STRANKA LIJEVOG KROŠEA

tačno.net
Autor/ica 26.12.2013. u 12:06

STRANKA LIJEVOG KROŠEA

Uredio: Radomir Lazić

PROGRAM

UVODNE NAPOMENE

 K.P.Z.  je vaša mati, luč u tami ovog vijeka, tu vas stave da poprave sve kvarove kod čovjeka.

K.P.Z.  je vaša mati, otkriva vam mnoge tajne, da je čovjek veće blago od države i blagajne.

Programska vizija:

Um klade valja.

I – POVIJESNA ISHODIŠTA

Meni je muka od vječne nacionalističke furke da me neko smješta u Bošnjake, balije il’ Turke. Želim biti Hercegovac želim bit’ Bosanac, zašto da u svojoj zemlji živim kao stranac, Ilegalac, vanzemaljac, dio dubiozne mase,  ne mogu mirno gledat’ pljačku državne kase. Uzimaju, otimaju od najniže klase ništa ne preduzimaš i puštaš da te gaze. Ne mogu da vjerujem da smo masa bez glasa bez zvuka, bez masa potlačena klasa. Svakog našeg predsjednika svakog našeg poslanika prati glas bivšeg  ili budućeg zatvorenika. Vlada, parlament svih naroda dom, zbog vas je vaša zemlja vukojebina.com. Neću distrikt, ne priznajem kanton neću petn’est vlada i ministre morone.

Socijalno utemeljenje

Mrtav hladan u društvu mrtvih glasača što bez plate ipak porez na budale plaća. S kamatom tuđe dugove vraća.  Ruka pravde sve je kraća i kraća i svi smo dio reality show-a velike sestre i velikog brata. Kako vjetar puše mjenjaju se dresovi,  bile su petokrake sad moderni su fesovi. Kratak je put od druga do gospodina, traje dok se nije uhljebila rodbina. Reklamne kampanje za neko novo sranje, neku novu kremu Što otklanja dilemu.  Tesko je odlučit’ kad je širok asortiman da l’ je bolje biti Srbin, Hrvat il’ Musliman.

II – CILJEVI I TEMELJNE VRIJEDNOSTI

Programski ciljevi

Volio bi’ da za Bosnu zaigra Ronaldo a na svadbi da mi pjeva Amadeus Rambo volio bi’ da nam djecu ne dijele po vjeri na TV-u  da se vrate Šilja, Tom i Jerry. Volio bi’ da u miru žive Palestinci i da su konstitutivni i Sejdić i Finci. Volio bi’ da nam puše Putin i Obama ja neću u Evropu nek ona dođe nama.

Razvoj demokratije – uvjet slobodnog društva

Opet novi izbori, opet nove laži,  što su rekli jučer, to danas ne važi. Što udarci su niži sve su vam draži, motike i hljeba, to je sve što narod traži. Cijenjeni birači pamuka berači, mazohisti što bitno vam je ko najviše vas tlači.  Dok vas šiba bičem vi govorite jače, ponovo birajte da povećaju harače.

Za industrijsku (ekonomsku) demokratiju i demokratsku kontrolu moći

Ima li života poslije demokratije dok vječno vladaju tri iste partije.  Prolaze izbori, nacionalni torovi režirani sporovi, uvijek isti folovi.  Trilema, dilema sistema čini se rješenja nema, biznis je jedina tema. Vlada nam uporno drijema, ma nema problema, nema problema.

Važan je svaki taj glas koji daš u igri su stalno moj, tvoj, vaš, naš.  Tri su iste al’ kao različite strane vlast pripada njima i to smrdi na laž. I  ja to znam i ti to znaš.

Humanizam društva i socijalna država

Ovog vrućeg ljeta ispred vašeg tržnog centra imaćemo akciju za vašu satisfakciju.  Besplatne minute, pravo dobra ponuda, mobiteli, tableti, tehnološka čuda, mi dajemo puno, ti ulažeš malo, džaba ti je internet, samo zovi “Halo”. Danas je na radiju bila informacija da u centru grada biće degustacija. Probaj piće mladosti, naše i vaše, pola litre gratis iz plastične čaše.

