„Sve po zakonu!„

Edin Osmančević
Autor/ica 14.3.2018. u 09:34

„Sve po zakonu!„

Da je današnja vlast napravila „efikasan sistem“ koji  joj omogućuje da se pljačka poreskih obveznika nesmetano odvija po principu sve „legalno i po zakonu“ na najbolji način nam pokazuje Zakon o sukobu interesa u Bosni i Hercegovini. Zakon o sukobu interesa u institucijama BiH, naime zabranjuje izabranim zvaničnicima da vrše odgovorne funkcije u nevladinim organizacijama ukoliko se one finansiraju iz budžeta u iznosima većim od 10.000 KM godišnje što očigledno ne važi za predsjedavajućeg Predsjedništva Dragan Čovića.

Dokumenti do kojih je došao Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) pokazuju da je za organizovanje 25. godišnjice osnivanja Hrvatskog vijeća obrane (HVO) prošle godine HNS, na čijem se čelu nalazi  upravao Dragan Čović dobio ukupno 16.750 KM iz budžeta: Zapadnohercegovačkog, Herceg-bosanskog i Posavskog kantona. Novac je isplaćen iz budžetskih rezervi kantona, namijenjenih za hitne i nepredviđene situacije poput poplava, zemljotresa ili požara.

Kako se ne bi ništa prepustilo slučaju, Komisija za odlučivanje o sukobu interesa radi po principu  „kadija te tuži, kadija ti sudi“ jer u njoj sjede poslanici iz političkih stranaka koji treba da odluče o sukobu interesa kolega iz vlastitih stranaka. Zato vas ne treba čuditi činjenica da se predmet Dragana Čovića dvaput stavljao na dnevni red sjednica Komisije za odlučivanje o sukobu interesa u institucijama BiH, ali se one ne održavaju. Prvi put, krajem februara, odsutni su bili hrvatski članovi Komisije – Čovićeve kolege iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH – zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Bariša Čolak i Borjana Krišto, predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Krišto je ujedno i članica Predsjedništva HNS-a dok je Čolak član Glavnog vijeća. Drugi put, početkom marta, sjednica također nije održana, no ovaj put zbog odsustva srpskih članova Komisije. Transparency Internationel  BiH već godinama ukazuje na pogubnost ovakvog sastava Komisije jer ona ne može biti nezavisna niti može donositi objektivne odluke. Komisija zasigurno neće donijeti nepristrasnu i objektivnu odluku  kada se zna da u njoj sjede oni kojima je Dragan Čović stranački šef.

Pokušaj pojedinih parlamentaraca da se u parlamentarnoj proceduri nađe novi prijedlog zakona o sukobu interesa čini se ostaće samo slovo na papiru. U predloženom zakonskom rješenju bi se trebalo uspostaviti nezavisno, profesionalno tijelo za odlučivanje o sukobu interesa, a bira ga Parlament BiH, proširuje se krug osoba na koje se zakon primjenjuje kako bi se ujednačio tretman prema svim nosiocima javnih funkcija, uvode se jednostavnija pravila koja ograničavaju vršenje više funkcija, kao i jasnija pravila u obavljanju funkcija. Nadalje objedinjuju se propisi o izvještajima o imovini i sukoba interesa, uvodi obaveza podnošenja imovinskih kartona na godišnjoj osnovi, te proširuje obim sankcija za sukob interesa bh. političarima. Tako se, između ostalog, propisuje da nosilac javne funkcije smije obavljati samo jednu funkciju, osim ako se dodatno bavi naučnim, nastavnim kulturnim, umjetničkim i sportskim radom te stjecati prihode od autorskih, patentnih i sličnih prava. Međutim, ono što je novina u novopredloženom zakonskom rješenju jeste i propis da ni bliski srodnik funkcionera ne može biti u upravnom odboru, nadzornom odboru, skupštini, upravi ili menadžmentu javnog preduzeća ili institucije niti može obnašati rukovodeće funkcije u privatnom preduzeću.

Zasigurno pogađate da ovakve izmjene nailaze na otpor onih poslanika koji su zajedno sa svojim rođacima itekako znali naplatiti svoj politički staž. Novi izbori se približavaju a narod izgleda voli da proklinje mrak svjesno odbijajući da upali svijeću!

U državi u kojoj se javnost odnosi nonšalantno i pasivno prema vlastitom džepu, gdje se nijemo posmatraju zloupotrebe poreskih sredstava, gdje sumnjivi multimilioneri postaju gospodarima života i smrti u BiH, autoputeve, mostove, infrastrukturalne projekte ćemo izgleda moći graditi samo kreditima MMF-a ili grantova EU. Pretvarajući se istovremeno u kreditne zatočenike!

Edin Osmančević
Autor/ica 14.3.2018. u 09:34