I KORUPCIJA RAZLOG DUBOKE “ŽELJINE” KRIZE: Travnjak na “Grbavici” plaćen HDZ-ovoj firmi pola miliona skuplje!

 Istraživački tim Inforadara
Autor/ica 19.12.2018. u 14:49

I KORUPCIJA RAZLOG DUBOKE “ŽELJINE” KRIZE: Travnjak na “Grbavici” plaćen HDZ-ovoj firmi pola miliona skuplje!

“Grbavica” jeste poprimila evropski izgled, no, za razliku od “Željinih” vjernih navijača koji su izdvajali iz džepova za gradnju tribine, mnogih onih kojima ovaj klub predstavlja “način života”, postoje i oni koji su se, potpuno izvjesno, okoristili cijelim procesom, a sve upućuje na to da je bilo debelog “ugrađivanja” u tender za obnovu travnjaka

Fudbalski klub Željezničar proživljava svojevrsnu agoniju. Zadnja titula osvojena je daleke 2013. godine, igra i sastav tima su iz godine u godinu sve lošiji, a sezona 2018./2019. je, može se već sada reći – izgubljena, s obzirom da nakon pet uzastopnih poraza Željezničar zaostaje 15 bodova za prvoplasiranim Sarajevom.

Sve to praćeno je čestim turbulencijama unutar kluba, letećim promjenama trenera, “sporazumnim” prekidima ugovora s igračima i transfer-politikom, “pojačanjima” sumnjive kvalitete, fudbalerima koji u klub najčešće dolaze kao slobodni igrači koje niko drugi nije htio.

UPRAVA STVORILA SILNE PROBLEME

Glavni arhitekt ovog višegodišnjeg rezultatskog debakla FK Željezničara je predsjednik u ostavci Senad Misimović, dugogodišnja alfa i omega tima s Grbavice. Stvorivši brojne probleme, kompletan Nadzorni i Upravni odbor su pred sjednicu zakazanu za 23. decembar odlučili da podnesu ostavke na svoje funkcije.

Međutim, u pozadini, tamo gdje javnost ne može doprijeti, prethodnih godina odvijali su se – blago rečeno – vrlo čudni procesi u tokom same reskonstrukcije, obnoveGrbavice, koji upućuju na klijentelizam i duboku korupciju. Mnogi će, naravno, reći da je, iako Željezničar godinama ne bilježi zavidne rezultate, Misimović ipak napravio dobar posao u pogledu rekonstrukcije stadiona na kojem danas igra i reprezentacija. No, pri tom se zaboravlja da je novac za obnovu Grbavice klub obilato dobijao od raznih izvora, Fudbalskog saveza BiH, preko općine Novo Sarajevo, Kantona, pa do samih navijačakoji su zadivili fudbalski svijet akcijom “Kupi stolicu za evropsku Grbavicu”.

Na kraju, Grbavica jeste poprimila evropski izgled, no, za razliku od Željinih vjernih navijača koji su izdvajali iz svojih džepova za gradnju tribine, mnogih onih kojima ovaj klub predstavlja “način života”, postoje i oni koji su se, potpuno izvjesno, okoristili cijelim procesom, a sve upućuje na to da je bilo debelog “ugrađivanja” u tender za obnovu travnjaka.

Nakon dugog istraživanja Inforadar je došao do ekskluzivnih informacija, ali i prateće dokumentacije o tome da je novi travnjak na Grbavici postavljen poslije više nego spornog postupka javne nabavke, iznimno sumnjivog konkursa i odabira nereferentnijeg partnera, što upućuje na ozbiljne malverzacije i tešku korupciju!

No, krenimo redom. Na konkurs za rekonstrukciju glavnog terena Grbavice, koji je početkom ove godine raspisala uprava kluba FK Željezničar, prijavilo se nekoliko firmikoje su mahom konkurisale kao zastupnice stranih kompanija. Jedna od njih bila je i kompanija Smart Building sa sjedištem u Sarajevu, inače partner holandske kompanije Hybridgrass i Sports Pitch Engineering B.V., između ostalog poznate i po tome što je postavljala travnjak na Santiago Bernabeu, stadionu Reala iz Madrida.

ODBILI REFERENTNIJE I JEFTINIJE

Predstavnik kompanije Smart Building Samir Zeničanin pojašnjava kako je riječ o ekskluzivnoj, jednoj od najuspješnijih svjetskih kompanija na ovom polju, koja je poslovala s vodećim svjetskim klubovima.

“Dovoljno je samo napomenuti da je riječ o kompaniji koja je radila dizajn i rekonstrukciju travnjaka ne samo na stadionau Santiago Bernabeu, nego i travnjake na stadionima Galatasaraya, Fenerbahcea, Ajaxa, Schalkea i još desetina evropskih velikana”, navodi Zeničanin.