Zaboraviš li ceker ništa zato, nema veze tu su naše besplatne najlonske kese. Na sniženju paštete, bijele salvete, sira fete makaroni, bomboni i jako povoljne špagete.  I farbe za kosu, brate, čitave palete, apaurin tablete, rješenje za bete.  Kupi, kupi, kupi kondom pakovan k’o bombon kupi, ulošci sa krilcima jašu ti po živcima kupi, LCD, LSD, plazma TVkupi, kupi brijače za noge rutave, ostvari svoje snove uz kredite naše nove i  sanjaj dok rata ne zakuca na vrata.

Šamponi, tamponi i neke kurčeve kreme beskrajna lista, “Vaša kosa će da blista “Bajramsko sniženje“ za naše okruženje narod u masama, gužve na kasama troše se pare, pune se vreće.

Popust je dobar, tuku ko neće jeftino smo kupljeni, demokratski rafinirani sada smo na rasprodaji, malo hipnotizirani.  Zabavi me zabavi da mozak mi olabavi jer shopping je postao narodni doping.

Demokratsko ustrojstvo

Kažite nam ministri, naši poslanici, zašto ratni invalidi žive k’o jadnici. Na ivici života, vama bitna svota poznajete l’ osjećaj, zove se sramota.  Sva ova demokratija, samo birokratija, zajednički tal, firma ilegal.  Prazne retorike, bez razuma i logike sve im je egal, firma ilegal.

III – BOSANSKOHERCEGOVAČKO DRUŠTVO – SLOBODNO, PRAVEDNO, HUMANO

K.P. dom sad dom je tvoj na reveru redni broj ne puštaj iz ruku sapun džaba što si tajkun. Tvoj stari život k’o u bajci bio je, fantastica za kraj nije sretan nego pravo dramatičan. Prevelik’ apetit tebi nikad dovoljno, htio si i državu valjda prodat’ povoljno. Kavijar, šampanjac i počasne lože volio si luksuz šta ćes kad se može.  Volio si umjetnost, ulja na platnu, tako si zaboravljao istoriju ratnu. Gradile se zgrade dizao si spratove,  na ruci si nosio  skupocjene satove.  Pohlepan si bio to na loše miriše, zinula ti guzica previše.  Znaš da nije sreća kad je para puna vreća, sreća je kad napune  se i  druga i treća. Sreća je i zlato, sreća su i stanovi  al’ sreći dođe kraj propadoše planovi.  Sve je bilo k’o u snu samo nebo bila granica prekide se magija kad uđe sekretarica. Evo hladan sokić stigla je i kavica stigla je i murija stigla je i marica. Tako ti i treba kad si bio megaloman, navučen na vlast k’o najgori narkoman. Ispalo je s pravom da imao si fobiju, bio si na vrhu onda fasov’o si robiju. Mjesto đakonija i skupocjenih vina sad jedeš splačine zatvorskih kantina.  Ispao si papak, žrtveni  jarac, na dan kad te puste bićeš smežurani starac.  Imao si vilu, bazen, jahtu i avion, sad je iza rešetaka pun pansion. Vrijeme sporo prolazi, minuta k’o godina izdali te prijatelji izdala te rodbina.

Ljudska prava i slobode – temelj projekta razvoja bosanskohercegovačkog društva. Novi društveni pokreti i građanske inicijative

Na TV-u neki dan majmun u kravati kaže da je nevin i da emotivno pati.  Htjeli da ga sude i za privredni  kriminal terete ga da je pljačk’o carinski terminal.  Samo malo u pritvoru bio ovaj čova, radi isti poso al’ još uvijek fali lova.  Jasno je da ovog funkcionerskoga smrada za našeg života ovdje neće stići  pravda. Ovo ti je, brate, loše da ne može gore opet niko nije kriv – krivo je more.  Ispred zgrade sa parkinga klepili mi Forda šteta baš sam naš’o kome dobro da ga prodam. Neko drugi sad će moje auto da voza, dlanovi se znoje brate stigla me nervoza.

