Svaka riba smrdi od glave

Edin Osmančević
Autor/ica 14.11.2022. u 09:38

Izdvajamo

  • Kako to kod nas već biva, forumi i osnivanje komisija su najčešće alibi kako bi se izbjegla odgovornost i onemogućilo procesuiranje visoke korupcije. Kupuje se vrijeme i čuva kriminal u vlastitoj kući.

Povezani članci

Svaka riba smrdi od glave

Halil Lagumdžija – foto: Glas Amerike

Povjerenje građana u pravosudni sistem Bosne i Hercegovine je danas na izuzetno niskom nivou. Premda je procesuiranje predmeta visoke korupcije i kriminala postavljeno kao najviši prioritet bh. pravosuđa, spisi i dokumenti još uvijek skupljaju prašinu u ladicama i biroima. Slučaj ”Kajmaković” je eklatantan i najsvježiji primjer zbog čega se bh. pravosuđu ne vjeruje, te zbog čega bh. pravosuđe mora počistiti vlastiti kuću od korumpiranih tužioca i sudija.

Međutim, današnja izjava predsjednika VSTV BiH (Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine) Halila Lagumdžije, u intervjuu za Glas Amerike, u kojoj se ističe kako ”informacije iz SKY aplikacije možda neće biti priznati kao dokazi” dovodi u sumnju iskrenost namjere bh. pravosuđa da se izbori sa endemskom korupcijom u BiH. Podsjetimo da je Sky aplikaciju u BiH koristilo više od 2.000 ljudi iz kriminalnog miljea, a među njima i sudije i tužioci.

Predsjednik VSTV-a dalje tvrdi da u ”pravosudnoj zajednici i javnosti se uveliko špekuliše da li nalazi iz ove dvije aplikacije (op.”Sky” i ”Anom”), odnosno presretnute komunikacije, mogu biti zakoniti dokazi. Ta odluka će biti na sudovima koji će razmatrati svaki slučaj pojedinačno.”

Ovakve izjave predsjednika VSTV-a su kontradiktorne, neodgovorne i štetne. Ono što bh. javnost špekuliše je iskrenost, volja i istinska namjera bh. pravosuđa da upotrebi relevantne zakonske dokaze iz provaljenih aplikacija u procesuiranju predmeta visoke korupcije.

Da bi dobili korektnu predstavu o čemu se radi i kako to rade nekorumpirana pravosuđa podsjetit ću vas na sljedeće činjenice;

Nakon što je međunarodna policija uspjela da dešifruje poruke Encrochat-a i Sky ECC-a mnogi kriminalci su nastavili svoju konverzaciju putem usluga jedne nove aplikacije pod imenom „Anom“. Ono što nisu znali da je app bio u stvari „zamka“ instalirana od strane policije čiji sadržaj je ona kontrolisala. Zahvaljujući ovom app-u uhapšeno je oko 800 osoba širom svijeta. Broj uhapšenih u Švedskoj je bio 155, dok u Australiji taj broj je preko 200 osoba.

Anom je kriptirana (šifrirana) telefonska usluga čiji je posrednik bio FBI sa preko 12 000 korisnika u čitavom svijetu. Ovaj app je bio nešto sasvim drugo nego što su to bili Encrochat i Sky ECC iza kojih su stajale privatne firme čiji je kriptiranje ranije dešifrovano od strane policije. Anom se pokazao kao idealno rješenje nastalog „vakuma“ i problema komunikacije kartelskih mreža nakon što su prethodne aplikacije „razvaljene“. Ono čega nisu bili svjesni je da se iza „navlakuše“ krije FBI i australijska policija čiji su IT stručnjaci modifikovali app sa skrivenim „glavnim ključem“ koji je mogao sačuvati svaku poruku što je omogućilo njegovo dešifrovanje i arhiviranje. Čitava akcija je sprovedena pod kodnim nazivom „Trojan Shield“ (Trojanski štit). Specijalni mobilni telefoni bez kamere i funkcije za snimanje zvuka prodavani su na crnom tržištu. Korištenje telefona od strane pojedinca iz samog vrha mafije i narkokartela širilo je dalje povjerenje kod drugih pripadnika kriminalne mreže na nižim nivoima. U operaciji Trojanski štit je bilo angažovana policija iz 16 zemalja. Prema njihovom saopštenju, zahvaljujući ovom app-u, spriječeno je na desetine naručenih ubistava. Od ovih 800 koji su uhapšeni nekoliko njih je iz vrha narkokartela i organizovanog kriminala koji su naručivali i organizovali ubistva. Samo u Australiji zaplijenjeno je preko 100 komada raznog naoružanja, blizu 7 tona droge te velike količine keš-novca.

Nedoumica predsjednika VSTV-a Halila Lagumdžije je potpuno nerazumljiva. Zbog čega se u javnost plasiraju zlonamjerne špekulacije kako se presretnute komunikacije ne mogu koristiti kao zakonski dokazi? Primjeri 16 zemalja gdje su procesuirane na stotine osoba i, pa i oni iz vrha mafije demantuju Lagumdžijinu tvrdnju zbog čega on kao predsjednik VSTVa treba preuzeti odgovornost. Na kraju nas predsjednik VSTV-a smiruje činjenicom kako će „VSTV, Ustavni sud i Britanska ambasada organizirati pravosudni forum na kojem će se razgovarati o zakonitostima dokaza iz Sky aplikacije.“

Kako to kod nas već biva, forumi i osnivanje komisija su najčešće alibi kako bi se izbjegla odgovornost i onemogućilo procesuiranje visoke korupcije. Kupuje se vrijeme i čuva kriminal u vlastitoj kući.

Uostalom, na loš rad, smanjenje efikasnosti i povjerenja javnosti u pravosuđe u BiH ukazala je i Ambasada SAD u BiH u svom posljednjem izvještaju od 8 septembra 2022.

Edin Osmančević
Autor/ica 14.11.2022. u 09:38