FTV I BHT1: SVE ŠTO NEĆETE SAZNATI O TERORIZMU

tačno.net
Autor/ica 10.6.2015. u 11:38

FTV I BHT1: SVE ŠTO NEĆETE SAZNATI O TERORIZMU

Oba javna servisa dala su važno mjesto posjeti američkog zvaničnika koji se bavi terorizmom. Ali nisu imali priloge o toj posjeti, nego su nam čitali saopćenja. FTV je saopćenje čak stavila na ekran, što je potpuno netelevizično. Uglavnom, nismo saznali ništa novo, ni bitno

 Piše: Nidžara Ahmetašević, analiziraj.ba

FTV: Gore ne može

2. – 9. juni 2015.

POLITIČARI KOJI SE BAVE SAMI SOBOM: Javni servisi i ove sedmice pretežno su se bavili političarima koji se bave sami sobom. Tako su ostavili gledaoce uskraćene za ono što se zaista dešava i što je relevantno za njihov svakodnevni život, a političarima pustili da okupiraju medijski prostor, baš ono što su htjeli, i odvuku pažnju od važnih tema. Takvi prilozi sigurno ne podižu gledanost, još manje povjerenje koje građani imaju u javne servise, te nije jasno zašto urednici insistiraju na njima.

ZANEMARENE OBAVEZE: Što je najvažnije, dok nas izvještavaju o njihovim razmiricama – koje na kraju nekako uvijek završe dogovorom dobrim samo za njih – javni servisi zanemaruju obavezu da podsjete izabrane lidere da snose odgovornost za stanje u državi, na svim nivoima. Potpuno bi bilo na mjestu da novinari postave pitanje svima koji trenutno obnašaju funkcije u ovoj državi da li ih je stid što nisu u stanju ni početi raditi ono što im je posao.

STRANAČKE SVAĐE: FTV nas u Dnevniku 2 redovno i iscrpno informira o međustranačkim ili unutarstranačkim svađama i borbi za vlast, uporno zanemarujući da nam kaže šta izabrani dužnosnici rade kako bi riješili probleme u zdravstvu, one koji se tiču okoliša, korupcije, vladavine prava, radničkih prava… Šta su uradili na ispunjavanju obaveza preuzetih prije samo nekoliko mjeseci, a nakon pokretanja inicijative iz EU?

PO MIŠLJENJE KOD POLITIČARA: Uz to, i kada se dotaknu važnih pitanja, umjesto da pitaju eksperte i prave analize, te stave problem u širi kontekst, novinari FTV-a odlaze po mišljenje kod političara. Na kraju, mi ostajemo uskraćeni za informacije o onom što se dešava, a političari dobijaju neograničeni medijski prostor.

POLA EMISIJE RASPADU KOALICIJE: Pritom, ovakvi prilozi često su urađeni van svih profesionalnih normi, loše snimljeni, loše montirani, te sadrže intervjue koji traju beskrajno dugo. Uobičajeno je da prilozi u informativnim emisijama ne prelaze 2,5 minute. Četvrtog juna, u Dnevniku 2, koji je uredila Amra Zaklan, prilog o raspadu federalne koalicije zauzeo je više od pola emisije.

OPSESIJA TERORIZMOM: Previše prostora dato je i za priču o mogućoj terorističkoj prijetnji tokom Papine posjete. Inače, dobar blok o toj posjeti, emitovan petog juna u Dnevniku 2, koji je uredila Azra Pašukan, voditeljica je “prekinula” pitanjem novinarki na terenu o tome ima li prijetnje od ISIL-a. Novinarka Mirela Mahmutović negira postojanje te prijetnje, pozivajući se na relevantne izvore, no u narednim minutama elaborira na tu temu, a onda još intervjuiše jednog policijskoj zvaničnika koje sve to ponovi. No, FTV, već smo navikli, ima neku vrstu opsesije terorizmom u BiH.