Početna ponuda Smart Buildinga za izvođenje svih radova je iznosila oko 1,5 miliona KM. No, u toku daljih pregovora Smart Building odlučuje ponuditi popust od čak 267.000 KM, te ponuditi konačnu cijenu od oko 1,23 miliona KM, i to za izvođenje svih potrebnih radova u roku od 60 dana. U cijenu je bila uključena i umjetna trava oko terena, ali i doniranje mašine za održavavanje travnjaka!

“Naš osnovni motiv da spustimo cijenu je bio je da se to napravi kako treba, nismo imali kao motiv neku zaradu. Ja sam čitav život Željovac, mi smo se bili spremni odreći se kompletne zarade koja bi išla za našu firmu, samo da posao ispadne kako treba“, pojašnjava Zeničanin svoju ponudu.

Ipak, Uprava Želje na kraju donosi, najblaže rečeno, vrlo sumnjivu odluku o izboru izvođača. Promptno je odlučeno da će rekonstrukcija travnjaka u Dolini ćupova biti predana u ruke grčko-bugarskoj kompaniji Hellasod/Greentech. Za razliku od holandske firme Sports Pitch Engineering, poslovi grčke kompanije Hellasod ostali su ograničeni na stadione u Grčkoj, te nekolicinu terena u Bugarskoj, Albaniji i Gruziji.

No, ne samo da je posao pod čudnim okolnostima povjeren dvjema stranim kompanijama, nego se u čitav projekat uključuju i dvije domaće kompanije kao zastupnici: Sport United iz Sarajeva te Ceste-Company iz Kiseljaka, gradića nadomak Sarajeva, u kojem, eto sasvim slučajno, godinama ima razvijen biznis i vlastitu kompaniju upravo Senad Misimović.

“SAVJETOVANJE” SKUPLJE POLA MILIONA KM

Direktor Ceste-Company, Amer Omeragić, u razgovoru za naš portal ističe da su oni bili glavni izvođači radova, dok im je grčka kompanija pružala “logistiku”.

“Uloga naše firme kod rekonstrukcije travnjaka na stadionu FK Željezničar je bila u izvođenju svih zemljanih radova i dovođenje terena na nivo za postavljanje prirodne trave. Dio materijala je nabavljao Greentech, a imali smo mogućnost da uz savjetovanje grčkih predstavnika izvodimo radove koji su se izvodili prvi put na području BiH, po pravilima FIFA i UEFA”.

Ipak, ovo “savjetovanje” je Željezničar u konačnici koštalo mnogo skuplje od ponude Smart Buildinga. Ukupna cijena ugovora koju je Željezničar potpisao za prvu fazu radova iznosio je 1.216.000 KM. U drugoj fazi projekta dogovoreno je postavljanje hibrida, koji je koštao 538.200,00 KM. Kada se sve sabere, dolazimo do sume od oko 1,754.200,00 KM, što je cijelih 500.000 KM, odnosno pola miliona maraka skuplje (a ponuda je i neuporedivo komplikovanija) od ponude Smart Buildinga!

Drugim riječima, uprava FK Željezničara prihvatila je nekvalitetniju ponudu, od ponuđača s neuporedivo lošijim referencama, koja je, pored svega, i za čitavih pola miliona maraka bila skuplja!

I sada dolazimo da raspleta. Motiv da se prihvati ovakva ponuda možda bude nešto jasniji ako se u obzir uzme prošlost firme Ceste-Company. Prema podacima poslovnog portala “eKapija”, vlasnik firme “Ceste Company” je Pero Pecirep, funkcioner HDZ-a BiHiz KiseljakaCeste Company uglavnom se bave izvođenjem unosnih javnih radova u srednjoj Bosni koje im omogućavaju politički funkcioneri, a koliko je ova firma u milosti HDZ-a pokazuje i činjenica da joj je prošle godine dodijeljen posao opremanja Čovićevog kabineta dok je ovaj bio član Predsjedništva BiH!

I CESTE I ČOVIĆEV KABINET I GRBAVICA

Na kraju cijele priče, odluka da travnjak na Grbavici obnavlja firma iznimno bliska HDZ-u, koja se bavi putevima i usput oprema Čovićev kabinet, logičnija je kada se uzme u obzir da, kao što smo već naveli, upravo u Kiseljaku Misimović ima razvijene i unosne poslove sa svojom firmom Megamix.

Da stvar bude još sumnjivija, uprava Željezničara odlučila je da od javnosti sakrije punu sumu ugovora tako što je troškove pojedinačnih radova u saopštenjima prikazavala kao trošak cjelokupnog projekta. Također, zanimljivo je što su se u medijskim objavama Željezničara kao izvođači spominjali isključivo Hellasod/Greentech, ali nijednom rječju njihovi domaći partneri!

