se da je u tajnosti obavio liječničke preglede na Rebru. Gradom kruže tračevi, anonimni liječnički izvori nagađaju o uzrocima Sanaderovih zdravstvenih tegoba, a mediji nabadaju mrvice informacija. Što znači da izlažu čitav glosarij grozomornih bolesti. Ali nikako da se u javnost probije makar jedna službena i relevantna informacija.

Zbog čega sve oko Ive Sanadera mora biti obavijeno velom tajne?

Još uvijek ne znamo zašto je naprasno otišao s premijerske funkcije. Ne znamo zbog čega je svojedobno završio u bolnici. Ne znamo zašto se naglo pokušao vratiti na čelo stranke. Ne znamo ni zašto se uopće vraćao u Hrvatsku, ako je nedugo nakon toga bježao iz nje. Ako se uopće radilo o bježanju.

O bolesti samo tračevi

Još uvijek ne znamo zašto je iznenada zatražio hitno izručenje Hrvatskoj, kao što ne znamo ni zbog čega ga ne smijemo vidjeti. A sada, kad pritvorenik Sanader već danima u tajnosti (!) obilazi liječnike, nitko ne želi javnosti dati relevantnu informaciju o čemu se zapravo radi.

Ministar zdravstva oglašavao se o upali pluća građanina Sanadera, ali šuti o tome zašto pritvorenik Sanader obilazi bolnice. I u jednoj i u drugoj situaciji Sanader je imao pravo na zaštitu privatnosti. Zbog čega mu je onda u jednom trenutku ta privatnost institucijski narušena, da bi mu se potom ona narušila izlaganjem tračevima o raznim bolestima?

Na misteriju izgradio mit

I dok bi to u nekim drugim slučajevima još i izazvalo čuđenje, kod Sanadera smo na tako nešto već navikli. On je na toj misterioznosti izgradio mit. Ništa se o njemu zapravo ne zna ili se ne smije znati.

Ni kako se obogatio, ni što je radio u Veroni, ni kako je nabavio BMW, ni čija je jahta, ni otkud mu satovi, ni što je potpisivao, ni kako je pregovarao, ni čime je financirao stranku…

A to inzistiranje na tajnovitosti eskaliralo je nakon njegova odlaska s vlasti. Nije se smjelo ništa znati o njegovim kretanjima, postupcima, motivima. U njegovu slučaju šutnja nije bila samo zlato, već prvenstveno moć. Što se manje o njemu znalo, to je njegov politički i društveni utjecaj bio veći. Odnosno, manje se kužilo koliki je ustvari bezveznjak.

Misteriozne fotografije

Kad je napustio Banske dvore obavijen velom tajne, fotoreporteri su ga uslikali u par navrata na ulici i jednom izdaleka, kroz ogradu i grmlje, nakon ručka s Jadrankom Kosor.

Kad se zahuktala priča o pokretanju istrage protiv bivšeg premijera, Index je prvi objavio njegovu fotografiju s aerodroma u Los Angelesu, koju nam je poslao njegov suputnik.

Sada je pak uslikana Sanaderova noga na putu iz Remetinca prema bolnici. I to su slike koje održavaju Sanaderov mit.

Mora kontrolirati svoj imidž

One presice u Saboru, ono polaganje prisege u zastupničkim klupama, a naročito kavica sa zastupnicima u saborskom kafiću, dakle sve one situacije u kojima nije mogao kontrolirati svoj nastup, samo su ugrožavale imidž Ive Sanadera kao nedodirljivog, nadmoćnog, pa čak i svemoćnog političara. Ako se već pojavljivao, onda je sam birao mjesto, vrijeme i pozu.

Tako nam je uskratio dugoočekivani prizor s lisičinama na rukama, odbio je posjet supruge kako je ne bi doveo u ponižavajuću situaciju da bude uslikana pred Remetincem, a sada pazi da u javnost ne izađe njegova fotografija kao pritvorenika, baš kao ni informacije o njegovim liječničkim pregledima.

Bolest nas najmanje zanima

I to je Sanaderovo pravo. Bolest je doista njegova privatna stvar i kao takva nalazi se pri dnu tema o kojima želimo da nas izvještava. Samo ne bismo željeli ostati uskraćeni za odgovore koji nas doista zanimaju: zašto je otišao, zašto se vratio, odakle mu novac i gdje je ono što je pokradeno za njegove vladavine?

Mitovi, uostalom, i postoje zato da bi se razbijali.

index.hr

Tagovi:
Autor/ica 27.7.2011. u 08:12