Teška reč i teški zločini

Slobodan Dukić
Autor/ica 5.2.2015. u 16:22

Teška reč i teški zločini

Foto: info-ks.net

“Nikada i nigde ni kao vojnik ni kao komandant niti sam planirao, niti organizovao, niti učestvovao, niti na bilo koji drugi način podstrekivao na vršenje ratnih zločina” Ljubiša Diković, načelnik Generalštaba Vojske Srbije u TV emisiji Teška reč.

“General Diković se nijednom rečju nije osvrnuo na dosije Rudnica, odnosno konkretne navode i dokumenta državnih organa  od kojih je neke i sam potpisao, o učešću pripadnika njegove brigade  u vojnopolitičkim akcijama u kojima su počinjeni zločini nad kosovskim Albancima, kao i na nadležnosti 37. motorizovane brigade VJ za asanaciju bojišta, odnosno prikupljanje ljudskih leševa u selima u kojima su počinjeni ratni zločini”, reakcija Fonda za humanitarno pravo Srbije.dikovic

Ljubiša Diković (u sredini) foto: info-ks.net

Dosije Rudnica, strana 30: Ubistvo 27 albanskih civila u Starom Čikatovu

Na osnovu prikupljenih dokaza, FHP je utvrdio da su dana 17. aprila 1999. godine pripadnici srpskih snaga u njemu ubili 27 albanskih civila. Meštani koji su preživeli zločin sahranili su tela na mestu gde su ih pronašli, ali su tela početkom juna iz sela odneli pripadnici MUP u vojnom kamionu, a u grobnicu su stavili leševe krava.

Zvanična vojna dokumenta i svedočenja vojnih oficira analizirana u ovom dosijeu  ukazuju da je Staro Čikatovo u vreme izvršenja zločina bilo u zoni odgovornosti  37. mtbr VJ, a da su akciju tokom koje je izvršen zločin nad meštanima Starog Čikatova  17. aprila 1999. godine zajednički sprovele jedinice 37. mtbr.VJ, 15. oklopne brigade VJ i pripadnici 86. odreda PJP. Vojni dokumenti i svedočenje policijskih zvaničnika ukazuju da je asanacija terena u kritičnom periodu u opštini Glogovac bila u nadležnosti 37. mtbr.VJ.

U ranim jutarnjim satima 17. aprila 1999. godine, srpske snage opkolile su selo Staro Čikatovo. Nakon nasumičnog granatiranja po kućama meštana, vojnici i policajci su ušli u selo oko šest sati. U grupama od tri do pet, ulazili su u kuće, tukli, ponižavali i zastrašivali meštane, oduzimali im novac, nakit i sve iole vrednije stvari. Više lica su teško povredili, a nekoliko ubili po kućama, naočigled ukućana i komšija. Preživele su isterali iz kuća. Neprekidno ih tukući, uz pretnju oružjem, skupili na nekoliko mesta u selu. Najveći broj, uglavnom iz porodice Morina, skupili su na jednom mestu u nihovoj mahali Morina.

Nakon ponovnog pretresa i premlaćivanja, policajci i vojnici  su odvojili muškarce od žena i dece. Kuće i sve druge objekte u selu su odmah zapalili. Neke od muškaraca ubili su odmah, uglavnom pucajući u njih automatskim oružjem, iz neposredne blizine. Ostale su razdvojili u tri grupe i uterali u dvorišta njihovih rodjaka-Yllbera Morine, Ali Morine i Sejdi Morine – i iz neposredne blizine pucali u njih rafalnom paljbom. Tom prilikom ubijeno je 27 civila.

rudnica-12

foto: info-ks.net

Uveče, nekoliko meštana koji su preživeli zločin su sahranili tela ubijenih na mestu gde su ih pronašli, u četiri grobnice. Sami su se  krili do povlačenja srpskih snaga sa Kosova u šumi pored sela. Kad su se meštani vratili, samo sedam tela žrtava ubijenih 17. aprila 1999. nađena  su na  mestima gde su ih preživeli sahranili. U masovnoj grobnici u Rudnici pronađeni su posmrtni ostaci 20 civila ubijenih u Starom Čikatovu.

Prema vojnim dokumentima i svedočenju oficira Vojske Jugoslavije, na koje se poziva FHP, dvodnevnu akciju “čišćenja terena” koji obuhvata i selo Staro Čikatovo, a koja je započela 16. aprila 1999. godine, po naređenju Zajedničke komande za KiM sprovele su jedinice 37. mtbr.VJ, 15.okbr. i 86. odred PJP. Takođe, prikupljeni dokazi iz vojnih i policijskih izvora ukazuju na nadležnost 37. mbr prilikom uklanjanja tela na teritoriji opštine Glogovac. Konačno, zbog operacije uspostavljanja borbene kontrole teritorije i “čišćenja terena”, komanda 37. mtbr je 13. aprila 1999. godine izdala zapovest za odbranu, operativni broj 125-2, koju je potpisao komandant te brigade Ljubiša Diković.

6B5D103F-54BE-4813-9696-7D1A52DB042F_w640_r1_s_cx0_cy1_cw0

Ljubiša Divković (novosti.rs photo)

Slobodan Dukić
Autor/ica 5.2.2015. u 16:22