Svoj sam slučaj prijavio u MUP kantona zastariće slučaj vidi se iz aviona.  Drot me gleda čudno k’o da priča s astronautom, samo ‘ladno kaže paša, kupi novi auto. Cijeli grad je gled’o kako diler gudru valja niko nije smio cinkat’ heroinskog kralja.  Svi su znali kako levat dila lošu robu komšija se zezn’o i završio u grobu.  Njega priveli su opet, neće ležati ni dan,  ima skupe advokate pa će odmah ići van. Sudija ga pušta da se brani sa slobode, dokaze da skloni i svjedoke da izbode.

Slobodno iskazivanje vjere i jednakosti vjerskih zajednica

Predugo mi određuju u kog Boga da vjerujem, neću da odustanem,  nastavljam da djelujem.  Ostaju mi samo potisnute tenzije dok istina ima tri različite verzije.  Haj’mo iz ovog stona jedna cijela tona sranja iz gustog  granja mi odzvanja odzvanja, odzvanja, odzvanja.  Ovo je najbolji sistem Što moŽe bit, ‘hljeba, igara, nit’ si gladan, nit’ si sit.  Ovo je najgori sistem što može bit’ gospodo, nećete se vječno iza zidina krit’.  Vi ste posebna vrsta vi ste društvena krema, zbog vas himna žuti naša, himna je nijema. (Bosno mila mati, Hercegovino ti ćes vječno zemlja biti), a mi gnojivo. Ako si sit svega i hoćeš život zdrav,  preuzmi  kontrolu i zauzmi stav.  Budi kralj svog uma, kao lava sistem će pući, sav za sav. Digni se i bori, kreni  ka slobodi jer ova lokomotiva u propast vodi.  Ti si tih i njima to godi budi vatra u kojoj će sistem da gori.

IV – BOSNA I HERCEGOVINA – PRAVNA I DEMOKRATSKA DRŽAVA

 Novi sadržaji i oblici demokratije, društveni pokreti i građanske inicijative kao interesne grupe

U svijetu njihovih i naših, kompromisa nema dok obespravljeni narod za ustanak se sprema, po ustavu zaustavljen od Dejtonskih šema.  Nacionalni torovi  izvor su problema.  Oni ne brinu za ljude njihov glasački ste stroj, njihov savršen poligon dvije škole, isti krov.

Ali sad je čas da lovina postane sam lovac i mindere zamijeni električni stolac. Budi svoj, budi borac jer tvoj je znoj, a oni broje novac  Sada nema vlade nacije su tek inventar na stecima sagradit’ ćemo trgovački centar.  Dok u više samo interese  gleda, novopečeni tajkuni ostalo je jad i bijeda.  A tri su sloja društva to znamo iz iskustva,  političari i popovi svi ostali su robovi, korumpirani snobovi, bogati k’o lordovi.  Država je bankrot jer oni su je prodali,  nama iza leđa lažira se trud, sporazuma nema, sve vrti se u krug.  Šestorica na vlasti, počinili su blud, bez milosti nas kurve nasukale na prud.  Svi u štrajk.

Lokalna demokratija i razvoj lokalne samouprave

Sada kažem dosta je sada kažem dosta je, idem da se borim to mi jedino preostaje. Sada kažem dosta je sada kažem dosta je, ovo malo ponosa mi jedino preostaje.  Sada kažem dosta je, sada kažem dosta je, idemo na plato to nam jedino preostaje.  Dosta, dosta, dosta je, sada kažem dosta je, sada kažem dosta je, sada kažem dosta je.

Pravna država

Bez obzira da l’ sistem zvao se komunizam slobodno tržiste, kapitalizam jedna je konstanta jako relevantna. Ovdje uvijek vlada vječni nepotizam.  Pola milijuna na birou usta treba da se desi,  da se pameti dozovu.  Torovi su puni, ovce su na broju a oni samo šute i čekaju svoju.

