Svjetski mediji o pobjedi nacista: Nacizam se vratio, kako mu se suprotstaviti?

tačno.net
Autor/ica 30.5.2014. u 13:14

Svjetski mediji o pobjedi nacista: Nacizam se vratio, kako mu se suprotstaviti?

Foto: souciant.com

Britanski Guardian piše kako je za europsku političku klasu najpotresnije ostao rijetko viđeni trijumf na EU izborima – pobjeda francuskih ekstremnih nacionalista te da je širom kontinenta vraćen neuporediv broj europskih zastupnika koji su neprijateljski ili skeptično raspoloženi prema EU sa ogromnim izglasavanjem o nepovjerenju prema EU političkim elitama. Francuska nacionalna fronta osvojila je 25% glasova dok su vladajući socijalisti predsjednika François Hollande kolabirali sa 14%.

Foto: Christian Hartmann/REUTERS

Četiri dana izbora diljem 28 država EU vratio se rekordan broj članova koji se protive EU projektu. Birači su donijeli niz senzacionalnih rezultata, prema izlaznim anketama, sa radikalnim i nacionalističkim anti-EU snagama bilježeći veliku pobjedu na obje strane, krajnjoj desnici i ljevici. Guardian također navodi da su izbori važniji nego ikada prije, parlament koji se bazira na Strasbourg-u dobio je još veće ovlasti, što znači da će imati veliki utjecaj u većini zakonodavstva EU u idućih pet godina, a također će oblikovati ishod bitke za najmoćniji položaj u Bruxellesu, novi šef izvršne vlasti u EU, Europska Komisija. Neposredni utjecaj na izbore će varirati.

Performans La Penove će imati nepoznate posljedice na francusku politiku, dok u Italiji očekivana pobjeda novog premijera Mettea Renzija će izgledati kao mandat za predložene reforme iako njegova administracija nije izabrana. Rezultati će donijeti pritisak za prijevremene izbore u Grčkoj i Bugarskoj dok je pobjeda socijaldemokrata i zelenih u Švedskoj signalizira temeljiti poraz vladajućih konzervativaca.

Foto: AFP

BBC piše da su euroskeptici zatresli EU izbore poput potresa. Euroskeptici i krajnje desničarske stranke osvojili su teritorij na izborima za europski parlament, nazivajući ga političkim potresom. Mada glavni centar-desne i lijeve grupacije još uvijek ima većinu zastupničkih mjesta između njih. Dodaj Liberale, Zelene  i parlament je velikom većinom proeuropski. U tom smislu ako glavne skupine u parlamentu odluče da ignoriraju sve one koji nisu glasali za njih, to mogu učiniti. Međutim nacionalni političari to ne mogu. To je mjesto gdje će ovi izbori potresti situaciju. To neće imati samo utjecaj na domaću politiku nego na nacionalne lidere kada se sastanu u Bruxellesu na Vijeću EU – gdje im je posao da oblikuju buduću putanju Europske Unije.

New York Times piše da je u Francuskoj osim energičnog glasovanja za krajnju desnicu promovirana još jedna agenda, daleko od uobičajene brige konzervativnih birača: zašto Europa treba razbiti svoju pokornost prema SAD-u, a izgledati prema Rusiji kao snaga za mir i zaštita od moralnog raspadanja. Dok se EU pridružila Washingtonu u osuđivanju ruske aneksije Krima i kaosa koje je prouzrokovalo miješanje pro-ruskih separatista u istočnoj Ukrajini, europski desničarski populisti su zahvaćeni  oprečnom groznicom entuzijazma za Rusiju i njenim predsjednikom gdinom Vladimirom Putinom.

Čak i među grupama krajnje desnice, simpatije prema Rusiji i sumnja u Washington su u sklopu taktike: usmjeravanje na “grebanju” za povratak moći iz birokracije EU, domoći se svakog uzroka koji ih dovodi u sukob sa kreatorima politike u Bruxellesu i konvencionalna mudrost europske elite. No, oni također odražavaju opće razbijanje javnog povjerenja u uvjerenja i institucije koji su dominirali u Europi od kraja Drugog svjetskog rata, uključujući i odnos sa SAD-om.

Neki europski fanovi Rusije, pogotovo oni sa religijskim sklonostima su privučeni Putinovom slikom mišićavog neprijatelja homoseksualnosti i dekadentnih zapadnih pravaca. Drugi, poput Aymeric Chauprade, savjetnik za vanjsku politiku lidera Nacionalne fronte Marine Le Pen, su motivirani više geopolitičkim kalkulacijama da naglase rusku ulogu kao protutežu američkoj moći, piše NY Times.

Foto: Remy De La Mauviniere/AP 

Huffington Post piše kako su euroskeptici slavili širom kontinenta neviđenu pobjedu na EU izborima. Post naglašava kako pobjednici sada mogu opet postaviti unutarnje granice država, držati strance podalje od tržišnog rada, ukinuti zajedničku valutu euro i pustiti da njihovi narodi sami idu u globalizirani svijet.

tačno.net
Autor/ica 30.5.2014. u 13:14