Samir Zeničanin, iz Smart Buildinga, tvrdi da i sami radovi na obnovi travnjaka izvedeni loše, te da će Željezničar po pitanju travnjaka uskoro suočiti s novim problemima:

„Napravili su nefunkcionalnu drenažu, već imaju problema sa drenažom, voda se zadržava gore. Drugo, grijanje nije u funkciji, stavili su instalaciju koja nije ninašta priključena, uopšte nisu razmišljali da taj problem treba riješiti. Vidjet ćete na proljeće da će biti problema s travom. Trava treba biti uvijek zagrijana. Trava je živa, mora se voditi računa da ne ugine, zato je grijanje bitno. Mnoge stvari su u tehnološkom pristupu jako loše urađene“, ističe Zeničanin.

No, ni ovdje nije kraj kontroverzama. U Ceste-Companyju, iako se hvale da su posao uradili dobro i u rekordnom roku, tvrde da niti jednoj od četiri firme koje su radile posao obnove travnjaka novac još uvijek nije isplaćen:

“Suradnja sa FK Željezničarom je bila na zavidnom nivou do momenta završetka radova, koje smo moram napomenuti završili u rekordnom roku (38 radnih dana, ukupno 54 dana razlika je kišni dani i dani praznika), ali na žalost moram reći da nam radovi nisu plaćeni iako su po ugovoru sa Green Tech bili obavezni platiti sve dva mjeseca po okončanju radova. Nikome nije isplaćeno na kraju. Ostali su dužni Grcima, Ceste-Companyju, čak ni grijanje nije plaćeno”, rekao je Omeragić.

UPRAVA BEZ ODGOVORA

Odgovore o konkursu, ponuđaču, neisplaćenim sredstvima i svim sumnjivim aktivnostima vezanim uz proces postavljanja travnjaka pokušali smo dobiti od uprave FK Željezničar. No umjesto konkretnih odgovora, dobili smo uobičajeni pamlet da je “sve po zakonu”.

“Izbor izvođača je proveden po međunarodnom otvorenom javnom pozivu uz učešće više respektabilnih kompanija, a izabrana je za klub najpovoljnija ponuda. Nijedna kompanija nije imala primjedbi na izbor izvođača. Svoje poslovne odnose sa izvođačima regulišemo u međusobnim dogovorima i uz uvažavanje, te u tom smislu Klub reguliše i izvršava obaveze prema poslovnim partnerima kod kojih ima ugled upravo radi redovnog izvršavanja obaveza”, poručili su iz uprave.

Ipak, ovakva objašnjenja za sumnjive poslove u obnovi stadiona, dok klub rezultatski nastavlja sve dublje da tone, odavno već ne zadovoljavaju ni same navijače, koji su i javno ispred krovne organizacije Manijaci zatražili smjenu uprave:

“Manijaci su imali vremena, imali strpljenja, dovoljno slušali, dovoljno gledali i na kraju donijeli odluku: ‘Uprava napolje!’ Da, stadion se dogradio, sa sinergijskim i zajedničkim radom, transparentnost poslovanja je pokazana u minimalnoj formi i naravno, veliko hvala svima nama, a pogotovo vama. Ali… Tu sad pozitivna priča prestaje, mi hoćemo rezultat na terenu, ne sutra, ne iduće sezone, ne i one tamo, već danas. A obećavali su ga zadnje tri sezone. Niste ispunili rečeno i vaš sat je odzvonio. Jednostavno, obećanja nam više nisu potrebna, želimo promjenu u ljudstvu Uprave.”

Nakon što su iza sebe ostavili rezultatsku dubiozu, sumnjive transfere i mnoštvo sumnjivih poslova, pitanja na koje Senad Misimović i odlazeće rukovodstvo Željezničara po pitanju obnove travnjaka trebaju odgovoriti navijačima i cjelokupnoj javnosti, ali i nadležnim organima su:

Zašto je u konačnici prihvaćena skuplja ponuda od ponuđača koji su imali daleko lošije reference?

Zašto je posao povjeren firmi iz Kiseljaka koja se bavi obnavljanjem puteva?

Da li tačna informacija da izvođačima novac nikad nije isplaćen?

Gdje je taj novac u konačnici završio, s obzirom da su veći dio sredstava donirali Fudbalski savez i različiti nivoi vlasti?


Tekst je proizveden u okviru medijskog pool-a Mreže ACCOUNT (Antikorupcijska mreža organizacija civilnog društva

 Istraživački tim Inforadara
Autor/ica 19.12.2018. u 14:49