Um klade valja, štela caruje pos’o ćes da dobiješ kad masno daruješ,  ponovo da platiš sve ono što te sljeduje budi dio stada, za to se opredjeljuješ.  Ko će kome, ko svoj svome može i bez škole može i bez diplome a onda kud koji mili moji za sve one bez štele tarifa postoji.

Krv nije voda, ruka ruku mije tako biti će i sutra tako bilo je i prije.  Zakon i pravda, to vode ne pije. Moje pleme, moj rod, nitko dirati ne smije. Zaustavljena praksa ima svoj identitet mito i korupcija njen glavni su epitet.

V – BOSNA I HERCEGOVINA – ZEMLJA RAZVITKA I BLAGOSTANJA

 Za otvorenu tržišnu privredu

Ni danas nije počeo svenarodni ustanak idu svi na sindikalni prvomajski uranak proleteri kao jedan žure do cilja nozdrve golica miris roštilja. U potoku hladi se par gajbi piva iz flaša se nateže rakija šljiva radničke parole danas nema ko da nosa i neće se pjevat’ “Bandiera rossa”.

Niko ne priziva suzavac, pendrek, zašto politikom kvariti dernek tequila sunrise, mjesto Molotova u kolo se hvata i kordon drotova.  Digla se čitava bivša Juga nećemo nikome biti sluga.

Neustrašivo derneči drug uz druga hrabro se mezi i složno se cuga. Naspi nam po rakiju i nazdravi za kraj, tehnološki višak danas slavi 1. Maj.  Ovdje se rastajemo, zbogom, good bye mi idemo u stečaj, sretan 1. Maj.  Danas nije Olimpijada danas nije ni gej parada garant nije Čimburijada danas je praznik, Dan rada. Radnička pjesma gromko se ori pjesma što slavi neradni dan, suncobran, meza, potok žubori zašto da kvarimo savršen plan.

Nikog ne zanima ni klasna borba, krčka u kazanu begova čorba, kakva revolucija i Pariška komuna evo deset čevapa u pola somuna.  Kad ugase roštilje i utihnu pjevaljke s livade nestanu ćebad i ležaljke kući ćes umoran leći u krevet, sanjaćeš zaslužen radnički dženet.  Prije tih snova sebi obećaj, samo levati idu u stečaj,  biro je početak  a penzija kraj.  Radnička klasa odlazi u raj.

Bankarski sistem Finansijski i obračunski sistem

Zvijeri  bez milosti, odani robovi ljigave obijesti, bogati snobovi čiji smo robovi, obični brojevi niži slojevi, kvarni strojevi.  Mijenjaju stolice, znojave guzice nama po glavama sijevaju palice nemamo vize da pređemo granice.  Nemam para, daj posudi il’ mi žirant makar budi, steglo brate sa svih strana trebam pomoć od jarana.  Banka neće kredit dati pustit će me, da se patim skupa struja, skupa hrana i kirija od stana.

Politika zapošljavanja

I kad završiš fakultet opet moraš dati guze može i drugačije za one neprivlačnije, tada ćeš i zadnju marku da izvučeš  za kovertu para veza se povuče.  Šta se sve rodi u mutnoj vodi dok učiš da plivaš taj moto te vodi.  Naš mentalitet ima jedan kvalitet da te jebe u zdrav mozak sve dok ima imunitet. Džaba ti škola, s njom možeš da se baviš,  džaba ti fakultet, na birou ćeš da stariš.  Džaba ti diploma, na zid da je staviš, džaba ti sve dok ne otvoriš novčanik.  Na funkciju ti dovešćeš i sina, tvoja familija fina za vladu kadra ima, nepotizam i korupcija su svima otac i majka bez njih k’o bez zraka.  Amandman bez amandmana niz je beskrajan.  Sva ta birokracija sjajna zanimacija. Političarima pojedinim želim dugu starost, tešku bolest.  Kažu da više ne mogu trpjeti one koji ne rade ništa a sjede na važnim mjestima.  Niko nije kriv.

