TOMISLAV KLAUŠKI: KERUMOV ISUS

Autor/ica 6.7.2011. u 10:54

TOMISLAV KLAUŠKI: KERUMOV ISUS

KOME trebaju zapošljavanje i rast standarda? Koga briga za poreze, devalvaciju, izvoz i uvoz, BDP i EU? Tko se više pali na Papu i Tuđmana? Kad danas pali samo Isus. Što veći, to bolji.

Zna Željko Kerum što njegovi birači žele. Zna kako se kupuje raja. Kako se narodu maže oči. Što je veći očaj – a veći od ovoga teško je zamisliti –  potrebna je veća laž. Po mogućnosti jedna od 39 metara.

Pritom se ne može reći da nije napredovao od lokalnih izbora. Tada je Splićanima obećavao izgradnju puteljka do bolnice, a sada prijeti da će im na nos nabiti Isusa umjesto Tita.

Upitno je samo hoće li Marjan biti dovoljno velik da ugosti onolikog Proroka. I još nešto mnogo važnije, hoće li Fani imati birtiju podno Isusovih nogu ili u njegovoj glavi?

Bandić i muka Isusova

Što bi Milan Bandić dao da se on toga prvi sjetio. Njemu je, nažalost, u ovom populističkom višeboju ostala samo muka Isusova – maksimirski stadion.

Tek što se njegov splitski pandan pohvalio izgradnjom spomenika Franji Tuđmanu, Bandić je uzvratio najavom obnove Dinamova stadiona, da bi ga Kerum zaskočio najvećom predizbornom opsjenom – spomenikom Isusu na Marjanu.

On se hvali da će ga izgraditi svojim parama. Bandić je, međutim, pametniji. On će superhikovski uzeti vrtićima i dati navijačima. Njih ipak ima više s pravom glasa.

Nitko protiv Isusa

Ako ovo nekome zvuči zastrašujuće, valja imati na umu da je ovo tek početak.

HDZ  je već krenuo s Papom i Tuđmanom, Dnevnik HTV-a nas svake večeri podsjeća na barem jednog poginulog branitelja i  barem jednog četničkog zločinca, vladajuća stranka brižljivo priprema teren za izbore… A suptilni Kerum već je bagerima navalio na Marjan. “Ne vjerujem da će netko biti protiv Isusa”. Ne dao Bog.

Bandić zna da se nitko neće usuditi biti protiv stadiona. Godinama je bježao od njega kao – evo jedne kerumovske – vrag od tamjana, da bi sada shvatio kako samo na tome može dobiti izbore. Odbacuje referendum i samostalno kreće u avanturu.

Za raju koja nije u raju

Koga briga za komunalije, vrtiće, umirovljenike, za bankrot metropole. Kad imamo stadion. Možda nije Isus, ali je za raju. Koja misli da živi u raju.

I tako, ovo mitsko dvoglavo čudovište, populistički mutant Bandum Kerić, odlučio je diktirati tempo u predizbornoj kampanji. Kako će samo jadno zvučati Zoka Milanović sa svojim latinskim doskočicama ili Radimir Čačić sa svojim inženjerskim formulama, pa čak i nadobudna Kosor sa svojim štreberskim kiticama o Bogu i Domovini. Kerum ima najvećeg Isusa, a oni?

Evo na što liči kampanja

Ako se netko pitao na što će ličiti kampanja, evo mu odgovora. Ako je netko pomislio da će ljudi napokon glasati “iz džepa”, da će na biralištima razmišljati o padu standarda, gospodarskoj krizi, devalvaciji i BDP-u, neka razmisle ponovno.

Kerum i Bandić znaju što njihovim biračima treba. Možda nemaju za vrtić, ali će imati novi stadion. Nemaju za lihvarske kredite, ali će ih utješiti najveći Isus na svijetu. Umjesto da ruše vlast, mogu mlatiti pedere. Ili komunjare. Davno smo naučili kako u ovoj državi još nije propao onaj tko je potcijenio ukus hrvatskih birača. Pogledajte samo Jadranku Kosor.

Ovo nije smiješno

I zato je Kerum smiješan samo onima koji ga potcjenjuju. Bandić je smiješan samo onima koji su ga već otpisali. Ali njih obojica – zajedno s vladajućom strankom, orkestriranim medijima, politički angažiranom Crkvom i pasivnom oporbom – stvaraju okvir za možda najvažnije izbore u posljednjih petnaestak godina.

Ako na njima propadnemo, nikakav Isus nas neće spasiti. Pa čak ni onaj 39-metarski.

tekst prenosimo sa portala index.hr

Tagovi:
Autor/ica 6.7.2011. u 10:54