OBAVEZNA DOZA SENZACIONALIZMA: Dnevnik 2 je na dan posjete pape Franje, šestog juna, trajao sat i dvadeset minuta (uredili Rasim Borčak i Amra Zaklan) i većim dijelom bio je negledljiv. U tom periodu su nam ustvari ponovili sve što smo u toku dana gledali, uz obaveznu dozu senzacionalizma. Tek na kraju smo saznali šta se tog dana dešavalo u BiH, između ostalog, i da je dijete ubilo dijete ispred škole. A ako slučajno nekome nije bilo dosta, vrlo opširan prilog o Papinoj posjeti gledali smo i dan kasnije, sedmog juna, u Dnevniku 2 koji je uredila Jadranka Milošević.

PLUS SEDMICE

Vjerovatno je bilo dobrih priloga, ali su se utopili u masi političkih govorancija, prepucavanja, predugim i dosadnim prilozima.

MINUS SEDMICE

Neodgovorni urednici, novinari i voditelji koji koristeći termin “županija” krše Ustav. I još gore, to rade potpuno svjesno, vjerovatno uz političku instrukciju, jer drugog razloga za tako nešto nema.

OCJENA 1

BHT1: Degutantna samohvala

2. – 9. juni 2015.

UPROPASTILI DOBRO ODRAĐEN POSAO: BHT1 je ove sedmice pretjerao sa samohvalom. Naime, ova kuća je realizovala – i to dobro – prenos Papine posjete Sarajevu. No, pričati o tome u nekoliko navrata tokom centralnih informativnih emisija je bespotrebno, čak degutantno. A za široku javnost nerelevantno.

NIŠTA NOVO: Iako su prenosili uživo gotovo svaki Papin korak u Sarajevu, ipak su šestog juna u Dnevniku 2, koji je uredila Blažica Krišto, o tome pričali ponovo skoro sat vremena. Naravno, ništa novo nismo saznali. A nije da nije bilo priča koje su mogle dati malo drugačiji ugao. Ustvari, u 38. minuti, emitovan je prilog Adise Ajdaslić u kojem novinarka sumira šta se dešavalo tokom dana, ukazuje na najznačajnije trenutke, i on je bio sasvim dovoljan i dobar i da otvori Dnevnik 2 te večeri.

BDIJENJE I ZENICA: Dan prije dolaska Pape, urednica Adisa Dedić Kološ odlučila je emitovati zanimljivu priču o bdijenju koje su organizovali mladi. To je pozitivna i lijepa slika iz Sarajava i lijepa dobrodošlica. Upitno je jedino da li je ovo centralna tema u informativnoj emisiji, pogotovo s obzirom da je tog dana – o čemu su i izvijestili u Dnevniku 2 – grupa građana u Zenici organizovala proteste zbog zagađenja koje ne prestaje u ovom gradu. To je bitno i veliko pitanje, i tiče se velikog broja građana. Svih nas, ustvari.

PLUS SEDMICE

I ove sedmice, kao i nekoliko prethodnih, u centralnim informativnim emisija BHT1 bilo je riječi o izuzetno lošoj materijalnoj situaciji u zdravstvu. Sudeći prema izvještajima, ovom sektoru prijeti kolaps. Jedino što nismo saznali je šta će odgovorni uraditi po tom pitanju.

MINUS SEDMICE

Previše samohvale.

OCJENA 6

UPOREDNA ANALIZA

Oba javna servisa su 8. juna dala veoma važno mjesto vijesti o posjeti američkog zvaničnika koji se bavi pitanjima prijetnje od terorizma u svijetu. Nijedan servis, ustvari, nije imao priloge o toj posjeti, nego su nam čitali saopćenja. FTV je saopćenje čak stavila na ekran, što je potpuno netelevizično, no čini se omiljena forma na FTV-u. Nismo saznali, zapravo, ništa o toj posjeti što bi nas moglo zanimati, i nije jasno zašto je tome uopće dat neki prostor i to u udarnom dijelu emisije.

tačno.net
Autor/ica 10.6.2015. u 11:38