Stjepan Mesić: Nemiri posljednjih dana bili su “žuti karton”, ne treba čekati da ulica ispostavi i “crveni karton”

tačno.net
Autor/ica 8.2.2014. u 20:08

Stjepan Mesić: Nemiri posljednjih dana bili su “žuti karton”, ne treba čekati da ulica ispostavi i “crveni karton”

Prateći zbivanja posljednih nekoliko dana u našoj zemlji oglasio se i bivši predsjednik R Hrvatske,  Stjepan Mesić:

S nekrivenom zabrinutošću pratim zbivanja u susjednoj BiH posljednjih nekoliko dana. Razumijem motive onih koji su, pritisnuti stanjem u kojemu su se našli, izašli na ulice. Razumijem njihovo razočaranje tzv. političkom elitom i očaj zbog toga što se izlaz iz situacije što se ne popravlja, nigdje ne nazire.

Golim nasiljem, pljačkom, rušenjem i paležom ništa se, ipak, neće postići. No, upravo činjenica da su demonstracije čije uzroke moramo razumjeti prerasle u nasilje, upozorenje je da se nešto mora iz korijena mijenjati. A to nešto, to je tzv. Daytonski ustroj Bosne i Hercegovine. Sporazum kojega smo svojedobno svi pozdravili, jer je prekinuo krvavi rat, postao je voljom njegovih kreatora ključnom preprekom na putu pretvaranja BiH u funkcionirajuću državu. Mada Daytonski sporazum sadrži i klauzulu o potrebi njegovoga nadograđivanja, to se nikada nije dogodilo. Umjesto toga na Daytonu i neprirodnim entitetima koje je on stvorio, insistiralo se kao na nedodirljivoj dogmi, a Visokom predstavniku međunarodne zajednice koji je – formalno – imao ovlasti da premosti sve veću podvojenost unutar BiH, u kojoj su se entiteti, posebno jedan, pretvarali u para-države, uskraćivala se mogućnost da te ovlasti koristi na dobrobit Bosne i Hercegovine i u dugoročnom interesu svih njezinih građana.

Umjesto toga građane se tretiralo isključivo kao pripadnike konstitutivnih naroda, a entitete za koje ne postoji ni povijesno, ni političko utemeljenje kao neprolaznu vrijednost, mada je nefunkcionalnost BiH kao države svakim danom bila sve očitija. Propadanje gospodarstva i privatizacijska pljačka, odnosno vlast tajkuna, korupcija i kriminal bili su samo neizbježni pratitelji takvoga stanja.

Smatram da je krajnji trenutak da međunarodna zajednica, a posebno države potpisnice Daytonskog sporazuma, među kojima je i Hrvatska, shvate potrebu neodgodivog pristupanja reviziji Daytona i pretvaranju BiH u građansko društvo ravnopravnih građana s unutarnjim ustrojem bitno različitim od današnjega. Nemiri posljednjih dana bili su “žuti karton”. Ne treba čekati da ulica ispostavi i “crveni karton”. Tada će biti kasno,  kazao je Stjepan Mesić.

 

 

 


 

 

 

 

tačno.net
Autor/ica 8.2.2014. u 20:08