VI – BOSNA I HERCEGOVINA – SOCIJALNA DRŽAVA

Socijalna sigurnost,  socijalno osiguranje,  socijalna zaštita

Zajebano vrijeme ništa dobro da se desi, dobio si otkaz sutra hljeba nećeš jesti.  Počni da se brineš, neke odluke donesi podesi, podesi.  Kako problem sam od sebe može da se riješi da l’ će rođak iz daleka kesu da odriješi dok je u dijaspori na drugoj adresi bolesni, ostani đe jesi.

VII – VANJSKA POLITIKA I ODNOSI SA SUSJEDIMA U REGIJI

Na pulski aerodrom je sletilo više charter aviona sastaju se predsjednici našeg regiona.  Od crnih limuzina se formirala kolona svi žure da gliserima skoknu do Briona. Današnja je tema siva ekonomija gdje se porez gubi, gdje se lova dobija,  ima l’ kak’e vajde od inostranih lobija.

Teške teme pa je neizbježna gastronomija.  Kod švedskog stola su Josipović i Nikolić polako se pridružuje i Bakir Izetbegović.  Od današnjeg sastanka zabolile ih nogice zašto švedskom stolu fale švedske stolice.  Nikolić kaže, naše težnje i aspiracije su ulazak u evro-atlantske integracije.  Josipović kaže, čuj, kompa, kužiš koliko ti je krevet dug, tolk’o se i pružiš.  A Bakir bi na to samo jednu stvar da doda, samo nek je zdravlja, biće sve, ako Bog da inshalllah, ako Bog da.  Željko Komšić puni lulu mira dobio je shita od zvaničnog Alžira.  U oblaku dima dok uzima gitaru kaže hajde ba’ da zapjevamo onu našu staru.  „Politika je kurva ubila je bomba, džaba svi smo isti svi smo ista govna“.  Sve tri delegacije stoje na balkonu u dobroj atmosferi i laganom fazonu.  Da li je od rakije ili dobrog shita svima se učinilo da čuju druga Tita.

VII – BOSNA I HERCEGOVINA INTEGRIRANA U EVROPU

Da vas pitam drugovi, majku li vam vašu zakaj ste razjebali, lijepu Jugu našu.  Bratstva i jedinstva ugasili ste plamen svi će te na Goli otok, tucaćete kamen.

IX – METODI I NAČINI BORBE ZA OSTVARIVANJE PROGRAMSKIH OREDJELJENJA

Nit’ si zbunjen nit’ si lud, tebi ovo je normala, puna usta lažnih ideala.  Zar si gluh, zar si slijep misliš život ti je lijep nemaš časti ni poštenja dok puniš svoj džep.  Al’ nećete na vlasti vječno biti,  svi drugi su gladni a vi ste siti. Sprema se oluja dosta bilo je suše, gledaću s merakom kako snovi vam se ruše. Stoj, zar ne vidiš znak, znaj može pojest’ te mrak. Stoj, sada gledaj na sat. Otkucava posljednji čas.  Sve se vraća i sve plaća pa bolje ti je, priznaj, tvoje zadnje putovanje biće zatvorski turizam. To je put u jednom pravcu više neću da te gledam odjebi iz fotelje,  glasove ti ne dam. Ova zemlja nije djeljiva sa tri (one, two, three) i vaš nacionalizam nije moj patriotizam.  Slušaj šta poručuje ti Branko Klubička vrijeme je da odeš, ispao si pi***

Tačno je 11 sati i 55 minuta

Vratiće se Walter jebaće vam mater. Novo vrijeme, novi ljudi okupator novi, motivi su im isti, pravim imenom ih zovi izađi na ulicu za sebe se izbori.  Vazduh treperi k’o da nebo gori za tvoja prava neće drugi da se bori.  Nema mjesta za strah kad masa progovori,  za akciju smo spremni  Waltera pozovi a on će da se stvori.  Samo ovo izgovori,  Walter, nema stajanja sad,  Walter, zauzmi grad, Walter je tu oko nas svi smo mi Walter kad kucne čas. Walter, nema stajanja sad, Walter, zauzmi gard.  Ovaj grad, ova zemlja ima zajeban karakter najviše kad treba, vratiće se Walter.

Um klade valja.

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 26.12.2013. u 12:06