Collegium artisticum: Otvorena izložba „Izbor – Druga priča“  

Sanela Gojak
Autor/ica 9.10.2019. u 13:14

Collegium artisticum: Otvorena izložba „Izbor – Druga priča“  

U Collegium artisticumu u utorak je otvorena izložba „Izbor – Druga priča”, na kojoj su postavljena djela slikara Džeke Hodžića, Edina Numankadića, Halila Tikveše, Hamzalije Muhića i Muhameda Bajramovića.

Kustosica izložbe Dubravka Pozderac – Lejlić kaže da je zamisao izložbe “Druga priča” inspirirana ili potvrđena, svejedno, nešto više od stoljeća starim zapažanjem Lea Popera iz “Priče prve“ u kojem ovaj detektira stanje „Proljetne izložbe“ u Berlinu, koje bi se moglo ponuditi kao ocjena stanja, posebice onih sa prefiksom godišnjih, i na aktualnoj bosanskohercegovačkoj izložbenoj sceni, potekla je od slikara Džeke Hodžića.

‘’Priča prva’’ glasi: “Ostala je što i bila: spavaća soba umjetnosti. A to će i ostati. Jer živi i budni odatle bježe, a novi spavači pridonose hrkanju svojim novim tonovima. Katkada poneko i umire tokom spavanja: niko ne primjećuje, miris se ne kvari ako se poveća broj onih koji trule, miris se ne popravlja ako zaluta poneki cvijet, miris ostaje isti, znamo ga”.

Autor i organizator izložbe Džeko Hodžić piše navedeni citat koji potiče iz teksta Lea Popera “Stanje između dvije izložbe u Berlinu 1908. godine”, koji se, također, može čitati i kao primjer aktuelnosti na likovnoj sceni danas u Bosni i Hercegovini.

Izložba “Izbor – Druga priča” predstavlja svojevrstan odgovor na ‘’Prvu priču’’, odnosno stanje koje se u njoj opisuje. Ova izložba nastaje u težnji i s ciljem da se to stanje promijeni, te da se pooštre kriteriji na bosanskohercegovačkoj likovnoj sceni općenito, a posebno na grupnim izložbama ove vrste.

‘’Priča treća’’kaže: “Kič potiče od njemačke riječi kitsch – djelo bez umjetničke vrijednosti. Kič je niskovrijedno stvaralaštvo dostupno što većem krugu ljudi. Najčešće podilazi nerazvijenom ukusu i izvjesnim potrebama ljudi koji su na granici vrijednosti i moralne neprihvatljivosti ali s jakim emocionalnim nabojem…

Džeko Hodžić dodaje da veliku zaslugu za širenje kiča, kao i na njegovu opstojnost u sistem vrednovanja igraju mediji koji svojim površnim pristupom i izvještavanjem, pušu u krila i ubrzavaju njegovo širenje.

Na otvorenju ove izložbe, a u okviru Sarajevskih dana poezije, svoje stihove su čitali pjesnici Goran Simić, Fadila Nura Haver, Mujo Musagić, Ljubica Ostojić i  Mustafa Zvizdić.

Sarajevski dani poezije održavaju se od 8. do 13. oktobra.

Izložbu „Izbor – Druga priča“ možete pogledati do 1. novembra ove godine.

 

 

Sanela Gojak
Autor/ica 9.10.2019. u 13:14